ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


"ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΣΕ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ"...




Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις δομές της Κοινωνικής Πρόνοιας 

Μπορεί η ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ να είναι εμπόρευμα και μάλιστα ακριβοπληρωμένο;

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ χωρίς καμιά αναστολή λέει ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Η ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ είναι κοινωνικά αγαθά, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται και να παρέχονται δωρεάν για όλους όσους τα έχουν ανάγκη.

Από αυτή την άποψη, αυτή τη θέση υπερασπίστηκε μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με συνέπεια, στις αρχές της και τις δεσμεύσεις όπως προεκλογικά είπε ότι με κάθε μέσο και τρόπο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

Ο Δήμος μέσω του νομικού προσώπου «ΕΣΤΙΑ» έχει την ευθύνη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και των ΚΑΠΗ. Πως λειτούργησαν τα τριάμισι χρόνια οι οικογένειες και οι ηλικιωμένοι, τα έζησαν και τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι καλύτερα από τον καθένα μας. Η συμμετοχή των παιδιών αρχικά ήταν δωρεάν. Όταν πέρασαν στην ευθύνη των Δήμων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους είχε σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν ανταποδοτικά με τροφεία ανάλογα με το εισόδημα των γονιών. Οι παιδικοί σταθμοί που υπάρχουν σήμερα στο Δήμο δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες. Σήμερα λειτουργούν 5 δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί από τους οποίους μόνο οι τρείς μπορούν να δεχτούν βρέφη. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη χρονιά που διανύουμε υποβλήθηκαν 490 αιτήσεις από τις οποίες έγιναν δέκτες μόνο οι 280. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 60 προνήπια που βρέθηκαν εκτός προσχολικής αγωγής μετά το κλείσιμο των τριών νηπιαγωγείων. Εκτός του ότι πετάχτηκαν έξω από το δημόσιο σχολείο αναγκάστηκαν οι οικογένειες να πληρώσουν και τροφεία. Ακόμα και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, περιορισμένου χρονικού διαστήματος, είναι προσωρινή λύση για τους πιο φτωχούς που όταν καταργηθούν, θα φέρουν σε μεγάλο αδιέξοδο δεκάδες οικογένειες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τροφεία σε παιδικούς σταθμούς που είναι το ελάχιστο 60 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί.

Απαράδεκτη είναι η στάση της πολιτείας και του Δήμου , να μη κάνει δεκτά τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμού. To πρόβλημα λύθηκε φέτος με πολλές δυσκολίες. Ούτε μπορεί να γίνεται αποδεκτό οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν με 21 μόνιμους και 27 έκτακτους υπαλλήλους λες και κάνουν εποχιακή εργασία. Ο Δήμος και το νομικό πρόσωπο «ΕΣΤΙΑ» δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Στη λογική των κοινωνικών περικοπών και ότι παρέχεται θα είναι με πλήρη ανταποδοτικότητα.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν και τα ΚΑΠΗ. Αντί να ενισχύσουν τη φροντίδα, έκοψαν και τις ελάχιστες δωρεάν παροχές που υπήρχαν μέχρι τότε, όπως εκδρομές, θέατρα κ.α. Ούτε έναν δημοτικό υπάλληλο δεν διέθεσαν για την καλύτερη λειτουργία τους. Κατά την κυβέρνηση, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να έχουν δωρεάν, αναβαθμισμένη φροντίδα και υγεία γιατί είναι κόστος.

Ο Δήμος, αντί της διεκδίκησης, προκειμένου να εκτονώνει την όποια διάθεση για αγώνα των ανθρώπων που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο, προστατεύοντας την κυβερνητική πολιτική και το σύστημα προχώρησαν παράλληλα με μεγάλη ευκολία στα κοινωνικά παντοπωλεία, στα κοινωνικά φαρμακεία, στα συσσίτια.

Όλοι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την άσχημη κατάσταση της πλειοψηφίας του λαού μας έρχονται μετά να κάνουν τους «φιλάνθρωπους», τους «ελεήμονες» προσβάλλοντας την ζωή μας και την αξιοπρέπεια μας.

