ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ...


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΜΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Α.Ο.ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ), Η ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΗΛΑ (ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ) ΚΑΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΛΟΥΚΑΤΟΣ (ΤΜΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α.Ο.ΑΝΟΙΞΗΣ)...






ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΜΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Α.Ο.ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ)

"Λοιπόν, ως εκπρόσωπος του ΑΟ Κρυονερίου Μπάσκετ, θα απαντήσω σε αυτό το απίθανο δελτίο τύπου που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Για αρχή και κατά δήλωση του δημάρχου αλλά και του υπεύθυνου αντιδημάρχου, τότε είχαμε ενημερωθεί ότι οι σχολικές επιτροπές έκαναν προτάσεις και οι αποφάσεις βάραιναν τον δήμο. Αυτό συνέφερε να πουν τότε.....άλλα λένε σήμερα....

Τελικά ο δήμαρχος ως νέος αυτοκράτωρ αποφάσισε και διέταξε! Όσον αφορά τα σωματεία ΔΕΝ αποδέχθηκαν την απόφαση αυτή και αντιθέτως με όσα λέει το δελτίο τύπο ΜΠΟΡΕΣΑΝ να συμφωνήσουν τελικά στην κατανομή των ωρών μετά από την πλήρη απουσία της δημοτική αρχής αφού η μόνη συμμετοχή που είχε ήταν να μας δείχνει με όλους τους τρόπους ότι μάλλον ονομάζεται "ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ".

Συνεχίζοντας, απλά θα ενημερώσω την δημοτική αρχή πως δεν μας κάνει χάρη παραχωρώντας ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ χώρους ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ήδη από τους πολίτες και που οι ίδιοι οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν για την συντήρησή τους μέσω των δημοτικών τελών.

Απλά η αδυναμία και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής να συστήσει φορέα μαζικής δημόσιας ΔΩΡΕΑΝ άθλησης καλύπτεται από κάποιους "τρελούς" που αφιερώνουν κόπο, χρόνο, και πολλές φορές χρήμα για να μεταδώσουν την αγάπη για αθλητισμό και στις νεότερες γενιές.

Όσον αφορά την ασφάλιση των αθλητών, η δημοτική αρχή έχει τόση σχέση με το θέμα όση έχω εγώ με το πιλοτάρισμα αεροπλάνου.

Η επιμονή τους με βάζει σε άλλες σκέψεις...

Δεν θα μπω καν στον πειρασμό να σχολιάσω το δήθεν συμβολικό αντίτιμο γιατί στην ουσία παραμένει ένα ακόμα "νεοφιλελεύθερο" χαράτσι!

Η δημοτική αρχή ΔΕΝ έχει την διάθεση να στηρίξει την προσπάθειά μας και το έχει αποδείξει αφού απείχε από κάθε πρόσκληση που της έγινε για την συζήτηση του θέματος που απασχολεί τα παιδιά, τους γονείς τους, αλλά και τα σωματεία μας.

Όσον αφορά το "σκόρπισμα δημοσίου (και όχι δημοτικού...) χρήματος", αυτό να το σκεφτεί καλύτερα η δημοτική αρχή όταν προχωρά με ιδιαίτερη ευκολία σε απ΄ευθείας αναθέσεις και μάλιστα ακόμα και όταν ΔΕΝ χρειάζεται με αποτέλεσμα να έρχεται η ώρα να ανακαλούνται...

ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΑΡΑΓΕ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΒΡΑΣ.....;;;;

Μέχρι να πάρουμε το ψηφαλάκι βεβαίως βεβαίως...".


ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΗΛΑ (ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ)

"Σχόλιό μου επί θέματος παραχωρήσεων σχολικών αθλητικών χώρων: Με σεβασμό στην προσωπική τεκμηριωμένη γνώμη καθενός, προσωπικά δεν είχα συμφωνήσει σε κανενός είδους ποσό χρέωσης (ούτε επίσημα ούτε off the record), αλλά θεωρούσα και θεωρώ αρκετή την εξ ολοκλήρου ανάληψη της υποχρέωσης καθαριότητας των σχολικών αθλητικών χώρων από τα αθλητικά σωματεία, ώστε να ικανοποιείται η απαίτηση του νόμου για συμμετοχή στις λειτουργικές δαπάνες. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή, στάθηκε με την εισηγητικού χαρακτήρα απόφασή της (76/2014) μόνο στις προϋποθέσεις του νόμου των παραχωρήσεων σχολικών αθλητικών χώρων και καμία γνώμη δεν διατυπώθηκε για το είδος και το ύψος αντιτίμου (πέραν της λέξης "συμβολικού", όπου συμβολικό μπορεί να είναι και π.χ. το ποσό των 50 ευρώ το χρόνο ή το 0,10 ευρώ/ώρα).Ο προσδιορισμός του τρόπου συμμετοχής των αθλητικών σωματείων στις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών αθλητικών χώρων παραπέμθηκε από τη σχολική επιτροπή στην πολιτική βούληση του Δημάρχου Διονύσου και η βούληση αυτή μετουσιώθηκε στην απόφαση του για χρέωση 3 ευρώ/ώρα.Την ευθύνη την έχει ο αποφασίζων!...
Οι προϋποθέσεις για τις παραχωρήσεις προβλέπονται από το νόμο και φυσικά η σχολική επιτροπή, που είναι καθαρά εισηγητικό όργανο και μόνο (όχι αποφασιστικό), δεν θα μπορούσε να γνωμοδοτήσει κάτι διαφορετικό από το νόμο. Η εξειδίκευση του νόμου στη συγκεκριμένη περίπτωση των παραχωρήσεων προς τα αθλητικά σωματεία έγινε από το αποφασιστικό όργανο, το Δήμαρχο, ο οποίος επέλεξε τα όρια στα οποία θα κινηθεί και θα εξειδικεύσει το νόμο. H ευθύνη της επιλογής είναι δική του!"

