ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ...




ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015 – ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΥΡΟΥΔΙΑ – ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ – ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ – ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΝΕΑ ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙΔΗ-ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ - ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΔΕ ΤΟ "EDIONYSOS"... 

























 ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

*** Η συζήτηση και έγκριση ενός τεχνικού προγράμματος, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις κορυφαίες διαδικασίες κάθε Δημοτικού Συμβουλίου και σίγουρα προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα. Κατά τα άλλα, όμως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ένα τεχνικό πρόγραμμα κρίνεται εν τέλει απολογιστικά, δηλαδή από την εφαρμογή του στην πράξη, κάτι που ορθά επεσήμανε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας...

*** Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2015 (εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία εκτός από τον Ευάγγελο Λυρούδια συμμετέχει και ο έτερος... Καππαδόκης Ηλίας Υφαντής) ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ παρόντες κατά την ψήφισή του ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Στεφάνου Μιχάλης Κασαπάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Κρυονερίου Δημήτρης Χριστόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Διονύσου  Σπύρος Δαρδαμάνης. Παρούσα επίσης ήταν η συμπαθέστατη πρώην δημοτική σύμβουλος και μόνιμη... εθελόντρια  Σοφία Κατσίγιαννη.

*** Ο αντιδήμαρχος χωροταξίας και υποδομών Ευάγγελος Λυρούδιας ανέφερε ότι υπήρξε διαβούλευση κατά τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τοπικές δημοτικές ενότητες, στις οποίες εστάλη σχετική επιστολή προκειμένου να δηλώσουν ποια έργα επιθυμούν να εντάξουν, παραδέχθηκε όμως ότι αυτή η διαβούλευση δεν ήταν η πλέον ορθή και ολοκληρωμένη. Επίσης, υπογράμμισε με έμφαση ότι τόσο ο ίδιος όσο και η δημοτική αρχή χαράζουν την πολιτική γραμμή αλλά από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο έχουν και οι ίδιες οι υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν αυτόνομα και όχι να αδρανοποιούνται. Επίσης ο κος Λυρούδιας έκανε σαφές ότι ο ίδιος είναι ιδεολογικά απέναντι σε κάθε υπόνοια τοπικισμού, αναφορικά με την επιλογή των διαφόρων έργων στις 7 δημοτικές ενότητες, επισημαίνοντας παράλληλα την απουσία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για το σύνολο του Δήμου αλλά και ειδικότερα μιας πλήρους μεγάλης ξεχωριστής μελέτης για την περιοχή του Αγίου Στεφάνου για το ζήτημα των ομβρίων, όπου υπάρχει πράγματι πρόβλημα. Στο γεγονός ότι απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για το σύνολο του Δήμου, αναφέρθηκαν όλοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια.

*** Ο κος Λυρούδιας πρότεινε στους δημοτικούς συμβούλους να τους παρέχει πλήρη ενημέρωση και λογοδοσία αναφορικά με τα πεπραγμένα της αντιδημαρχίας του, κάθε δεύτερη Τρίτη, μετά από σχετικό προγραμματισμό, παρουσία μάλιστα εκπροσώπων των υπηρεσιών του Δήμου.

*** Ο Γιάννης Καλαφατέλης, από πλευράς «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» επεσήμανε ότι τα μισά έργα είναι συνεχιζόμενα ενώ αρκετά από τα νέα έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Επίσης, υπογράμμισε την απουσία αναφοράς σε έργα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στις λεωφόρους Χελμού, Κρυονερίου και Μαραθώνος αλλά και κονδυλίων για την αξιοποίηση του ακινήτου του ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου, τη διαμόρφωση νέου Κοιμητηρίου σε οικόπεδο που αγοράστηκε στη θέση Μπισμπίρι και τη δρομολόγηση επίλυσης του Πολεοδομικού προβλήματος (σχέδιο πόλης) σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη και Ροδόπολη, ειδικά μετά την επίλυση του οικιστικού προβλήματος. «Η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι ομολογία αποτυχίας» κατέληξε ο κος Καλαφατέλης, ο οποίος, αναφορικά με την επισκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, καταλόγισε έλλειψη βούλησης στη δημοτική αρχή.

