ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ


ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΚΑΜΕΝΩΝ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΥΠΕΤ, ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ... 



"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΙΟΝΥΣΟΥ"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΡΓΩΝ 

1. ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ

Η υπεράσπιση του δημοσίου χώρου, της κατοικίας και του περιβάλλοντος από τις επιθέσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η διατήρηση της φυσιογνωμίας της πόλης. Η αισθητική αναβάθμιση της πόλης. Η διατήρηση της κληρονομιάς μας. Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτου από το ΤΑΙΠΕΔ. Η διεκδίκηση της αύξησης πόρων και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες που διέπουν τα δημόσια έργα ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε πελατειακές σχέσεις ή παραταξιακές – πολιτικές σκοπιμότητες.

2 . ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ

Οριοθέτηση ρεμάτων και ανάκτηση των ελεύθερων τμημάτων τους, όπου αυτό είναι εφικτό. Η παραρεμάτιος ζώνη του Κηφισού και των χειμάρρων του , να θεσμοθετηθεί και να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο αναψυχής και περιπάτου. Προστασία εθνικών δρυμών και ορεινών όγκων (Πάρνηθα, Πεντέλη) σε συνεργασία με φορείς και τους όμορους δήμους. Προστασία του Δασικού, Γεωργικού και Κτηνοτροφικού πλούτου της περιοχής. (επεξεργασία πρότασης για καλλιέργειες με ελεγχόμενο τρόπο, πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αξιοποίηση και ΑΝΑΔΕΙΞΗ αγροτικού χαρακτήρα περιοχής). Αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων, ενσωμάτωση σύγχρονων συστημάτων πυροπροστασίας και άμεσης επέμβασης στον σχεδιασμό του δήμου σε συνεργασία με τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και προστασία της βιοποικιλότητας του με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. (περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, θέσεις θέας, ανάδειξη φυσικών πηγών). Ανάδειξη των περιοχών εξαιρετικού κάλλους με δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τοποθέτηση μεταφερόμενων ελαφριών κατασκευών, περίπτερα ανάδειξης τοπικών προϊόντων κ.ά. Ανάδειξη των αρχαιολογικών και Ιστορικών χώρων του Δήμου (βωμός και αρχαίο θέατρο Διονύσου, Οίον Δεκελεικόν, Ανάκτορα Τατοίου, τμήμα Μαραθωνίου διαδρομής , ξωκλήσια κ.ά. σε όλες τις περιοχές του δήμου μας που υπάρχουν αρχαιότητες). Ανάδειξη και συντήρηση των γλυπτών της πόλης μας. Διεκδίκηση των 43 στρεμμάτων του ΤΥΠΕΤ Διονύσου και διατήρηση της χρήσης γης στην υπόλοιπη έκταση (χρήση κατασκήνωσης). Αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων (ενεργοποίηση της συμμετοχής των κατοίκων με κάθε τρόπο ώστε να εκφράσουν τις αναγκαιότητες της Δ.Ε. Αγ. Στεφάνου). Διαφύλαξη του αιωνόβιου δάσους του Διονύσου. Διεκδίκηση κάθε δημόσιας έκτασης. Διαφύλαξη του δημόσιου χώρου. Διεκδίκηση αμφισβητούμενων εκτάσεων από τον Δήμο. Ενεργοποίηση και υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων.

ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΗ, ΚΕΡΑΙΕΣ, ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Αξιοποίηση κάθε δεδικασμένου σε σχέση με την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης από κατοικημένες περιοχές ( όπως έγινε στον δήμο Πυλαίας –Χορτιάτη). Στοχευμένες ενέργειες προς την ΔΕΗ και την ΑΔΜΗΕ για την σύνταξη σχετικής μελέτης αλλά και προσδιορισμός χρονοδιαγράμματος για την απομάκρυνση των πυλώνων υπερυψηλής τάσης από τον Δήμο μας. Το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας συνεχώς ελαστικοποιείται . Δεν αρκούν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την απομάκρυνση των κεραιών. Απαιτούνται πιο δυναμικές ενέργειες σε συνεργασία με συλλόγους και πρωτοβουλίες κατοίκων για την απομάκρυνση των κεραιών από τον αστικό ιστό. Έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους, χρήση κάθε ένδικου μέσου και τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Προσπάθεια να απομακρυνθεί η κεραία της ΕΡΤ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΛΑΤΟΜΕΙΑ

Στον δήμο μας υπάρχει θεσμοθετημένη βιομηχανική ζώνη όπου δραστηριοποιούνται αρκετές βιομηχανίες καθώς και ζώνη εξόρυξης μαρμάρου. Εξασφάλιση και αυστηρός έλεγχος των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους. Είσπραξη των θεσμοθετημένων τελών. Σύμφωνο απασχόλησης. Η Επεξεργασία και η υλοποίηση Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδίου πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις δραστηριότητες αυτές.

ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με μείωση του όγκου τους. Διαχωρισμός στην πηγή-ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση- κομποστοποίηση. Μικρές ελεγχόμενες μονάδες διαχείρισης τους. Μέχρι τότε, συγκέντρωση – συμπύκνωση – μεταφόρτωση απορριμμάτων, σε χώρο έξω από τον ιστό της πόλης.

3. ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Α ) ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Η αποχέτευση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του δήμου μας. Έχει δημοπρατηθεί και πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση για την αποχέτευση ακαθάρτων που αφορά τις δημοτικές ενότητες Κρυονερίου, Σταμάτας, Ροδόπολης, μέρος του Διονύσου, Άνοιξης και μέρος του Αγίου Στεφάνου χρηματοδότησης ΕΣΠΑ. Δεσμευόμαστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί στο σύνολό του σύμφωνα με την μελέτη του και με την αυστηρή επίβλεψη από την πλευρά του Δήμου για την άρτια υλοποίησή του. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που δίνεται στο Δήμο ως φορέα υλοποίησης του έργου. Γνωστοποίηση χρονοδιαγράμματος του έργου και λήψη μέτρων σε περίπτωση μη ορθής υλοποίησης του εντός των ορισμένων προθεσμιών. Όσο αφορά το έργο της αποχέτευσης στη Δροσιά, είναι παράδειγμα προς αποφυγή ο τρόπος διαχείρισης της υπάρχουσας εργολαβίας. Πλημμελής επίβλεψη, λάθη μελέτης και κακός οικονομικός προϋπολογισμός του έργου. Θα αγωνιστούμε για την σωστή και γρήγορη ολοκλήρωση του έργου. ΥΔΡΕΥΣΗ Το νερό είναι φυσικός πλούτος της πόλης μας, κοινωνικό αγαθό σε ανεπάρκεια και όχι ανεξάντλητος φυσικός πόρος. Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η αντικατάσταση του φθαρμένου δικτύου ύδρευσης πρέπει να γίνει άμεσα τόσο για την προστασία της υγείας των κατοίκων της πόλης όσο και γιατί δεν επιτρέπεται να χάνεται ούτε μία σταγόνα του πολύτιμου υγρού. Αντικατάσταση των αγωγών αμιάντου. Συστηματική συντήρηση του δικτύου. Διαρκής έλεγχος της ποιότητας του νερού. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Το ανάγλυφο του Δήμου μας, ο ελλιπής σχεδιασμός, οι πυρκαγιές έχουν συμβάλει στην δημιουργία έντονων πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Η αξιοποίηση των υφιστάμενων υδραυλικών μελετών για την άμεση δημοπράτηση έργων (με αρχή την Λεωφόρο Σταμάτας), αλλά και ο προγραμματισμός και σχεδιασμός των απαραίτητων μελετών που δεν έχουν γίνει ακόμα είναι στις προτεραιότητές μας (αναφορά διαφόρων περιοχών δήμου).

