ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΛΛΑ... ΑΤΕΛΗΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ




ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΡΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΚΜΟΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΥΡΟΥΔΙΑΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ..."




Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συζήτηση για την παδεία στο Δήμο Διονύσου και τα μεγάλα και χρόνια προβλήματά της, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, ήταν μία πρωτοβουλία που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Ένωση Γονέων Δημοσίων Σχολείων του Δήμου, εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρο Βασιλική Παπαϊωάννου και τη Γραμματέα Λένα Μαγκλάρα, είχε αρχικά ζητήσει η συζήτηση να πραγματοποιηθεί εντός του Δημοτικού Συμβουλίου...

Όπως τελικά αποδείχθηκε, είχε τελικά δίκιο ο Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης (το είχαμε επισημάνει χαρακτηρίζοντας ορθή την απόφασή του) που ανιπρότεινε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα θέματα της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις εκτός της «Νέας Πνοής», κάτι που όπως μπορούμε να εικάσουμε ήταν συνειδητή πολιτική απόφαση, καθώς εκτός από τον Πρόεδρο Παναγιώτη Μπιτάκο και τον Γραμματέα Μάριο Λουκάτο δεν είδαμε και κανένα δημοτικό σύμβουλό της (σχολιάστηκε επίσης από συμμτέχοντες στη συνάντηση και η απουσία του Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκου Λαγομιτζή), ήταν τα εξής :

- Εκπαιδευτικά κενά

- Κτιριακό

- Συντηρήσεις Σχολικών Μονάδων

- Καθαριότητα Σχολικών Μονάδων

- Λειτουργία Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

- Παραχώρηση Σχολικών Χώρων

- Στέκι Νεολαίας – Αλκοόλ – Ναρκωτικά

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 9 το βράδι της Παρασκευής, ώρα κατά την οποία σιγά σιγά ο κόσμος άρχιζε να αποχωρεί, η συζήτηση είχε φτάσει στο κτιριακό, χωρίς φυσικά να υπάρχει χρόνος για τα υπόλοιπα θέματα...

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής (Διονύσης Ζαμάνης, Βασίλης Κοκμοτός) υπογραμμίστηκε η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, που δυσκολεύει τον όποιο έγκαιρο προραμματισμό ενώ ο πρώην Δήμαρχος Διονύσου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Καλαφατέλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης αναφορικά και με το κτιριακό και δήλωσε αλληλέγγυος στις προσπάθειας της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση επίλυσης των όποιων προβλημάτων.

Ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ανατροπής» Γιώργος Ζυγούνας (και έμπειρος εκπαιδευτικός) τάχθηκε, μεταξύ άλλων, υπέρ της διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία της επίλυσης των προβληματων όπως λ.χ. για τα κενά των εκπαιδευτικών, ενώ η επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Ζωή Σώκου υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Βασιλική Παπαϊωάννου πρότεινε την πραγματοποίηση μιας κεντρικής δυναμικής κινητοποίησης σε Σχολείο της περιοχής, ίσως του Αγίου Στεφάνου, πρόταση όμως που δεν φάνηκε να έχει την καθολική αποδοχή των συμμετεχόντων, κυρίως από τη σχολική κοινότητα (δείτε το βίντεο πάνω στην αρχή της ανάρτησης).

Υπήρξαν πολλές ακόμη τοποθετήσεις από δημοτικούς συμβούλους (λ..χ. του αντιδημάρχου Χωροταξίας Ευάγγελου Λυρούδια, του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Παιδείας Βασίλη Δαρδαμάνη, των δημοτικών συμβούλων Πέτρου Χρονόπουλου και Σπύρου Σπηλιώτη) καθώς και από εκπροσώπους αρκετών συλλόγων γονέων και Σχολείων.

Ένα πρώτο βασικό συμπέρασμα που, κατά την άποψή μας, βγήκε από αυτή τη συνάντηση για την παιδεία (η οποία σύμφωνα με πολλούς ήταν χρήσιμη αλλά... ατελής) είναι ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, απαιτείται όμως προηγουμένως: καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων, θεματική κατηγοριοποίηση, λεπτομερής επεξεργασία και εξαντλητική προετοιμασία.

Αν πραγματοποιηθούν τα πιο πάνω, είναι βέβαιο ότι οι επόμενες συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μετά και από δέσμευση του αντιδημάρχου Παιδείας Βασίλη Κοκμοτού, θα αναδείξουν πιο καθαρά τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις τους...

Π.Π.







































Ευχαριστούμε την κα Λένα Χριστοφίδου (μέλος του ΟΝΑΠ ΘΕΣΠΙΣ, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Δροσιάς) η οποία... ευθύνεται για μέρος του φωτογραφικού υλικού που δημοσιεύσαμε.