«ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΒΑΡΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ...» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ edionysos.gr Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΥΓΟΥΝΑΣ




ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΕΔΙΩΞΕ 2 ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ! - ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ, ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ...ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ... - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ (ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)... 

Ο Γιώργος Ζυγούνας, είναι ιδιαίτερα έμπειρος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο της Άνοιξης, ιδρυτικό στέλεχος της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» (μαζί με το Γιάννη Νικητόπουλο), από την οποία διαγράφηκε στη συνέχεια και Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Διονύσου «Η ΕΣΤΙΑ».

Ο ίδιος δηλώνει περήφανος για την προσφορά του στην εκπαίδευση επί πολλά χρόνια, καθώς και από τη θέση του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Άνοιξης.

Σήμερα ο Γιώργος Ζυγούνας είναι επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ανατροπής», ενός νέου συνδυασμού ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή τη συνέντευξή του, που δόθηκε το βράδι της Μεγάλης Πέμπτης στα γραφεία της «Δημοκρατικής Ανατροπής» στην Άνοιξη, ένα περίπου μήνα πριν από τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου, ανοίγει τα χαρτιά του και απαντάει χωρίς υπεκφυγές σε όλα τα ερωτήματα που του θέσαμε...

Δημοσιεύουμε τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης, την οποία μπορείτε ολόκληρη να ακούσετε ζωντανά πατώντας πάνω στο βίντεο (ακριβώς από πάνω):



«ΤΟΝ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ ΑΨΟΓΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ...» 

«Υπήρξαν δύο περίοδοι στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διονύσου.Τον 1,5 χρόνο που ήταν Πρόεδρος ο Γιάννης Νικητόπουλος, ήταν άψογη η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν προβλήματα είτε λόγω απειρίας των δύο επόμενων Προέδρων είτε λόγω λαθών. Ο Πρόεδρος πρέπει να εκπροσωπεί όλες τις παρατάξεις και όχι μόνο την πλειοψηφία... Επίσης, είναι λάθος να εκβιάζονται οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν, χωρίς να έχουν προηγουμένως ενημερωθεί επαρκώς. Οι αιρετοί οφείλουν να δίνουν έγκαιρα -και όχι την τελευταία στιγμή- όλα τα στοιχεία και το υποστηρικτικό υλικό στους δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σωστά».

ΑΠΟ ΤΗΝ... «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» ΣΤΗΝ «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»

«Η Ενωτική Πρωτοβουλία ξεκίνησε από την περιοχή της Άνοιξης. Αρχικά υπήρχε η Ενωτική Πρωτοπορία, μία παράταξη που λειτουργούσε άψογα. Εν’όψει της δημιουργίας του νέου Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου ήρθαν τότε στην Ενωτική Πρωτοπορία αρκετοί άνθρωποι, ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιάννης Καλαφατέλης. Μέσα από τις εσωτερικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν αλλά και από ένα έντονο παρασκήνιο, εξελέγη όπως θυμάστε επικεφαλής του νέου συνδυασμού, της Ενωτικής πρωτοβουλίας, ο σημερινός Δήμαρχος. Το θέμα είναι ότι το παρασκήνιο κυριάρχησε και στη συνέχεια, μετά από τις αρχές του 2011...»

«ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΑΔΙΚΙΑ...»

«Μόνο στο πρόσωπο μου υπήρξε αδικία από το σημερινό Δήμαρχο. Σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες εξελέγησαν αντιδήμαρχοι οι πρώτοι σύμβουλοι σε σταυρούς, με εξαίρεση την περιοχή του Αγίου Στεφάνου όπου είχα εκλεγεί εγώ...» 

ΠΕΡΙ «ΦΙΛΩΝ», «ΑΥΛΗΣ» ΚΑΙ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ» 

«Δεν είμαι υποψήφιος Δήμαρχος λόγω πικρίας. Για δύο χρόνια ήμουν πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ με αναγνωρισμένο έργο και μάλιστα να θυμίσω ότι εκεί είχαμε τις περισσότερες ομόφωνες αποφάσεις. Η διαφωνία μου με τον κο Καλαφατέλη ήταν ότι αυτά που συμφωνήθηκαν δεν τηρήθηκαν.Έχω ένα θέμα με τη δημοκρατική λειτουργία. Υπήρξε «αυλή» και έντονο παρασκήνιο. Έχω καταγγείλει την εξωθεσμική παρέμβαση φίλων, «αυλής» και παρασκηνίου.Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ο νυν Δήμαρχος με διέγραψε...».

«ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» 

«Η δική μας παράταξη δεν είναι δημαρχοκεντρική. Στη Δημοκρατική Ανατροπή συναποφασίζουμε όλοι μαζί. Ο Δήμαρχος θα είναι ίσος με όλους και δεν θα αποφασίζει μόνος του. Εδώ δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο, υπερισχύει η συλλογικότητα και η διαφάνεια».

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ, ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...

«Εγώ δεν έχω κανένα βαρίδι στην παράταξη ούτε και έχω εξάρτηση από τοπικά συμφέροντα. Αναγκάστηκα να διώξω δύο πρόσωπα από το συνδυασμό γιατί ζητούσαν ανταλλάγματα. Δεν μπορούσα να υϊοθετήσω αυτή τη λογική και τους το εξήγησα... Θέλω να μονοιάσουμε τον κόσμο. Υποβόσκει, δυστυχώς μία σύγκρουση μεταξύ νέων μεγάλων οικογενειών και παλιών. Αυτό καλλιεργείται ακόμη. Θεωρώ ότι αυτό είναι φεουδαρχικού τύπου νοοτροπία και πρέπει να σταματήσει...»

«Ο κ.ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...» 

«Είναι τιμή μας που μας στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν πήραμε το χρίσμα από τα κεντρικά κομματικά γραφεία αλλά όλες οι διαδικασίες έγιναν εδώ στην παράταξη με δημοκρατικό τρόπο. Πιο κομματικό είναι το σχήμα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο κος Καλαφατέλης είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Πιο παλιά ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στη Δημοκρατική Ανατροπή από τους 90 και πλέον υποψηφίους μόνο οι 25 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιο πολλοί είναι Νέα Δημοκρατία και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κάποιοι μάλιστα είναι και οργανωμένοι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι κανείς δεν μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε...».

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ»

«Σε ότι αφορά την παιδεία το μεγάλο πρόβλημα είναι η πρωτοβάθμια και μετά η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι απαράδεκτο να είναι συγκεντρωμένα τρία Νηπιαγωγεία στον Άγιο Στέφανο στις γραμμές του τρένου. Και στην Άνοιξη συμβαίνει το ίδιο. Θα έπρεπε να υπάρχει αποκέντρωση και διασπορά. Ο Δήμος δεν πρέπει να βαυκαλίζεται ότι έχει αποθεματικό, έπρεπε να έχει φτιάξει τουλάχιστον μία σχολική μονάδα.Τη στιγμή που δίνουμε 15.000 ευρώ το μήνα για να νοικιάσουμε τα πρώην εκπαιδευτήρια Καργάκου, θα μπορούσε, με ίδιους πόρους του Δήμου, να έχει γίνει μία σχολική μονάδα που να απορροφά ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών... Υπάρχουν σχολεία που στενάζουν σήμερα, όπως το Δημοτικό Σχολείο Άνοιξης και το Α΄Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου. Αλλά και το προηγούμενο Σχολείο της Δροσιάς, που καταργήθηκε, ήταν όνειδος για τον 21ο αιώνα. Δεν μιλάμε με όρους μαξιμαλιστικούς ούτε λέμε ότι θα καταργήσουμε το μνημόνιο. Λέμε ότι ένα Σχολείο αλλά και δύο Νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να έχουν γίνει... Θυμίζω πως σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δομές του Δήμου, έναν τομέα στον οποίο πράγματι δίνουμε έμφαση στο πρόγραμά μας, καθώς θεωρούμε ότι σήμερα είναι ακόμη στα σπάργανα, εγώ προσωπικά είχα καταλυτική παρέμβαση. Θυμίζω τα κοινωνικά κριτήρια που βάλαμε στους παιδικούς σταθμούς για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους πολύτεκνους και τους οικονομικά ασθενέστερους -σε αντιδιαστολή με το...χαρτάκι του παρελθόντος- τα οποία διατηρούνται έως σήμερα».

«ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ.ΕΝΑ. ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΑΛΛΑ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ...»

«Δεν γνωρίζω για σκάνδαλα στον Δήμο.Αν είχαν βεβαίως υποπέσει στην αντίληψή μου θα τα είχα καταγγείλει. Ένα σκάνδαλο θα ήταν όμως ο διαγωνισμός για τις παιδικές χαρές εαν εγκρινόταν. Στο τέλος η απόφαση ακυρώθηκε και ο κος Καλαφατέλης αναγκάστηκε να διαγράψει 3 δημοτικούς συμβούλους χάνοντας έτσι την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πολιτικό σκάνδαλο είναι όμως οι ειδικοί σύμβουλοι χωρίς έργο, οι οποίοι κόστιζαν τα πρώτα δύο χρόνια 200.000 ετησίως, την ίδια στιγμή που υπήρχαν υπάλληλοι του Δήμου για να κάνουν την ίδια δουλειά και βέβαια οι απευθείας αναθέσεις μελετών χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλιστεί ότι έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε κάποια έργα...»