*** Από πλευράς της «Νέας Πνοής» το βάρος της εισήγησης σήκωσε ο Γιάννης Φωτάκης, ο οποίος αναρωτήθηκε αν πρόκειται για τεχνικό πρόγραμμα ή ευχολόγιο και επεσήμανε την απουσία εξειδίκευσης στα προβλεπόμενα έργα, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πολλές γενικές αναφορές. Επίσης έθεσε το θέμα του κατά πόσο είναι εφικτή η χρηματοδότηση ώριμων έργων από το νέο πρόγραμμα επενδύσεων που θα αντικαταστήσει το ΕΣΠΑ.

*** Ο Γιώργος Ζυγούνας από τη «Δημοκρατική Ανατροπή» είπε ότι θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ ζήτησε να πραγματοποιηθεί διαβούλευση με όλες τις παρατάξεις. Ζήτησε, επίσης, μία συνολική μελέτη για τα σχολεία του Δήμου και πρότεινε την αποφυγή του κατακερματισμού των μελετών σε μικρότερες, οι οποίες παραπέμπουν σε αδιαφανείς διαδικασίες και ενδεχόμενες υπόγειες διαδρομές.

*** Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ζωή Σώκου, υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά πολιτικό, καθώς υπάρχει απουσία σοβαρών έργων υποδομής, όπως για παράδειγμα έργων αντιπλημμυρικού και αντισεισμικού θωρακισμού.

*** Η δημοτική σύμβουλος Καλλιόπη Ταουξή ανέφερε ότι το τεχνικό πρόγραμμα μπορεί να φαίνεται φτωχό είναι όμως υλοποιήσιμο σχεδόν στο σύνολό του. Στη συνέχεια, απαντώντας στο Γιάννη Καλαφατέλη εξήγησε ότι η αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου δεν είναι μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα γιατί δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ολοκληρωμένη πρόταση. Επίσης έκανε λόγο για εγκατάλειψη του Αγίου Στεφάνου τα τελευταία 3,5 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπήκε ούτε μία πέτρα πάνω στην άλλη και αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αποχέτευσης που ταλανίζει την περιοχή αλλά και το πρόβλημα με τις πλημμύρες, το οποίο δεν υπάρχει ούτε στα Λιόσια, όπως ανέφερε.

*** Ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Σπηλιώτης τόνισε ότι τεχνικό πρόγραμμα χωρίς πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δε νοείται ενώ ζήτησε στοιχεία αναφορικά με το αν έχουν αποδώσει οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα

*** Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλλα Μαγγίνα έδωσε από την πλευρά της διευκρινίσεις αναφορικά κάποιες παραμέτρους του τεχνικού προγράμματος, όπως είναι για παράδειγμα το ύψος των νέων έργων, τα οποία όπως ανέφερε θα ανέλθουν στο ύψος των 3.206.000 ευρώ περίπου χωρίς τις εκπτώσεις.


ΚΑΙ ΑΛΛΑ... 

*** Η συγκρότηση των σχολικών επιτροπών ήταν άλλο ένα θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από μία ονοματολογία χωρίς νόημα, κατά την άποψή μας τουλάχιστον, από την «Ενωτική πρωτοβουλία» και τη «Νέα Πνοή» (καθώς είτε γιατί οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες από τη διοίκηση, είτε γιατί οι προτάσεις της μειοψηφίας ήταν σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις προσχηματικές) εξελέγησαν στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή ο Νίκος Λαγομιτζής ως Πρόεδρος και ο Πέτρος Χρονόπουλος ως Αντιπρόεδρος ενώ στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή η Αικατερίνη Γκιζελή ως Πρόεδρος και η Βαρβάρα Μπέτση ως Αντιπρόεδρος.

*** Καθησυχαστικός ήταν ο Διονύσης Ζαμάνης στο ζήτημα των συμβασιούχων υπαλλήλων του Δήμου που έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις. Ο Δήμαρχος, απαντώντας, εκτός ημερήσιας διάταξης, σε επιστολή του Συλλόγου Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής, την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος Μ.Μπακαφούκα και ο Γενικός Γραμματέας Ι,Παρασκευάς (σύμφωνα με την οποία μετά την απόφαση για εκχώρηση σε ιδιώτες τομέων του Δήμου όπως κοιμητήρια, φύλαξη γκαράζ, αποκομιδή κλαδιών υπάρχει φημολογία για απόλυση των υπαλλήλων με δικαστικές αποφάσεις και ανάθεση της καθαρότητας σε ιδιώτες) τόνισε ότι υπάρχει συνεχής αλληλογραφία με το υπουργείο Εσωτερικών και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι παρά τα προβλήματα με την Επιτροπή του άρθρου 1152 θα καταταγούν τελικά σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου. Είπε,μάλιστα, ότι την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου θα επιδιώξει να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

