ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΣΤΟ... ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ !


«ΚΑΗΚΕ» ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΑΡΚΕΤΑ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ – ΓΙΑ «ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ, «ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ» ΛΕΕΙ Ο ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ...


Όταν θέλεις κάτι πολύ το καταφέρνεις, συνηθίζουμε να λέμε και πάντως όχι άδικα... Το πρώτο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου, που είχε ως θέμα την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ενός θεσμού που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος στο Δήμο και να διασφαλίσει, μέσω του ανεξάρτητου τρόπου λειτουργίας του, γιατί όχι, τη διαφάνεια στον όχι και τόσο... καθαρό χώρο της πολύπαθης τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά του θεσμού, όπως είχε προαναγγελθεί, τάχθηκαν οι συνδυασμοί «Δημοκρατική Ανατροπή» και «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ υπέρ, θεωρητικά τουλάχιστον, ήταν όλοι οι υπόλοιποι...

Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την αποτυχία εκλογής Συμπαραστάτη, βαρύνει κατά την άποψή μας την παράταξη των «Ανοιχτών Οριζόντων» και προσωπικά τον Δήμαρχο Διονύση Ζαμάνη, ο οποίος εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την εξεύρεση, μέσα από συνεννόηση / διαβούλευση, μίας κοινά αποδεκτής λύσης αλλά και ένα ουσιαστικό και ενεργητικό ρόλο σύνθεσης καθώς τίποτα δε γίνεται με...αυτόματο τρόπο...

Άλλωστε η «Ενωτική Πρωτοβουλία» και η «Νέα Πνοή», δια στόματος των επικεφαλής τους Γιάννη Καλαφατέλη και Παναγιώτη Μπιτάκου αντίστοιχα, τοποθετήθηκαν υπέρ του θεσμού και το μόνο που έλειπε ήταν η «χημεία» για το κατάλληλο πρόσωπο...

Για την ιστορία 

Έξι ήταν συνολικά οι υποψήφιοι για τη θέση του Συμπαραστάτη, οι τέσσερις εκ των οποίων έλαβαν και το λόγο:

Ιωακείμ Αμπαρτζίδης (Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογράφος)

Κωσταντίνος Κουριδάκης (Πολιτικός μηχανικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος)

Νικόλαος Παπαϊωάννου (Δικηγόρος)

Εμμανουήλ Παπανικολάου (Μαθηματικός-Πολεοδόμος)

Μαρία Λειβαδά (Απόφοιτος Ανωτέρας Δραματικής Σχολής, πρώην δημοτική υπάλληλος)

Ελένη Μουτζούρη (Απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου, επιλαχούσα δημοτική σύμβουλος).

Στην πρώτη ψηφοφορία έλαβαν: Ι. Αμπαρτζίδης (15 ψήφοι), Ν. Παπαϊωάννου (10 ψήφοι), Κ. Κουριδάκης (4 ψήφοι), Ε.Μουτζούρη (3 ψήφοι). Στη δεύτερη ψηφοφορία : Ι.Αμπαρτζίδης (18 ψήφοι) και Ν.Παπαϊωάννου (16 ψήφοι).

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ, ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Κωστής Δ.Κουριδάκης: «Συμπαραστάτης του Δημότη, άλλη μια χαμένη ευκαιρία» 

Η πίστη μου στη συναίνεση η οποία είναι η βάση για την επίλυση των πολιτικών ζητημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και η πάγια επιθυμία προσφοράς με οδήγησαν να διεκδικήσω την θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης.

Για μένα η θέση αυτή δεν είναι ένα αξίωμα, αλλά μια αποστολή διαμεσολάβησης, προς τον απλό δημότη που για διάφορους λόγους δεν τυγχάνει της ικανοποίησης των δικαιωμάτων του.

Η διαμεσολάβησή του πρέπει να πείσει τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι ο ίδιος δρα αντικειμενικά και αμερόληπτα και ότι οι θέσεις που αναπτύσσει είναι οι ορθές, αυτές δηλαδή που αποδίδουν το δίκαιο, τη διαφάνεια και την ηθική. Όμως είναι ένας θεσμός που χρειάζεται πρωτίστως, ήθος, θέληση, ανιδιοτέλεια και ανεξαρτησία. 

Απαιτεί ηθική, ειλικρίνεια, διαφάνεια στις σχέσεις και κομματική ανεξαρτησία. Η θέση αυτή επιβάλει την προσφορά προς τον δημότη και βοηθάει στην μείωση του πάρε δώσε με τη διοίκηση και τους αιρετούς. Απαιτεί ήθος, κύρος, εντιμότητα, ειλικρίνεια στα λόγια και στις πράξεις και απόλυτη προσήλωση στις αρχές και τις αξίες της διαφάνειας και της ισονομίας.

