ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ



ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΟΙ "ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" ΚΑΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ - ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ...


Με επιτυχία ολκληρώθηκε τη Δευτέρα 28 Απριλίου η ημερίδα με θέμα «Το θαύμα της Ανάβρας & το Αύριο του Διονύσου» που διοργάνωσε ο συνδυασμός «Ανοιχτοί Ορίζοντες Διονύσου» και ο υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων και φίλων του συνδυασμού αλλά και ανθρώπων που ήθελαν να ακούσουν και να μάθουν πως μία φτωχή Κοινότητα, κατάφερε να αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η Ανάβρα, ένα ορεινό χωριό της Μαγνησίας που πέτυχε εκπληκτική, φιλική στο περιβάλλον και –ταυτόχρονα– βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ανάβρα έγινε η περιοχή με την μεγαλύτερη –αναλογικά– απορρόφηση κονδυλίων στη χώρα μας και η τρίτη σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο, και αναδείχθηκε σε χωριό–πρότυπο.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Τσουκαλάς, τέως πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας Δημήτρης Μπουραντάς, η Αναστασία Στασινοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. και υποψήφια δημοτική σύμβουλος και η Αναστασία Ιωσηφίνα Καρινιωτάκη, συμβολαιογράφος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος.

Tην εκδήλωση συντόνισε η Βίκυ Κάουλα, νομικός και υποψήφια τοπική σύμβουλος Κρυονερίου.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης, στην εισαγωγική  ομιλία του, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκλογική αναμέτρηση και, κυρίως, για την αναμέτρηση με τα προβλήματα του δήμου, σχεδιάζονται προσεκτικά μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις. 

Δήλωσε  ότι δεν κρατά μαγικό ραβδί για να προτείνει και να εφαρμόσει λύσεις σε κάθε συγκυριακό ή χρόνιο πρόβλημα και τόνισε ότι στηρίζεται και θα στηριχθεί στην επιστημονική γνώση, την εμπειρία, τις διακεκριμένες δεξιότητες και την σκληρή, συλλογική και ανιδιοτελή εργασία. 

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πρότυπο της Ανάβρας σημείωσε ότι είναι η απόδειξη των δυνατοτήτων που έχουν οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων και πρόσθεσε ότι ένα χωριό σε φθίνουσα, δημογραφική και όχι μόνο, πορεία μετατράπηκε σε μια θαλερή και ακμάζουσα κοινωνία πολιτών, που απολαμβάνει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες και ποιότητα ζωής. 

Ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, μετά την παρουσίαση ενός πολύ ενδιαφέροντος video, μίλησε αναλυτικά και διεξοδικά για την εμπειρία του σχετικά με την Ανάβρα. Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά του καλού και αποτελεσματικού δημοτικού άρχοντα.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ηθική ακεραιότητα, την ανιδιοτέλεια, το φιλότιμο, την εργατικότητα, τη διάθεση για προσφορά και την διεκδικητικότητα.

Και μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε απέναντι στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και, κυρίως, στις νοοτροπίες των ανθρώπων.

Επεσήμανε ότι σημαντικό εργαλείο στα χέρια του δημάρχου είναι η απόλυτη διαφάνεια και συλλογικότητα των αποφάσεων, αναφέροντας ότι χρειάστηκαν δεκατρείς λαϊκές συνελεύσεις μέσα σε ένα χρόνο για να χαραχθεί η στρατηγική και να ληφθούν οι αποφάσεις.

Τέλος, ο κ. Τσουκαλάς, μετά από εκτενή αναφορά σε περιβαλλοντικά θέματα (αποχέτευση, ποιότητα υδάτων και αμίαντος στο δίκτυο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) αναφέρθηκε στον αναξιοποίητο πλούτο του Δήμου Διονύσου και ειδικότερα στο κτήμα Τατοΐου που θα μπορούσε να είναι ένα προορισμός αναψυχής για όλο το λεκανοπέδιο.

Ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι με χαρά και αμισθί θα προσέφερε τις γνώσεις και τις συμβουλές του για την ανάπτυξη του Διονύσου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπουραντάς αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο απέδωσε σε κρίση αξιών, και επεσήμανε την διάκριση μεταξύ ηγέτη και ηγεμόνα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ

Η κ. Στασινοπούλου αναφέρθηκε στους άξονες επί των οποίων σχεδιάζεται η Επόμενη Μέρα του Διονύσου. Ο στρατηγικός σχεδιασμός των Ανοιχτών Οριζόντων για τον δήμο είναι μετριοπαθής, μινιμαλιστικός και ρεαλιστικός και μακράν του προεκλογικού μαξιμαλισμού και της ανέξοδης προεκλογικής πλειοδοσίας. Επί πλέον, είναι εξωστρεφής δεδομένου ότι περιλαμβάνει προτάσεις διαδημοτικής συνεργασίας. 

Η κ. Στασινοπούλου, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα περιοχών ενδιαφέροντος (Οργάνωση, Διοίκηση, Οικονομία, Ανάπτυξη, Ποιότητα Ζωής, Περιβάλλον, Ενέργεια, Εκπαίδευση, Ιστορία, Παράδοση, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Πολιτική και Κοινωνική Προστασία, Απασχόληση) αναφέρθηκε επιλεκτικά σε συγκεκριμένες προγραμματικές παρεμβάσεις:

-Πρόγραμμα παροχής διοικητικών υπηρεσιών και εξυπηρέτησης του πολίτη μέσω διαδικτυακών εφαρμογών (e-δήμος) και ενίσχυση, με αποκέντρωση, των 7 δημοτικών ενοτήτων.
-Προγράμματα κοινωνικού φροντιστηρίου, επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης, επαγγελματικής κατάρτισης, ενημέρωσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού με την υποστήριξη διαδικτυακών εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
-Εργαστήριο για την διάγνωση και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και δυσλεξίας. Δίκτυο SOS και βοήθειας στο σπίτι για ηλικιωμένους και μοναχικούς δημότες με την αξιοποίηση διαδικτυακών εφαρμογών.
-Σύστημα ανίχνευσης-εντοπισμού πυρκαγιών και έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία των δασικών εκτάσεων στα όρια του δήμου και πρόταση στους όμορους δήμους για διαδημοτική συνεργασία και επέκταση του συστήματος.
- Επέκταση του δημοτικού φωτισμού και αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με αντίστοιχα χαμηλής κατανάλωσης και αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. 
-Μουσείο Τοπικής Λαϊκής Παράδοσης και Μουσείο του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού.
- Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Διονύσου και της διαδρομής του μαρμάρου από τα λατομεία στην Αθηναϊκή Ακρόπολη.
- Ανοιχτό πέτρινο θεατράκι στην Αγία Σωτήρα της Σταμάτας και αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου ως χώρου εκπαίδευσης και πολιτισμού.
- Τοπογράφηση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου διαρροών και ποιότητας του νερού με παράλληλη αξιοποίηση των τοπικών υδάτων.
- Περιβαλλοντικό πάρκο στο Τατόι με προστασία, ήπια ανάπτυξη και αξιοποίηση του χώρου.Υποδειγματικές βιολογικές αγροτικές καλλιέργειες και βιολογική μελισσοκομία (με κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα), διαδρομές ποδηλασίας και πεζοπορίας, παραδοσιακά γεφυράκια και πέτρινες κρήνες και χώροι εκδρομής και αναψυχής.

Κλείνοντας η κ. Στασινοπούλου ανέφερε ότι αυτές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ και πως το πλήρες πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

 Την εκδήλωσε έκλεισε η κ. Καρινιωτάκη με μια πυκνή σύνοψη πορισμάτων και ευχαριστίες προς τους προσκεκλημένους ομιλητές και όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.