Στην ίδια λογική λειτουργεί και το Δημοτικό Ιατρείο που αυτό που μπορεί να προσφέρει είναι διαγνώσεις, μετρήσεις και αντιμετώπιση κάποιων μικρών περιστατικών. Σε μια περίοδο που έκλεισε το ΙΚΑ Αγ. Στεφάνου και πολλαπλασιάζονται οι ανασφάλιστοι, οι φτωχοί με μεγάλους ρυθμούς.

Σήμερα και οι ασφαλισμένοι δυσκολεύονται και για την επίσκεψη σε ιατρείο και την συμμετοχή των φαρμάκων δεν μπορούν να πληρώσουν. Άμεσος είναι ο κίνδυνος να σταματήσει η «Βοήθεια στο σπίτι» αν κοπεί η χρηματοδότηση. Δεκάδες ανήμποροι, μοναχικοί άνθρωποι θα μείνουν στην τύχη τους με ότι αυτό συνεπάγεται εκτός αν πάνε στην πεπατημένη «πληρώνεις;» θα έχεις αυτή την φροντίδα. Δεν πληρώνεις; θα μείνεις ξεχασμένος στα «αζήτητα».

Η μη λειτουργία του οίκου ευγηρίας δωρεά της Θ. Κυριακίδη επί της Λ. Σταμάτας αποτελεί το έμπρακτο παράδειγμα για το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Για δύο χρόνια πρόεδρος της «ΕΣΤΙΑΣ» ήταν ο κος Ζυγούνας ο οποίος υπηρέτησε αυτή την πολιτική, την υπερασπίστηκε με σθένος και με προκλητική ένταση απαντούσε για λογαριασμό της διοίκηση στις θέσεις που έβαζε η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στα Δημοτικά Συμβούλια υπερασπίζοντας το δικαίωμα όλων των παιδιών να είναι στους παιδικούς σταθμούς δωρεάν και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να έχουν δωρεάν φροντίδα και συμμετοχή στις δραστηριότητες των ΚΑΠΗ. Την ίδια περίοδο η «ΕΣΤΙΑ» όπως και ο «ΘΕΣΠΙΣ» επέστρεφαν στο Δήμο από 800.000 ευρώ που είχε διαθέσει ο Δήμος για τη λειτουργία των νομικών προσώπων. Στα παραπάνω δεν διαφώνησε κανένας ούτε από την αντιπολίτευση που οι όποιες παρεμβάσεις τους είχαν διαχειριστικό περιεχόμενο και όχι αλλαγές προς το καλύτερο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται και διεκδικεί :

Για τους Παιδικούς Σταθμούς:

1.Να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Όχι στην απαράδεκτη διαδικασία των κληρώσεων
2.Κανένας αποκλεισμός των παιδιών των ανέργων και των ανασφάλιστων.
3.Να καταργηθούν όλα τα τροφεία
4.Να δημιουργηθούν νέοι παιδικοί σταθμοί και να αξιοποιηθεί ο χώρος στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου.
5.Επαρκείς σύγχρονες κτιριακές υποδομές .
6.Ποιοτικό διαιτολόγιο κατάλληλο για την ηλικία των νηπίων.
7.Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τέτοιο που να ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδικών σταθμών και να μη εξαντλεί τους ήδη εργαζόμενους με απαράδεκτα ωράρια, όχι στις απολύσεις των συμβασιούχων.

 Για τα ΚΑΠΗ

1.Λειτουργία από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας του "Βοήθεια στο Σπίτι" και "κατ’ οίκον νοσηλεία", ώστε να καλύπτονται όλοι.
2.Να είναι δωρεάν, ενταγμένα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρηματοδοτούμενο απ’ το κράτος. Στελέχωση των ΚΑΠΗ με επαρκές υγειονομικό προσωπικό, νοσηλεύτριες, παθολόγο, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό».
3.Διορισμός μόνιμων εργαζομένων που να έχουν την ευθύνη της ουσιαστικής λειτουργίας των ΚΑΠΗ.
4.Δωρεάν συμμετοχή όλων των υπερήλικων σε όλες στις εκδηλώσεις όπως εκδρομές και θεατρικές παραστάσεις