Β ) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η διαρκής μείωση των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση δυσκολεύει όλο και περισσότερο την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η καθημερινότητα μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Ο σωστός προγραμματισμός , η οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου , η σωστή ιεράρχηση των προβλημάτων , η ουσιαστική συνεργασία της διοίκησης με τα Τοπικά Συμβούλια θα συμβάλλουν σε αυτό, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης . Ιεράρχηση των προβλημάτων του οδικού δικτύου της πόλης , αιτιολόγηση του προβλήματος και λύση του με την αυστηρή και καθημερινή επίβλεψη του έργου, ώστε με την σωστή κάλυψη και αποκατάσταση, το φαινόμενο (των λακκουβών )να περιοριστεί. Τέλος στα πρόχειρα μπαλώματα μικρής αντοχής που μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι κατεστραμμένα, σαν να μην έγιναν ποτέ. Κυκλοφοριακές μελέτες, όπου δεν υπάρχουν. Δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, έργα φωτισμού φαντάζουν πολυτέλεια, σε ένα Δήμο με δρόμους σε κακό χάλι, είναι όμως στόχος της Παράταξής μας . Κατασκευή πεζοδρομίων εκεί που λείπουν και δυσκολεύουν την κίνηση των κατοίκων και αποκατάσταση των ζημιών στα υφιστάμενα . Αποκατάσταση της πρόσβασης και της κυκλοφορίας στη πόλη, τα πεζοδρόμια , τις υπηρεσίες και τους χώρους συνάντησης , των κατοίκων με ειδικές δεξιότητες (ΑΜΕΑ) . Λύματα στους δρόμους. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, τίθεται σε άμεση εφαρμογή ο κανονισμός περιβάλλοντος του Δήμου (ο ισχύων ή άλλος βελτιωμένος) με επιβολή βαριών προστίμων στους παραβάτες. Αναπλάσεις των κοινόχρηστων χώρων , για την εξυπηρέτηση των καθημερινών και πολιτιστικών αναγκών των κατοίκων και την αισθητική αναβάθμιση των περιοχών.

Γ ) ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Προγραμματισμός σε ετήσια βάση της συντήρησης των σχολείων και αυστηρή παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων με την δημιουργία ειδικού τμήματος τεχνικών στην Τεχνική Υπηρεσία. Ομάδα άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων συντήρησης των σχολείων. Άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που απειλούν ή έχουν διακόψει τη λειτουργία σχολικών κτιρίων ( κτίριο Δημοτικού Σχ. Δροσιάς – 1ο Δημοτικό Σχ. Διονύσου , 1ο Δημοτικό Σχ. Αγ. Στεφάνου, ΕΠΑΛ Κρυονερίου κ.ά.). Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων καταρχήν στα οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί σχολικοί χώροι (στην Άνοιξη, στην Ροδόπολη και αλλού), προσθήκες αιθουσών σε υφιστάμενα κτίρια όπου υπάρχει η δυνατότητα και στη συνέχεια αναζήτηση νέων οικοπέδων. (π.χ. 1οΔημοτικό Σχ. Κρυονερίου, Λύκειο Διονύσου, Γυμνάσιο Ροδόπολης, Νηπιαγωγείο Δροσιάς στην οδό Μαραθωνομάχων, Γυμνάσιο στο Ο.Τ. 53 της Δροσιάς). Αναζήτηση χρηματοδότησης και τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών στις στέγες και ταράτσες των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων. Και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Δ ) ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Αξιοποίηση και συντήρηση των υφιστάμενων κτιρίων. Ολοκλήρωση των υπό κατασκευή κτιρίων (βρεφονηπιακός σταθμός Κρυονερίου). Διεκδίκηση χρηματοδότησης για την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού του Διονύσου. Ίδρυση βρεφονηπιακού σταθμού στην Άνοιξη.

Ε ) ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την βελτίωση και συντήρησή τους. Προγραμματισμός σε ετήσια βάση των απαραίτητων έργων υποδομής σε όλα τα γήπεδα και αθλητικούς χώρους. Αναγκαιότητα κατασκευής Κλειστού Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Διεκδίκηση δημόσιων χώρων για την θεσμοθέτηση τέτοιων χρήσεων. Κατασκευή εγκαταστάσεων κλασικού αθλητισμού στους περιβάλλοντες χώρους των γηπέδων ποδοσφαίρου Διονύσου και Κόκκινου Χωραφιού ( στίβος – σκάμματα αλμάτων ). Αξιοποίηση του χώρου του γηπέδου της Ροδόπολης. Στόχος μας είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις να βελτιωθούν (όπως του γηπέδου της Σταμάτας ), και να αυξηθούν ώστε να καλύψουν τις ανάγκες άθλησης των κατοίκων του Δήμου μας.