*** Αρνητική ήταν η απάντηση του Δ.Σ. στο αίτημα της Ένωσης Γονέων του Δήμου Διονύσου για συζήτηση των προβλημάτων της παιδείας στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, ο Διονύσης Ζαμάνης πρότεινε την πραγματοποίηση μιας ανοιχτής προπαρασκευαστικής συνάντησης για όλα τα θέματα της παιδείας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου και σε χρόνο που θα καθορίσει η Ένωση. Η κα Παπαϊωάννου, που εκπροσωπούσε την Ένωση Γονέων Δημόσιων Σχολείων Δήμου Διονύσου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

*** Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιβάλλει ενοίκιο στους Αθλητικούς Συλλόγους για την παραχώρηση σχολικών χώρων ο Διονύσης Ζαμάνης, παρά τις επισημάνσεις της μειοψηφίας... «Δεν κάνουμε επιχείρηση αλλά δεν χαρίζουμε και κανένα δημόσιο χώρο. Τα χρήματα θα γυρνούν πίσω στις Σχολικές Επιτροπές» τόνισε. Δεν κάνει, λοιπόν, πίσω και μένει να δούμε με ποιο σωματείο θα έρθει η πρώτη ανοιχτή σύγκρουση...

*** Για το αν συγκροτήθηκε η διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των διοδίων, που  είχε αποφασιστεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ρώτησε ο Γιώργος Ζυγούνας το Δήμαρχο, απάντηση όμως, εμείς τουλάχιστον, δεν ακούσαμε. Ο Δήμαρχος πάντως έχει ως ελαφρυντικό την επίμονη ίωση που τον ταλαιπώρησε για μία εβδομάδα περίπου (που τον ανάγκασε να μην είναι παρών στην ψήφιση του τεχνικού προγράμματος αλλά και να κόψει και ... το κάπνισμα ευκαιρίας δοθείσης).

*** Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα... Έντονη λεκτική κόντρα είχαν για μια ακόμη φορά ο Γιάννης Καλαφατέλης με τον Αβραάμ Πασιπουλαρίδη, στο πλαίσιο διαφωνίας τους για την αξιοποίηση του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς, το οποίο παρεπιπτόντως ακούσαμε ότι έχει παραχωρηθεί (με ποια άραγε διαδικασία) σε Αθλητικό Σύλλογο επιτραπέζιας αντισφαίρισης !...

*** "Δεν πήγα στο συνέδριο της "Ενωτικής πρωτοβουλίας γιατί δεν με...κάλεσαν" μας απάντησε σε σχετικό ερώτημά μας ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Ίσσαρης... Ο Κυριάκος Κοντάκης, από την άλλη, πάντα μετρημένος στα λόγια του, εξέφρασε έκπληξη για την ομιλία του Τάσου Καρασαρλή την προηγούμενη Κυριακή και την αναφορά του σε "Επιτροπή Σοφών", στην οποία είχε συμπεριλάβει και τον ίδιο... Όσο για τον Χρήστο Παπαβασιλείου, ήταν...ωσεί παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, αρκετά... μακριά από τη δημοτική ομάδα της "Ενωτικής Πρωτοβουλίας" ή τουλάχιστον έτσι μας φάνηκε... Φαίνεται ότι η επανίδρυση φέρνει νέα στελέχη, μαζί όμως και... απόνερα...

***  Με τα... νεύρα του υπομονετικού και ακριβοδίκαιου, έως σήμερα, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρου Γιαννουλάτου παίζουν επανειλημμένα πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας. Αν συνεχίσουν έτσι προβλέπουμε πολύ σύντομα...θερμό επεισόδιο εντός της αίθουσας. Είπαμε, καλός καλός αλλά φτάνει να μη τον βγάζουν από τα ρούχα του και πολύ περισσότερο οι δικοί του...

*** Πολύ καλή σχέση και συνεργασία έχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι δύο Δημήτρηδες του Κρυονερίου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Δημήτρης Χριστόπουλος και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ραΐκος. Μην τους ... ματιάσουμε...

*** Ποια μαμά συμπαθητικής δημοτικής συμβούλου (που τη λατρεύει βέβαια) είναι ο φύλακας άγγελός της και παρακολουθεί τα πάντα, ακόμη και το τι γράφεται για αυτήν ; Ε, αυτό βρείτε το μόνοι σας...