ΜΑΡΙΟΣ ΛΟΥΚΑΤΟΣ (ΤΜΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α.Ο.ΑΝΟΙΞΗΣ)

"Ενημέρωση σχετικά με το θέμα της παραχώρησης των γυμναστηρίων στους αθλητικούς συλλόγους του Δήμου Διονύσου,που συζητήθηκε χθες, 9/2, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Δήμαρχος κύριος Διονύσης Ζαμάνης, με απόφασή του και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, επέβαλε μίσθωμα στα αθλητικά σωματεία 3€/ώρα για τη χρήση των κλειστών σχολικών γυμναστηρίων, υποχρεώνοντάς τα να ασφαλίσουν τους αθλητές αλλά και κάθε θεατή ή παρευρισκόμενο, σε αναγνωρισμένη ασφαλιστική εταιρεία και να καταθέσουν το συμβόλαιο.

Στις 7/2, εκδόθηκε ανακοίνωση τελεσίγραφο από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κύριο Βασίλη Κοκμοτό, με το οποίο καλούνται όλα τα σωματεία να εκπληρώσουν τις «υποχρεώσεις» τους έως 11/2, αλλιώς θα μείνουν εκτός γηπέδων.

Και τα οκτώ αθλητικά σωματεία του Δήμου Διονύσου δε συμφώνησαν, ούτε υπέγραψαν ότι αποδέχονται τους όρους αυτούς και προ μηνός ζήτησαν συνάντηση με το Δήμαρχο, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Αντιδήμαρχο λόγω φόρτου εργασίας.

Τα σωματεία αποφάσισαν να οργανώσουν ανοικτή συζήτηση για το θέμα, ώστε να βρεθεί λύση. Η απάντηση του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Παιδείας στην απόφαση αυτή, ήταν ένα δελτίο τύπου, το οποίο ανέφερε απαξιωτικά, ότι η δημοτική αρχή δεν συνδιαλέγεται με «κάποιους».

Στη συνάντηση αυτή προσήλθαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ δεν εμφανίστηκε κανείς από τη δημοτική παράταξη, με μόνη εξαίρεση τον δημοτικό σύμβουλο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κύριο Βασίλη Δαρδαμάνη, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Α.Ο Διονύσου.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Με αφορμή το θέμα των αθλητικών συλλόγων, 354 δημότες υπέγραψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε (7&8/2), εισήγηση για το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα «Δωρεάν παραχώρηση των αθλητικών, σχολικών και πολιτιστικών χώρων και υποδομών του Δήμου στα αθλητικά και πολιτιστικά ερασιτεχνικά σωματεία του Δήμου, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Κάθε σωματείο ή σύλλογος θα είναι υπεύθυνο για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί από την χρήση των χώρων κατά τις ώρες που του έχουν παραχωρηθεί.

Β. Κάθε σωματείο ή σύλλογος αναλαμβάνει τον καθαρισµό και την αποκατάσταση τυχόν φθορών ή ζηµιών που θα προκληθούν κατά τη διάρκεια της χρήσης από υπαιτιότητα του.

Γ. Για τους σχολικούς χώρους ισχύουν επιπλέον οι προϋποθέσεις που ορίζονται στη σχετική εγκύκλιο ΥΠΕΠΘ Γ1/210/20-2-1998. (δεν αποκλείονται μαθητές με οικονομικοκοινωνικά κριτήρια)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το θέμα κατατέθηκε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος παρακάμπτοντας την νόμιμη διαδικασία και χωρίς καν να διαβάσει πρώτα την εισήγηση των 354 δημοτών, έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο, ο οποίος δήλωσε πως το θέμα του μισθώματος των 3€ δεν το διαπραγματεύεται, είναι αποφασισμένος και γι' αυτό και για την ασφάλιση των αθλητών και πως είχαν 3 μήνες οι σύλλογοι στη διάθεσή τους για να τα έχουν τακτοποιήσει.

