Η "ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ" ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ Ε΄ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΟΠΟΥ ΑΠΑΡΙΘΜΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ...
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ – ΜΕΡΟΣ Ε΄
" Όπλα» γνώσης και επαγγελματική στήριξη στη νέα γενιά"
Ένα από τα βασικά μελήματα της διοίκησης του Δήμου Διονύσου στα τρεισήμισι χρόνια, ήταν να σταθεί έμπρακτα και πολύπλευρα, στο πλευρό των νέων και των ανέργων και να τους βοηθήσει μέσα από εκπαιδευτικές ημερίδες και την εφαρμογή προγραμμάτων, να βρουν εργασία, να πάρουν όση περισσότερη και αρτιότερη γνώση γίνεται για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό ή να χαράξουν νέα πορεία.
• Γραφείο Υποστήριξης Ευρέσεως Εργασίας
Στο Δήμο Διονύσου παρέχεται συμβουλευτική στην απασχόληση καθώς και στον επαγγελματικό προσανατολισμό σε όλους τους άνεργους κατοίκους της περιοχής. Επιπλέον, τους παρέχεται βοήθεια στη σύνταξη του βιογραφικού τους σημειώματος, ενώ στη συνέχεια σε συνεργασία με τους ειδικούς συμβούλους γίνεται προσπάθεια για την προώθηση τους στην αγορά εργασίας.
• Συμμετοχή σε τέσσερα Προγράμματα Απασχόλησης ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση)
Στόχος των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους μέσα από την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, αλλά και η ουσιαστική προετοιμασία των ωφελουμένων ανέργων, ώστε να: ü ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους ü αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα ü αποκτήσουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν
Στόχος των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.
Τον Αύγουστο του 2012 ο Δήμος Διονύσου, κατέθεσε μέσω Αναπτυξιακών Συμπράξεων, τέσσερις προτάσεις προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ προς χρηματοδότηση από το Υπουργείο Απασχόλησης, οι οποίες στη συνέχεια εγκρίθηκαν.
Πεντελικό:
Σκοπός της σύμπραξης είναι η κατάρτιση ανέργων που επιθυμούν να εκπαιδευτούν στη Πληροφορική με πιστοποίηση, σε θέματα Επικοινωνίας και Εξυπηρέτησης Πελατών, σε θέματα Συμβούλων Επιχειρήσεων, στη Μελισσοκομία και σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης επιχειρήσεων στην Κοινωνική Οικονομία. Αντικείμενο του έργου «Τοπικές Δράσεις Απασχόλησης Πεντελικού» είναι η υποστήριξη 80 ανέργων των Δήμων Διονύσου και Πεντέλης όπως γυναίκες, νέοι επιστήμονες και εγγεγραμμένοι στον ΟΓΑ.
Κηφισός:
Η παρούσα σύμπραξη στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τέσσερις θεματικές δραστηριότητες: α) Νέοι Επιστήμονες, β) Επαγγέλματα προσανατολισμένα στην πράσινη διαχείριση, γ) Επιμελητές Προσωπικής Φροντίδας, δ) Εργαζόμενοι στη βιομηχανία.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα διασφαλιστεί, μέσω της κατάρτισης, η ανάπτυξη των απαιτούμενων επαγγελματικών προσόντων του συνόλου των ωφελουμένων σε όλη την περιοχή παρέμβασης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων των παραπάνω θεματικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, οι ωφελούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες συμβουλευτικής με σκοπό την προώθηση τους στην απασχόληση ή την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας.
ΖΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:
Σκοπός τους έργου είναι η επιλογή 150 ανέργων και η εκπαίδευση τους με σκοπό είτε να απασχοληθούν με μορφή εξαρτημένης εργασίας σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, είτε να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση στις καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων Αντικείμενο του εκπαιδευτικού κύκλου θα είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. Η πρακτική κατάρτιση θα λαμβάνει χώρα σε μονάδες βιοκαλλιεργητών ή και μονάδες επεξεργασίας βιολογικών προϊόντων. Το σεμινάριο θα επεκτείνεται σε επεξεργασία υπολειμμάτων από γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές δραστηριότητες για την παραγωγή βιοαερίου και compost για λίπασμα. Επίσης, στο σεμινάριο θα αναφέρονται θέματα για την αναγκαιότητα δικτύωσης των μικροκαλλιεργητών στην προώθηση των πωλήσεων και στη δημιουργία κοινών μονάδων συσκευασίας και προώθησης των προϊόντων στις αγορές.
ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ:
Σκοπός της σύμπραξης είναι κυρίως η εκπαίδευση ανέργων ατόμων στη μεθοδολογία της σύστασης, της οργάνωσης και της λειτουργίας, μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης. Συγκεκριμένα, γίνεται επαγγελματική κατάρτιση των ωφελουμένων με σκοπό την απασχόληση τους σε επιχειρήσεις, ή την ίδρυση ατομικής επιχείρησης.
• Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Απασχόλησης «Πράσινη Γέφυρα» (ΤΟΠΕΚΟ-Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες)
Ο Δήμος Διονύσου και η Δημοτική Εταιρεία «ΕΞΕΛΙΞΗ» Δήμου Διονύσου Α.Ε. είναι δύο από τους πέντε συμπράττοντες φορείς που συμμετέχουν στο διαδημοτικό Πρόγραμμα «Πράσινη Γέφυρα». Το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση 80 ανέργων ατόμων που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, πάνω στην παραγωγή, μεταποίηση και προώθηση βιολογικών αγροτικών και ανθοκομικών προϊόντων -μέσω επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης- καθώς και στην εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για όλους τους συμμετέχοντες ή στην προώθησή τους στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του εν λόγω Προγράμματος, διοργανώθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες στο Δήμο μας με θέματα σχετικά με την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων, άλλα και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Προγράμματα«Κοινωφελoύς Εργασίας»
Με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ υλοποιήθηκαν το 2012 δύο προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και τρία προγράμματα το 2013-2014εξασφαλίζοντας περίπου 150 νέες θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού και εργατών καθαριότητας. ü Ο Δήμος Διονύσου συνεργάζεται με το Υπουργείο Δικαισύνης για την απασχόληση κρατουμένων, με στόχο την μετατροπή της ποινής τους σε κοινωνική εργασία και την επανένταξή τους στην κοινωνία.
• Κέντρο «Δια Βίου Μάθησης»
Στον Δήμο μας δημιουργήθηκε Κέντρο «Δια Βίου Μάθησης» και αναπτύχτηκαν προγράμματα για ενήλικεςεκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξένων γλωσσών, αλλά και της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή μας.
• Διοργάνωση ημερίδων:
Επαγγελματισμός προσανατολισμός μέσα στο σημερινό δυσχερές περιβάλλον
Η ημερίδα «Επαγγελματισμός προσανατολισμός μέσα στο σημερινό δυσχερές περιβάλλον» πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δημοτών για Πρόσβαση στη Γνώση του Δήμου Διονύσου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δροσιάς και γνώρισε εξαιρετική επιτυχία.
Εναλλακτικές καλλιέργειες
Επίσης μέσα από έναν κύκλο ημερίδων που γνώρισαν τεράστια επιτυχία, οι συνδημότες μας ενημερώθηκαν για θέματα σχετικά με τις «Εναλλακτικές καλλιέργειες» (εκτροφή σαλιγκαριών, καλλιέργεια μανιταριών κ.ά.).
Ενεργειακή αποδοτικότητα
Ιδιαίτερη επιτυχία γνώρισε και η ημερίδα με θέμα την «Ενεργειακή Αποδοτικότητα». Η θεματολογία της ημερίδας επικεντρώθηκε στη σημασία και στον τρόπο έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης καθώς και στην ανεύρεση μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας για τη βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων.
Νεανική επιχειρηματικότητα
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι νέοι του Δήμου μας και την ημερίδα «Νεανική Επιχειρηματικότητα & Ηλεκτρονικό Εμπόριο», η θεματολογία της οποίας επικεντρώθηκε στην παρουσίαση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας ΕΣΠΑ καθώς και στη δυνατότητα και τις προοπτικές που προσφέρονται από την ενασχόληση με το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Μία ακόμη ημερίδα που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Διονύσου για να ενημερώσει και να βοηθήσει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ήταν αυτή για τα «Υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Η θεματολογία της ημερίδας επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας καθώς και στην παρουσίαση από ειδικούς, του νομοθετικού πλαισίου για την ένταξη των φυσικών προσώπων στις διατάξεις του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.