ΣΤ ) ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Επεκτάσεις των υπαρχουσών συγκοινωνιακών γραμμών. Ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή μελέτη για ολόκληρο τον Δήμο. Δημοτικό δίκτυο μεταφοράς με ορθολογικό σχεδιασμό βάσει των συγκοινωνιακών αναγκών και σε συνδυασμό με το δίκτυο του ΟΣΕ. Άμεση ολοκλήρωση και εφαρμογή των δύο μελετών για τον άξονα της Λεωφ. Μαραθώνος. Διεκδίκηση της επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ για σύνδεση με τον Άγιο Στέφανο. Δημιουργία στάσης ΟΣΕ στο Κρυονέρι. Η επικείμενη τοποθέτηση πλευρικών διοδίων καθώς και η εξωφρενική αύξηση των μετωπικών διοδίων στις Αφίδνες αυξάνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο δήμο μας και ειδικότερα στον άξονα της Λεωφόρου Μαραθώνος. Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων. Θα υποστηρίξουμε τον έλεγχο και επανεξέταση των συμφωνιών με τους αναδόχους, μέχρι να καταστεί δυνατή η πλήρης κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης.

Ζ ) ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ

Στον Δήμο μας υπάρχουν διάσπαρτα κοιμητήρια σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Σε όλα απαιτούνται έργα ανάπλασης και συντήρησης τους. Προγραμματισμός και ιεράρχηση των απαραίτητων έργων. Βελτιστοποίηση της σχετικής υπηρεσίας. Θεσμοθέτηση νέου κοιμητηρίου σε κατάλληλο χώρο. Εκμετάλλευση κάθε δυνατότητας που μας δίνει η σχετική νομοθεσία περί χωροθέτησης και προδιαγραφών τέτοιων χρήσεων.

4 ) ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ –ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ-ΔΑΣΙΚΟ

Ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης, σύνταξη Γ.Π.Σ. του Δήμου ( ενιαίου ή με συμπλήρωση Γ.Π.Σ. δημοτικών ενοτήτων που στερούνται γενικού πολεοδομικού σχεδίου ) στη βάση νέας ή επικαιροποιημένης νομοθεσίας. Ολοκλήρωση του κτηματολογίου και σύνταξη δασολογίου που θα σέβεται τους υφιστάμενους οικισμούς της πόλης μας. Πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και πολλές δεκαετίες, έχοντας δημιουργήσει μια νοσηρή κατάσταση, ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους κατοίκους πολλών οικισμών της πόλης μας, που έχουν οικοδομηθεί νόμιμα και παρουσιάζουν έντονη οικιστική ανάπτυξη. Θέση μας είναι ότι με ειδική νομοθετική ρύθμιση, πρέπει να καθοριστούν με σαφή και αμετάκλητο τρόπο τα οικιστικά και δασικά όρια της περιοχής, λαμβάνονται υπόψη την διαμορφωμένη κατάσταση των νομίμως δομηθέντων οικισμών. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα θωρακιστεί περιβαλλοντικά η περιοχή μας, η οποία διαθέτει πολύτιμο περιαστικό δάσος και περιβαλλοντικό κεφάλαιο που υπερβαίνει τα όρια του δήμου μας. Για την αποτελεσματική προστασία του απαιτείται να οριοθετηθεί οριστικά και δεσμευτικά λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την υφιστάμενη κατάσταση . Η ορθολογική πολεοδόμηση των οικισμών με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της διαφύλαξης των δασικών εκτάσεων γύρω από αυτούς μέσω της προώθησης των δασικών χαρτών. Πολεοδομικές μελέτες με στόχο την ήπια οικιστική ανάπτυξη, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των κατοίκων και όχι τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ζώνες πρασίνου και αθλοπαιδιών, δίκτυο ποδηλατόδρομων – πεζόδρομων, μέριμνα για την ασφαλή κίνηση ειδικών ομάδων, πόλη για τους κατοίκους όχι για τα οχήματα. Ίδρυση Υπηρεσίας Δόμησης στο δήμο Διονύσου, διότι πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία της σε μια περιοχή με τόσα οικιστικά και πολεοδομικά προβλήματα, με έντονη οικιστική ανάπτυξη, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την οικιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Εξυπακούεται ότι η ίδρυση της ΥΔΟΜ προϋποθέτει την στελέχωσή της και την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων.