«ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ...ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ...»
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι: Ο Καλλικράτης έγινε για να υλοποιείται καλλίτερα η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική από την τοπική διοίκηση και περιφέρεια με παράλληλες περικοπές βασικών δικαιωμάτων στην Παιδεία, στην Υγεία , στην Πρόνοια, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον κ.α.
Οι αρμοδιότητες αυτές δόθηκαν από την κυβέρνηση στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους αλλά με περικοπές στην τακτική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η όποια δραστηριότητα να πληρώνεται από τους χρήστες των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
Παράλληλα η εξέλιξη αυτή έφερε και σημαντική μείωση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων.
Επισήμανε ότι χωρίς χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί κανένα έργο υποδομής στο Δήμο μας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πολύ γρήγορα. Σήμερα αυτό είναι ολοφάνερο όχι μόνο από την ανυπαρξία έργων που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής μας αλλά ούτε οι λακκούβες των κεντρικών δρόμων δεν διορθώθηκαν. Πόσο μάλλον οι λακκούβες των στενών μέσα στην πόλη μας.
Δεν μιλάμε βέβαια για την ανυπαρξία κυκλοφοριακών μελετών προκειμένου να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης που ταλανίζει κατοίκους, επισκέπτες και περαστικούς οδηγούς. Ούτε αυτό το νοικοκύρεμα δεν έγινε στα τριάμισι χρόνια της τωρινής Δημοτικής Αρχής.
Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι ότι τα μόνα έργα που πραγματοποιούνται είναι όσα είχαν αρχίσει πριν από τον Καλλικράτη από τους Δήμους και Κοινότητες. Τα προγράμματα των τεχνικών έργων που έρχονταν στα δημοτικά συμβούλια ήταν τα περισσότερα σημαντικά και αναγκαία. Είχαν όμως ένα βασικό «μειονέκτημα» , ήταν μόνο στα χαρτιά . Ήταν εκθέσεις ιδεών καλές για προεκλογικά φυλλάδια. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν « βιομηχανία» μελετών που για να πραγματοποιηθούν οι μελέτες αυτές ξοδεύτηκαν και θα ξοδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτες και ημετέρους .
Διαβάζοντας κάποιος, που δεν γνωρίζει, τα τεχνικά προγράμματα της τοπικής διοίκησης νομίζει ότι βρίσκεται σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα , ότι όλα γίνονται με ιεράρχηση, αξιολόγηση και διαφάνεια.
Νομίζει ότι η πολιτεία μέσω των δήμων και των Περιφερειών βρίσκεται σε οργασμό δουλειάς , προσπαθεί για την αναβάθμιση και καλλίτερη ποιότητα στην ζωή μας. Μετά προσγειώνεται απότομα στην ωμή πραγματικότητα. Ούτε το 5% των έργων αυτών δεν ήταν χρηματοδοτούμενα από ιδίους πόρους , την περιφέρεια ή τον κρατικό προϋπολογισμό. Το μεγαλύτερο μέρος θα γίνει μόνον αν χρηματοδοτηθούν (κάποια από αυτά) από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ .
Τα κονδύλια αυτά είναι ελάχιστα για τον Δήμο και όποια έργα πραγματοποιηθούν στην ολοκλήρωσή τους θα χρηματοδοτηθούν άμεσα από τους Δημότες μέσα από την ανταποδοτικότητα. Δηλαδή σκληρή φορολογία, χαράτσια μειώσεις μισθών, εισοδημάτων, συντάξεων και από πάνω το «κερασάκι» η ανταποδοτικότητα.
Βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για αντισεισμική , αντιπλημμυρική προστασία σε όλο τον Δήμο όταν σε κάθε σεισμό θρηνούμε ανθρώπινα θύματα και σημαντικές υλικές ζημιές ενώ σε κάθε νεροποντή εκτός του ότι πλημμυρίζουν σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές.
Είναι εγκληματικό να μην έχει γίνει μέχρι σήμερα αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία, στα δημοτικά καταστήματα, στις επιχειρήσεις και γενικά στα κτίρια που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι καθημερινά.
Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο έστω ομβρίων υδάτων στο σύνολο του Δήμου που να καλύπτει ικανοποιητικά το πρόβλημα των πλημμυρών ιδιαίτερα μετά και από τις τελευταίες πυρκαγιές.
Δεν είναι δυνατόν η αντιπυρική προστασία στον δήμο να είναι στην ευθύνη των εθελοντών πυροσβεστών που πολλές φορές κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.
Είναι καθαρό για την Λαϊκή Συσπείρωση ότι όλα αυτά γίνονται γιατί οι μεγάλοι εργολάβοι και οι μεγάλοι επενδυτές περιμένουν «γραμμή στο στασίδι» σαν τα αρπακτικά για το ποιά έργα και ποιά κονδύλια θα αρπάξουν με μοναδικό ενδιαφέρον το απόλυτο κέρδος και όχι την ποιότητα των ίδιων αυτών των έργων. Με αδιαφάνεια και με πολλές «συμπτώσεις» προσώπων ή εταιριών που αναλαμβάνουν τα έργα αυτά.
Άλλωστε η κυβέρνηση μέσω και του Καλλικράτη αυτό τον στόχο έχει, ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ, ανεξάρτητα κόστους και ποιότητας .
Οι δημότες το σίγουρο είναι ότι θα καλεστούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν για έργα και υποδομές που ήδη έχουν χρυσοπληρώσει μέσα από την δυσβάσταχτη φορολογία.
Σε αυτή τη λογική αυτή την πολιτική εφάρμοσε τριάμισι χρόνια η διοίκηση του δήμου με την ουσιαστική στήριξη και την ανοχή της αντιπολίτευσης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση για όλους αυτούς τους λόγους καταψήφισε τα τεχνικά προγράμματα στα δημοτικά συμβούλια ζητώντας παράλληλα ο δήμος να διεκδικήσει πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1. Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των αναγκών του Δήμου σε έργα υποδομής με προτεραιότητα και σεβασμό στο περιβάλλον.
2. Τόσο οι μελέτες όσο και τα έργα να γίνονται από δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες χωρίς ιδιώτες και μεσάζοντες χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών .
3. Για οδικό δίκτυο ασφαλές και λειτουργικό.
4. Για πεζοδρόμια για όλους με εύκολη προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε αυτά .
5. Για να σταματήσει η βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων μελετών έργων και προμηθειών.
6. Για αντισεισμική προστασία και έλεγχο όλων των σχολείων, επιχειρήσεων, δημοτικών κτιρίων ,τραπεζών, super market και γενικότερα κτίρια που συγκεντρώνεται κόσμος με ευθύνη της αντίστοιχης κρατικής υπηρεσίας.
7. Για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο σύνολο του δήμου με την ολοκλήρωση του δικτύου για τα όμβρια από τον δήμο δωρεάν.
8. Για ουσιαστική αντιπυρική προστασία μέσα από ενιαίο κρατικό κέντρο που θα συντονίζει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με επαρκή προσωπικό και σύγχρονα τεχνικά μέσα και εξοπλισμό.
9. Πρόγραμμα αναδάσωσης άμεσα των καμένων περιοχών.
10. Οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας και ασφάλειας να είναι επί της ουσίας επικουρικές και όχι μαχόμενες ομάδες πρώτης γραμμής.