ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: "ΠΟΛΗ 12 ΑΣΤΕΡΩΝ" Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ


ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 109 ΔΗΜΟΥΣ 47 ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ...



AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ – ΜΕΡΟΣ Δ΄: Δήμος Διονύσου «Πόλη 12 αστέρων»

Η Δημοκρατία στην πράξη! Μπορεί η αντιπολίτευση, για μικροπολιτικούς λόγους να μη συνέβαλε θετικά στο να λειτουργήσουν στον Δήμο μας η «Επιτροπή Διαβούλευσης» (αν και είχε συσταθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που ορίζει ο ‘Καλλικράτης’) και ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης» (απαιτούνταν και στις δύο περιπτώσεις αυξημένη πλειοψηφία ¾ του Δ.Σ.) ωστόσο η διοίκηση του Δήμου, ούτε ‘παρασύρθηκε’ ούτε έχασε τον προσανατολισμό της. 

Πιστή στις αρχές και αξίες της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» η οποία συστάθηκε και λειτούργησε με πρωτόγνωρες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δημοκρατικές διαδικασίες, έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για την εμβάθυνση και την ποιότητα της τοπικής δημοκρατίας.

Μία από τις δράσεις που ανέλαβε ήταν και η συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας 2013 « Έτος Ενεργών Πολιτών: ψηφίζω, μοιράζομαι, συμμετέχω».

Ο τιμητικός τίτλος «Πόλη 12 Αστέρων» που απονεμήθηκε στο Δήμο Διονύσου από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την επιτυχημένη συμμετοχή του στο θεσμό «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» (ΕΕΤΔ) 2013, αποτελεί την πιο περίτρανη απόδειξη και δικαιώνει την προσπάθεια της δημοτικής αρχής και τον Δήμαρχο Διονύσου κ. Γιάννη Καλαφατέλη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Διονύσου έλαβε μέρος στον ευρωπαϊκό θεσμό της Ε.Ε.Τ.Δ. για πρώτη φορά, πραγματοποιώντας μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις με συνολική διάρκεια από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου 2013, ακολουθώντας τη γενική θεματική του θεσμού για το 2013 «Ενεργοί πολίτες: ψηφίζω, μοιράζομαι, συμμετέχω».

Ο Δήμος Διονύσου αν και πρωτάρης, φιγουράρει ανάμεσα στις 18 ευρωπαϊκές πόλεις που πέτυχαν αυτή τη σημαντική διάκριση, σε σύνολο 109 Δήμων από 47 ευρωπαϊκά κράτη.

Οι δράσεις που ακολούθησαν ήταν οι παρακάτω:
• Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Ανοιχτό Φόρουμ Συζήτησης με την καινοτόμο μέθοδο συζητήσεων Open Space.
• Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 10.00 π.μ. ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης, φιλοξενήθηκε στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό www.gingeradio.gr, σε μια εκπομπή με θέμα το ρόλο των νέων στην ποιότητα της δημοκρατίας του τόπου και συνομιλητές του, μαθητές της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
• Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου το Κεντρικό Δημαρχείο Δήμου Διονύσου άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καλαφατέλης, συζήτησε με τον κόσμο ζητήματα του Δήμου.
• Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Διερευνώντας την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου Διονύσου», με απώτερο σκοπό τη δημιουργία Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δήμου Διονύσου.
• Κατά την τελετή Λήξης, το Σαββάτο 19 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 μ.μ., παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες από την δράση με φόντο την παιδική έκθεση ζωγραφικής «Ζωγραφίζω τα όνειρά μου». Η τελετή της βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 στην έδρα της Γενικής Γραμματείας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι.

Από την πλευρά του Δήμου μας, παραβρέθηκε και παρέλαβε το βραβείο, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Σοφία Κατσιγιάννη.

Σχολιάζοντας τη βράβευση, ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης επισήμανε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ο Δήμος μας έλαβε αυτή την ξεχωριστή διάκριση και ανάμεσα σε τόσες πολλές ευρωπαϊκές πόλεις κατάφερε να διακριθεί. Ο Δήμος Διονύσου συμμετείχε στο θεσμό της Ε.Ε.Τ.Δ, έχοντας ως δεδομένο ότι η Δημοκρατία δεν είναι απλά ένα πολίτευμα, αλλά αναγκαίος παράγοντας και βασική προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη ενός τόπου. Ως μονάδα της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, θέσαμε τις βάσεις μέσα από τη συμμετοχή μας στην ΕΕΤΔ και από τότε καταβάλλουμε καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο να λειτουργεί, να διαχέεται, να εμβαθύνει, να βιώνεται από όλους τους συνδημότες μας, να προσδιορίζει την καθημερινή πρακτική μας αλλά και να είναι ορατή στον κόσμο η ωφελιμότητά της»

Η προσπάθεια όλων των μελών της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» και του επικεφαλής κ. Γιάννη Καλαφατέλη, για την διαρκή εμβάθυνση της τοπικής Δημοκρατίας θα είναι ασίγαστος και εντατικός, κόντρα σε όλους όσοι θέλουν να θέσουν περιοριστικά πλαίσια για μικροπολιτικούς ή άλλους σκοπούς.