ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ. Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ...
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ – ΜΕΡΟΣ Γ΄: ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ
Ένα έργο πνοής που γίνεται πραγματικότητα! Το αποχετευτικό ήταν ένα ζήτημα που ταλάνιζε επί δεκαετίες τους κατοίκους των επτά πρώην Δήμων και Κοινοτήτων του «καλλικρατικού» Δήμου Διονύσου. Το συγκεκριμένο έργο φιγουράριζε στην πρώτη θέση των προβλημάτων της περιοχής, πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό και μόνο έφτανε να αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα της νέας διοίκησης.
Πριν ακόμη αναλάβει η νέα διοίκηση, μηχανικοί της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» συγκρότησαν ομάδα και σε συνεργασία με τους μηχανικούς των πρώην Δήμων Άνοιξης, Δροσιάς, Αγίου Στεφάνου και των πρώην κοινοτήτων Κρυονερίου, Σταμάτας και Ροδόπολης προχώρησαν στην επικαιροποίηση των μελετών που είχαν εκπονήσει.
Έτσι κινηθήκε πολύ γρήγορα η διαδικασία και τον Μάρτιο του 2011 κατατέθηκε στο ΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ) όλο το πακέτο των μελετών, επικαιροποιημένων πλέον, προς χρηματοδότηση.
Το ιστορικό
Πριν αναφερθούμε στην πορεία του έργου να δούμε πρώτα το ιστορικό, αυτού του τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας έργου, που με την ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή και θα ‘ανακουφίσει’ αισθητά τις τσέπες των συμπολιτών.
Οι μελέτες για την αποχέτευση των ακαθάρτων ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1994 με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του εξειδικευμένου γραφείου μελετών και αφορούν την εκπόνηση προμελέτης, τα αποσπάσματα οριστικών μελετών έργων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και την προμελέτη έργων όμβριων υδάτων σε περιοχές των πρώην κοινοτήτων Εκάλης, Δροσιάς, Σταμάτας, Ροδόπολης, Άνοιξης, Αγ. Στεφάνου, Διονύσου και Κρυονερίου.
Η προμελέτη ακαθάρτων που καλύπτει όλες τις παραπάνω περιοχές υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 1997 και εγκρίθηκε από την ΕΥΔΑΠ στις 31/07/1997.
Τον Ιούνιο του 1999 εκπονήθηκαν με οριστική μελέτη οι βασικοί συλλεκτήρες των περιοχών Άνοιξης και Αγ. Στεφάνου. Έκτοτε δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων έχουν κατασκευαστεί μόνο στον Άγ. Στέφανο μήκους 7 χιλιομέτρων το έτος 2005 επί δημαρχίας κ. Διονυσίου Σακελλαρίου και στο Κρυονέρι μήκους 5 χιλιομέτρων από το έτος 2002 με τρεις διαφορετικές εργολαβίες.
Στον πρώην Δήμο Άνοιξης είχε κατασκευαστεί από το έτος 2003 με τρεις διαφορετικές εργολαβίες δίκτυο αποχέτευσης μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων. Το δίκτυο της αποχέτευσης που κατασκευάζεται τώρα στην Δ.Ε. Άνοιξη μήκους 13 χιλιομέτρων, δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο του 2012, έχει κατασκευαστεί ήδη το 75% και όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εξωτερικές διακλαδώσεις οι κάτοικοι ήδη αποχετεύονται.
Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, αλλά και λόγω των στενών δρόμων όπου δεν μπορούσαν να ελιχθούν τα μεγάλα μηχανήματα, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν. Η επικαιροποιημένη μελέτη για το παραπάνω έργο είχε κατατεθεί στο ΕΠΕΡΑΑ την 30/12/2010 από τον τότε Δήμο Άνοιξης.
Το δίκτυο της Δ.Ε. Αγίου Στεφάνου παρέμεινε ανενεργό, μέχρι το έτος 2010 παρότι ήταν έτοιμο για χρήση από το 2006! Με το νέο καλλικρατικό Δήμο η διοίκηση άσκησε έντονες πιέσεις προς την ΕΥΔΑΠ η οποία ύστερα από πολλές παλινδρομήσεις παρέλαβε το έργο.
Έκτοτε συνδέονται στο δίκτυο οι κάτοικοι των οποίων οι εξωτερικές διακλαδώσεις βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και ωφελούνται πλέον της αποχέτευσης.
Τον Νοέμβριο του 2013 και αφού μεσολάβησε η ωρίμανση του έργου (αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι από την στιγμή που υπάρχει μία μελέτη μέχρι την δημοπράτηση ενός έργου απαιτούνται 36 διαφορετικές πράξεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες), έγινε η δημοπράτηση του έργου.
Η ένταξη του έργου με σύμβαση χρηματοδότησης την οποία υπέγραψε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καλαφατέλης, με το ΕΠΕΡΑΑ, συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε τον Αύγουστο του 2011, χρόνος που θεωρείται ρεκόρ με βάση τα ισχύοντα δεδομένα. Έκτοτε, από τον Αύγουστο και πέρα απαιτήθηκε από το ΕΠΕΡΑΑ το έργο να αντιμετωπιστεί σαν ενιαίο, οπότε έπρεπε να ενοποιηθούν τα τεύχη που είχαμε από όλες τις δημοτικές κοινότητες.
Προς τούτο το ΕΠΕΡΑΑ χρηματοδότησε και την πρόσληψη ειδικού μελετητή για αυτό το θέμα. Όλο το διάστημα το υπόλοιπο του 2011, το 2012, μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, αναλώθηκε σε μια συνεχή προσαρμογή των μελετών στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες (Ευροκώδικες) καθώς και στις πραγματικές συνθήκες της περιοχής ως προς τα εδάφη και τις κατά τόπους δυσκολίες πραγματοποίησης των εργασιών.
Το καλοκαίρι του 2013 το έργο, ολοκληρωμένο πλέον, έλαβε προέγκριση δημοπράτησης με προϋπολογισμό 31,5 εκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των περίπου 50 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί και με βάση αυτό δημοπρατήθηκε στις 26/11/2013.
Η εμπειρία από δημοπρατήσεις έργων, έχει δείξει ότι ακόμη και για το πιο απλό έργο, από την ημέρα δημοπράτησης μέχρι να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσουν οι εργασίες απαιτείται διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.
Για το ιδιαίτερα μεγάλο έργο της αποχέτευσης πέραν όλων των άλλων απαιτείται και ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έχει αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού από τις 24/1/2014.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε προ ημερών την έγκρισή του και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο και ακολούθως στην έναρξη των εργασιών.
Κατά συνέπεια είναι καθαρά θέμα ημερών πλέον για να ξεκινήσουν οι εργασίες του μεγαλύτερου έργου που έγινε ποτέ στην περιοχή μας και το οποίο φέρνει τον Δήμο μας στις πρώτες θέσεις χρηματοδότησης (και αριθμητικά και αναλογικά με τον πληθυσμό αντίστοιχων Δήμων) σε όλη τη χώρα.
Μετά από αυτό θ’ ακολουθήσει το έργο της αποχέτευσης του υπόλοιπου τμήματος του Αγίου Στεφάνου, της Ραπεντώσας, του Πευκόφυτου και του υπολοίπου των περιοχών Προκονήσου και Εύξεινου Πόντου της Δ.Ε. Σταμάτας με την μελέτη που συντάσσεται αυτή την περίοδο.
Σκοπός της διοίκησης είναι κανένα σπίτι του Δήμου Διονύσου να μη μείνει εκτός αποχέτευσης.