18o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ "ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΝΗΜΕΣ"


ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ-Ο Γ.ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 
Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014, στο Γήπεδο Κρυονερίου, πραγματοποιήθηκε το 18ο Φεστιβάλ...
Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών με θέμα «Προσφύγων μνήμες».

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία, επιλέχθηκε με αφορμή την 14η Σεπτεμβρίου, Επίσημη Ημέρα... Μνήμης και τιμής για την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και για τις αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας. Φόρος τιμής και αφιέρωμα στους πρώτους κατοίκους του Κρυονερίου, πρόσφυγες από την Σμύρνη και τα περίχωρα.

Στην παράσταση, της οποίας την ιδέα και την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο πολλών ετών συνεργάτης και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Γιάννης Γαντζίας, αναδείχθηκαν ιστορικά στοιχεία και ανθρώπινες αξίες βασισμένα στο τρίπτυχο Ανταλλάξιμοι-Κωνσταντινούπολη- Σμύρνη.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι Παιδικές χορευτικές Ομάδες του Συλλόγου, με χορούς των παράλιων της Μ. Ασίας. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Συλλόγου Πατέλη Ειρήνη, η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη θλιβερή επέτειο της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, αυτής της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την μικρασιατική γη. Κλείνοντας την ομιλία της επισήμανε ότι:

 "…Χρέος όλων μας, είναι να μην παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού,να μείνουν ανεξίτηλα στην μνήμη μας τέτοια σημαντικά ιστορικά γεγονότα και να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά. Όσο ζει η μνήμη και η ιστορία αποτυπωμένες, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, δεν υπάρχουν χαμένοι πολιτισμοί"

Στη συνέχεια, η χορευτική ομάδα παραστάσεων του Συλλόγου, παρουσίασε χορούς της «Κωνσταντινούπολης» και «Μαυροθαλασσίτικους», το χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας, χορούς της «Καππαδοκίας», ακολούθησε προβολή οπτικοακουστικού υλικού για την Σμύρνη από το αρχείο του Συλλόγου, και τέλος ο Λαογραφικός Όμιλος Βάρης «Σεμέλη» παρουσίασε χαρακτηριστικό απόσπασμα, «της ζωής των προσφύγων στη νέα Πατρίδα.»

Την εκδήλωση συνόδευσαν μουσικά, ο συνεργάτης και μαέστρος της χορωδίας του Συλλόγου, Μάνος Κουτσαγγελίδης στο τραγούδι και στο κανονάκι ,μαζί με τους καταξιωμένους μουσικούς Σωτήρη Μαργώνη στο βιολί, Κώστα Μήτση στα έγχορδα και Νίκο Τσιατσούλη στα κρουστά. Το μεγάλο αφιέρωμα πλαισίωσε με την υπέροχη φωνή της η Μαρία Σουλτάτου που ταξίδεψε το κοινό, στο Μικρασιάτικο τραγούδι αλλά και σε τραγούδια που έγραψαν Έλληνες δημιουργοί για τη Μικρά Ασία.

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ, ΓΙΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Η βραδιά ήταν γεμάτη μνήμες και συγκίνηση. Συγκίνηση, γ’ αυτά που έζησαν πριν και μετά την Μικρασιατική καταστροφή οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, συγκίνηση, γιατί ο Σύλλογος ανακήρυξε, ως επίτιμο Μέλος του, το Γιάννη Καλαφατέλη, για 16 χρόνια υποστήριξης και ανάδειξης του έργου του, ως Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου και ως Δήμαρχος Διονύσου.

Συγκίνηση, γιατί συνέπεσε και η επέτειος των 20 χρόνων άψογης και δημιουργικής συνεργασίας με τον χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου Γιάννη Γαντζία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κρυονερίου ευχαριστεί:

- τα καταστήματα του Κρυονερίου που ήταν χορηγοί της εκδήλωσης..
- τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου για την σημαντική βοήθειά τους.
- Τον Γεωργάκη Ελευθέριο για τον σχεδιασμό και επιμέλεια των εντύπων.
- Τον Νικήτα Νάκα για την επιμέλεια των φορεσιών.
- Τον Νίκο Καζαντινό-foto kaza για την φωτογράφιση της παράστασης.

Παραβρέθηκαν στην Εκδήλωση:

-Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου κος Χριστόπουλος Δημήτρης.
-Ο Πρόεδρος του Οργανισμού ο «ΘΕΣΠΙΣ» του Δήμου Διονύσου κος Καρυστινός Νίκος
-O εντεταλμένος Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου κ. Ράικος Δημήτριος
-Οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου κος Χιώτης Ηρακλής και κα Κάουλα Βίκυ.
-Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου κος Σπύρος Γιαννουλάτος
-Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας ΑΓ.. ΣΤΕΦΑΝΟΥ κος Κασαπάκης Μιχαήλ.
-Η Δημοτική Σύμβουλος κα Αυγέρη Κατερίνα.
-Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Στεφάνου κα Βλασσιάδου Σούλα και μέλη του Δ.Σ.
-Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πολυδενδρίου κα Παρδάλη Μαρία