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΜΑΥΛΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑΤΣΑΛΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ...»

Έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου υποσχέσεις, από άλλες δημοτικές παρατάξεις αλλά κυρίως από την παράταξη της πλειοψηφίας, ότι θα κάνουν προσλήψεις στον Δήμο, ότι θα τους βρουν θέσεις σε γειτονικά εργοστάσια κλπ. Εμείς ως Δημοκρατική Ανατροπή δεν θα μοιράσουμε τέτοιες υποσχέσεις γιατί δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα και δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Δεν θέλουμε να εκμαυλίζουμε τον κόσμο και να τσαλακώνουμε την αξιοπρέπειά του. Μπορεί να μοιάζουμε ρομαντικοί ή αιθεροβάμονες αλλά δεν θα αλλάξουμε απόψεις».

«ΑΡΓΗΣΕ ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ...»

«Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα να μην υπάρχει αποχέτευση στον Διόνυσο, που απέχει ένα βήμα από τη λίμνη του Μαραθώνα. Είναι πρωτίστως και θέμα υγείας. Σαφώς υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης που δεν χρηματοδοτούσε έργα για την αποχέτευση... Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένα παιχνίδι, στο οποίο παίρνει μέρος κατά την προσωπική μου άποψη και ο Περιφερειάρχης, εκτός από τον Δήμαρχο, προκειμένου να εμφανίσουν κάποιο έργο προεκλογικά. Οι συνδέσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το έργο που έχει γίνει από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές... Στον Άγιο Στέφανο δεν υπήρχε χρηματοδότηση να γίνουν ο συνδέσεις. Θα έπρεπε να πληρώσουν οι δημότες και για αυτό έμεινε πίσω... Θα έπρεπε η διαδικασία να έχει ξεκινήσει από το 2011. Η καθυστέρηση στο θέμα της αποχέτευσης είναι σκόπιμη γιατί είναι το μόνο έργο που έχουν να παρουσιάσουν... Το νέο έργο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο έχει οριστεί ανάδοχος, είναι αυτό που θα γίνει μελλοντικά. Φοβάμαι ότι αν είναι Δήμαρχος ο κος καλαφατέλης, κάτι που δεν το εύχομαι, θα προχωρήσει το έργο το τελευταίο εξάμηνο πριν από τις επόμενες εκλογές...Εαν εκλεγούμε εμείς θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε από την πρώτη ημέρα...».

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ «ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ»...

«Η μάχη των εκλογών είναι ισότιμη. Εάν παρ’ελπίδα δεν είμαστε εμείς στον δεύτερο γύρο των εκλογών, θα αποφασίσουν τα συλλογικά μας όργανα για την στάση που θα κρατήσουμε. Όμως η προσωπική μου άποψη, σύμφωνα και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είναι ότι δεν υπάρχει τάση στήριξης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στον δεύτερο γύρο και από τους άλλους συνδυασμούς. Η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν έχει συμμαχίες σε καμία παράταξη της μειοψηφίας. Έχουν σπείρει ανέμους...».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 

«Δεν έχω πρόβλημα προσωπικά με τους ανθρώπους που ορίστηκαν.Η πρώτη Γενική Γραμματέας, παρά το γεγονός ότι είχε ικανότητες ήταν σχεδόν φυτευτή...Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη διαχειριστεί σωστά το Δημοτικό Συμβούλιο. Και οι δύο Γενικοί Γραμματείς του Δήμου δεν έλυσαν προβλήματα, αντίθετα δημιούργησαν...Εαν εκλεγώ, θα παραιτηθώ από το δικαίωμα να ορίζω τους συνεργάτες μου, τόσο τους Γενικούς Γραμματείς όσο και τους ειδικούς συμβούλους...».

«ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ»

«Δεν θυσιάζω τίποτα από την προσωπική μου διαδρομή.Θα παραμείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Εάν ήθελα ρόλο στην Ενωτική Πρωτοβουλία θα μπορούσα να τον έχω, γιατί μου προτάθηκε από τον κο Καλαφατέλη να πάρω με πολύ σύντομες διαδικασίες θέση αντιδημάρχου. Δεν με ενδιαφέρουν όμως οι ρόλοι όταν διαφωνώ με αρχές... Οι δημότες πρέπει να διαβάσουν τα προγράμματα πριν ψηφίσουν. Να επιλέξουν εμπειρία και τιμιότητα. Εμείς τα διαθέτουμε...».