Το άλλα να λέω και άλλα να κάνω σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν στον Συμπαραστάτη. Η ευθύνη επιλογής ανήκει ατομικά στον καθένα και στην κάθε μία από τους δημοτικούς συμβούλους και είναι μεγάλη και πολύ σοβαρή. Όμως είναι σοβαρό δείγμα πολιτικής ωριμότητας και πολιτικού πολιτισμού.

Το πολιτικό και υπηρεσιακό δυναμικό του Δήμου αποκτά ένα «εργαλείο» διαμεσολάβησης προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των δικαιωμάτων των Δημοτών. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια ενεργοποίησης του θεσμού βρίσκονται βαθιά στη ρίζα του πολιτικού μας DNA.

Η μη εκλογή συμπαραστάτη οφείλεται κυρίως στην έλλειψη κουλτούρας συναινέσεων σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει μάθει να συγκρούεται και να μην μπορεί να συμφωνήσει στα ελάχιστα.

Επίσης στη συγκεντρωτική αντίληψη διαχείρισης των αυτοδιοικητικών υποθέσεων μέσα από ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης, όπου ένας ανεξάρτητος θεσμός δηλαδή ένα μη ελεγχόμενο από την διοίκηση πρόσωπο, μπορεί να «ενοχλεί» παγιωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες διαχείρισης.

Η εκλογή συμπαραστάτη από το Δημοτικό συμβούλιο είναι εκπλήρωση ηθικής ευθύνης, στην οποία μας οδηγεί η συνείδηση μας, ευθύνης απέναντι στους δημότες.

Η αντίληψη του διορισμένου Συμπαραστάτη προσβάλει τον θεσμό αλλά και τα πρόσωπα που επιθυμούν να τον υπηρετήσουν.

Πιστεύω ότι οι δημότες πρέπει να χαίρουν του δικαιώματος των υπηρεσιών του Συμπαραστάτη και το δημοτικό συμβούλιο για κανέναν λόγο δεν πρέπει να το στερεί. Μία δημοτική αρχή αλλά και οι παρατάξεις που σέβονται και πιστεύουν στον θεσμό δημιουργούν τις συνθήκες αυτές που επιτρέπουν στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να λειτουργήσουν συναινετικά.

Η διενέργεια μιας διαβούλευσης και υπεύθυνης ενημέρωσης θα βοηθούσε προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά τα πρόσωπα που είχαν την επιθυμία να εκδηλώσουν την υποψηφιότητα τους και η δεύτερη τους δημοτικούς συμβούλους.

Οι πρώτοι γνωρίζοντας ότι θα εκτεθούν σε ανεξάρτητη και αξιοκρατική κρίση από το συμβούλιο θα το έκαναν ευκολότερα. Και τα μέλη του δημοτικού συμβούλιου θα ψήφιζαν τον καταλληλότερο και όχι τον «παραταξιακό» υποψήφιο. Τότε και μόνο τότε μπορεί ο Δημότης να πεισθεί για την ειλικρινή πρόθεση, τόσο της Δημοτικής αρχής όσο και των παρατάξεων, να βρίσκονται δίπλα του και όχι να χρησιμοποιούν τον θεσμό προσχηματικά.

Ίσως σε μια μελλοντική κοινωνία οι θεσμοί να λειτουργούν προς όφελος των μελών της και να μην «θρηνούμε» χαμένες ευκαιρίες.

Νικόλαος Παπαϊωάννου: «Ηττήθηκε ένας θεσμός, πέρα από τα πρόσωπα και τα βιογραφικά τους» 

Το ουσιώδες είναι ότι ηττήθηκε ένας θεσμός πέρα και πάνω από τα πρόσωπα και τα βιογραφικά τους.

Η διαμεσολάβηση αποτελεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση καίριο και ρηξικέλευθο θεσμό συναινετικής επίλυσης διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ δημοτών και Δήμου.

Όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αποτελεί τόσο αρωγό και μοχλό υποδοχής προβλημάτων των δημοτών προς το σκοπό εύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης όσο και αποφόρτισης αιρετών και υπηρεσιών του Δήμου από ατελέσφορες συχνά προσπάθειες επίλυσής τους, διαπράττουν μέγα σφάλμα.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη δεν υποκαθιστά θεσμούς δημοκρατίας, τους διευρύνει και τους αποκαθιστά στη συνείδηση των δημοτών πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση θα θα ήθελα να απευθύνω τις ευχαριστίες μου σε όσες και όσους εκ των δημοτικών συμβούλων με τίμησαν με την ψήφο τους.


Ιωακείμ Αμπαρτζίδης

Κωστής Κουριδάκης

Νίκος Παπαϊωάννου

Εμμανουήλ Παπανικολάου