ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΗ ΜΗΤΕΡΑ, ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας (Κυριακή 11 Μαΐου) ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης, προέβη στο ακόλουθο μήνυμα...



Η Ημέρα της Μητέρας, όπως έχει καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια καθιερωμένη ημέρα για την αναγνώριση και εκτίμηση της μητρότητας, αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας. Είναι η παγκόσμια αναγνώριση της ιερής αποστολής της μητέρας και της κοινωνικής της προσφοράς. Είναι η γιορτή της παντοτινής, άδολης και ακατάλυτης αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας.

Σε μια εποχή που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς πιο δύσκολος και απαιτητικός. Ο σεβασμός και η τιμή σ αυτό το πρόσωπο, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση του καθένα μας, υπαγορεύεται και από την ανάγκη της αναγνώρισης της προσφοράς της μητρότητας, στην οικογενειακή και κοινωνική συνοχή.

H ενίσχυση και στήριξη της γυναίκας - μητέρας στο δύσκολο λειτούργημα που καλείται να υπηρετήσει, πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική.

Στον Δήμο Διονύσου, μέσα από μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, προσπαθούμε να στηρίξουμε πολύπλευρα τόσο την εργαζόμενη, όσο και την άνεργη μητέρα.

Από το 2011 και κάθε χρόνο συμμετέχουμε στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» εξυπηρετώντας 49 εργαζόμενες μητέρες το 2011, 65 μητέρες το 2012 και 74 μητέρες το 2013.

Μέσα από τα προγράμματα του Δημοτικού Πολυϊατρείου δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες να κάνουν δωρεάν, τα ακόλουθα:

 Γυναικολογικές εξετάσεις – μαστογραφίες και λήψη Test Pap.
 Συμβουλευτικά μαθήματα Ανώδυνου Τοκετού – Μητρικής Τέχνης- Προώθησης και Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού κ.ά.

Ως δημοτική αρχή θεωρούμε απαραίτητη:

 Τη στήριξη του διπλού ρόλου γυναίκας – μητέρας
 Τη δέσμη μέτρων στήριξης αυτού του ρόλου στους χώρους εργασίας.
 Την παροχή της αναγκαίας πρόνοιας σε θέματα μητρότητας.
 Την ουσιαστική στήριξη της οικογένειας και του νέου ζευγαριού. Την αποτελεσματική στήριξη και ενθάρρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, και
 την αλλαγή (μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας) των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων.

Οι ανάγκες της σύγχρονης μητέρας είναι τόσο πολυδιάστατες, όσο και οι απαιτήσεις που έχει το περιβάλλον της από την ίδια, η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα μητρικά καθήκοντα από τη μία, αλλά και στην ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή στο οικογενειακό εισόδημα, από την άλλη.

Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να στερήσουμε από καμία μητέρα την ελπίδα. Δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, με υποστηρικτικές κοινωνικές δομές και δράσεις έχουμε χρέος να στεκόμαστε διαρκώς δίπλα της. 

Αυτός είναι ο στόχος με τον σεβασμό που οφείλουμε στη μάνα. Επισημαίνουμε την ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας για τις μητέρες παιδιών με ειδικές ανάγκες. Η Γιορτή της Μητέρας ας δώσει το έναυσμα για αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε όλες τις μητέρες και πάνω από όλα στις μητέρες που δίνουν έναν δύσκολο και άνισο αγώνα για την ανατροφή των παιδιών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Ευχόμαστε σ' όλες τις μητέρες χρόνια πολλά!