Είπε επίσης ότι, αν θέλουν οι αθλητικοί σύλλογοι, να γίνει μια συζήτηση εκτός δημοτικού συμβουλίου με όλους τους φορείς για τα προβλήματά τους.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κύριος Βασίλης Δαρδαμάνης και είπε ότι το θέμα απασχολεί όλους και πρέπει να συζητηθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, εκτός ημερησίας και ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση του Δημάρχου.

Ο λόγος δόθηκε μετά στον πρώην Δήμαρχο κύριο Γιάννη Καλαφατέλη, ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι το θέμα θα έπρεπε να το είχε φέρει στο ΔΣ η δημοτική αρχή εδώ και καιρό και κάλεσε το Δήμαρχο να αποσύρει το τελεσίγραφο για τις 11/2.

Μετά ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο Παιδείας κύριο Βασίλη Κοκμοτό, ο οποίος ζήτησε το λόγο και διάβασε ένα κείμενο που εξιστορούσε πως συνεδρίασε η σχολική επιτροπή το καλοκαίρι και πόσο αναλογεί το μίσθωμα σε κάθε παιδί κτλ κτλ.

Εκεί υπήρξε παρέμβαση από όλους τους παρισταμένους δημότες προς τον Πρόεδρο και τους λοιπούς, που δεν τηρούσαν τη νόμιμη διαδικασία, αφού ήδη είχαν αρχίσει να συζητούν το θέμα χωρίς ακόμα να έχει διαβαστεί η εισήγηση και να ακουστεί ο εκπρόσωπος των δημοτών.

Υπενθυμίζω ότι το θέμα δεν ήταν η αναστολή ή μη της απόφασης του Δημάρχου για το χαράτσι των 3€/ώρα, ούτε το τελεσίγραφο (βλ. Παραπάνω).

Ο Δήμαρχος είπε ότι αυτός είναι Δήμαρχος και η απόφαση είναι δική του και δεν μπορεί κανένα Δημοτικό Συμβούλιο να του αλλάξει την απόφαση, όποια θέση και να πάρει και έως την Τεταρτη 12/2 να έχουν κατατεθεί τα χρήματα.

Για το ασφαλιστήριο δε δήλωσε ότι αυτός νοιάζεται για την ασφάλεια των παιδιών και θα έπρεπε όσοι είναι στους συλλόγους να έχουν σκεφτεί τι γίνεται στην περίπτωση που χτυπήσουν τα παιδιά.

Μετά από τις φωνές των δημοτών, ο Πρόεδρος έδωσε επιτέλους το λόγο στους δημότες και σε συνεννόηση με τους υπολοίπους εκπροσώπους των συλλόγων, ανέλαβα να αναγνώσω την εισήγηση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε να μην συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας στο Δημοτικό συμβούλιο και να μεταφερθεί η συζήτηση σε επόμενο, γιατί δεν είναι επείγον.

Εμείς και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιμέναμε ότι είναι επείγον, μιας και υπάρχει το τελεσίγραφο της Τετάρτης.

Καλέσαμε το Δήμαρχο να αναστείλει το τελεσίγραφο έως ότου συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος αρνήθηκε.

Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία όπου 15 σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Δημάρχου, 14 κατά και υπήρχαν και 2 λευκά.

Στο σημείο αυτό η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κύριος Σπύρος Γιαννουλάτος αντίθετα με τη νόμιμη διαδικασία, έλεγε ότι πέρασε η πρόταση του Δημάρχου.

Οι υπόλοιποι (μειοψηφία και δημότες) λέγαμε ότι βάσει νόμου, οι λευκές ψήφοι μετράνε στις αρνητικές και επομένως ήταν 16 οι κατά.

Ο Δήμαρχος έλεγε ότι καταψηφίστηκε η πρόταση των δημοτών και εμείς λέγαμε ότι καταψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου για το αν θα συζητηθεί το θέμα ή όχι.

Τελικά το Προεδρείο κατέληξε ότι καταψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου αλλά δεν θα συζητιόταν το θέμα, καθώς βάσει νόμου, το κατεπείγον εκτός ημερησίας χρειάζεται 21 ψήφους.

Μετά από όλα αυτά, ο Δήμαρχος πρότεινε στα αθλητικά σωματεία να γίνει μια συνάντηση στο γραφείο του στις 11/2, για να συζητηθεί το θέμα, αλλά συμπλήρωσε ότι το τελεσίγραφο ισχύει και το ασφαλιστήριο είναι αδιαπραγμάτευτο..

Τελικά η συνάντηση δεν έγινε σήμερα, λόγω συνέχισης της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν είχε ολοκληρωθεί.

Υ.Γ. Το προσβλητικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος για το θέμα, τεχνηέντως περιέχει ανακρίβειες και σε καμιά περίπτωση δε διευκολύνει το διάλογο."