ΠΕΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ... ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ !


Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ EDIONYSOS.GR 
Λίγα μόνο λόγια, καθαρά και ξάστερα, με αφορμή τη διαρροή... ανυπόγραφης εισήγησης μέσω... ανυπόγραφου δημοσιεύματος, σε... ανώνυμο blog (!), σύμφωνα με την οποία φέρεται να διασπαθίστηκε δημοτικό χρήμα...
(περίπου 20.000 ευρώ σύμφωνα...
με ένα πρόχειρο υπολογισμό) στο πλαίσιο λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου.

Η μεταδιδόμενη πληροφορία είναι πράγματι υπαρκτή. Οι... παροικούντες την Ιερουσαλήμ επιβεβαιώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συγκεκριμένη ιστορία, τονίζοντας με νόημα ότι υποψία σκανδάλων ενδεχομένως να υποκρύπτεται και σε άλλες ομοειδείς περιπτώσεις (Νομικών Προσώπων κλπ.).

Κατά την άποψή μας, δύο είναι τα πολύ σοβαρά θέματα που ανακύπτουν με αφορμή το αποκαλυπτόμενο σκάνδαλο.

ΠΡΩΤΟΝ, η ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης του ζητήματος, δηλαδή πρέπει σε εύλογο χρόνο να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη και από ποιους.

Σε μία ευνομούμενη κοινωνία, πριν από τη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε αντίστοιχης εισήγησης, στην οποία μάλιστα περιγράφεται ευθέως ή εικάζεται η τέλεση παράνομων πράξεων, αρμοδιότητας του Ποινικού Κώδικα, θα περιμέναμε να έχει προηγηθεί η σε βάθος διερεύνηση με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Έτσι θα μπορούσαμε να μιλάμε για συγκεκριμένα ονόματα, με διευθύνσεις και προσωποποιημένες ευθύνες.

Δυστυχώς, αυτό δεν το είδαμε...

Αντιθέτως, εκ του αποτελέσματος και εξαιτίας ατυχών χειρισμών, η σκιά της ευθύνης πέφτει βαριά επί δικαίων και αδίκων... 

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η δημόσια ανάδειξη του ζητήματος, που έγινε με τρόπο μη υπεύθυνο, τουλάχιστον κατά την άποψή μας...

Δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε το δικαίωμα κάθε blogger, δημοσιογράφου, δημοσιολόγου ή σχολιαστή να μοιράζεται δημόσια τις απόψεις του, διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία του...

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, όμως με μία βασική προϋπόθεση... 

Από τη στιγμή που κάποιος έχει επιλέξει την ανωνυμία, όταν αποφασίσει να προβεί σε ονομαστική αναφορά / καταγγελία, ή, εμμέσως πλην σαφώς, σε ... περιγραφή προσώπων, «φωτογραφίζοντάς» τα, οφείλει, την ίδια στιγμή, να σέβεται το τεκμήριο αθωότητάς τους και να τα προστατεύει από υπονοούμενα, λεκτικές επιθέσεις και ανώνυμα σχόλια αγνώστου προελεύσεως... Ακόμη και στην περίπτωση που αυτά τα πρόσωπα τυχόν αποδειχθεί στο μέλλον ότι έχουν εμπλακεί σε παράνομες πράξεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του, αναλαμβάνοντας με παρρησία και τις όποιες συνέπειες εξαιτίας του καταγγελτικού του λόγου...

Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά των «ανωνύμων» από όλους εμάς τους υπόλοιπους, που έχουμε συνειδητά επιλέξει να υπογράφουμε τα κείμενά μας, αναλαμβάνοντας και τις όποιες συνέπειες, ποινικές ή άλλες.

Λέμε λοιπόν πολύ απλά ΝΑΙ στη διαφάνεια και την κάθαρση, ΟΧΙ όμως στην ανθρωποφαγία.

Λέμε ΟΧΙ στο κουκούλωμα κάθε σκανδάλου, μικρού ή μεγάλου, ή οποιασδήποτε παράνομης πράξης, την ίδια στιγμή όμως λέμε ΟΧΙ και προς τους γνωστούς-αγνώστους που συχνά- πυκνά δρουν ως... κουκουλοφόροι του δημόσιου βίου.

Όπου κι αν αυτοί ανήκουν...

Είτε είναι απολογητές, είτε είναι απολογούμενοι της οποιασδήποτε δημοτικής αρχής, προηγούμενης και επόμενης...

Πέτρος Πετρόπουλος