ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ABC - ΠΗΡΑΝ...ΦΩΤΙΑ ΤΑ SOCIAL MEDIA ΜΕ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ - Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ EDIONYSOS.GR...



Την παρέμβαση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" προκάλεσε το ζήτημα που προέκυψε μετά την παραχώρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Άνοιξης στο Σωματείο ABC, από τον "ΘΕΣΠΙ", για την διοργάνωση τουρνουά μπάσκετ 3 Χ 3 το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 31/5 - 1/6/2014.

Η αρχή έγινε με ανάρτηση του κ.Μάριου Λουκάτου  (μέλους του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Άνοιξης, του Αθλητικού Ομίλου Άνοιξης αλλά και ενεργού στελέχους της παράταξης "Νέα Πνοή" του Παναγιώτη Μπιτάκου) στο facebook, στην οποία διαφώνησε με την παραχώρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Άνοιξης στο ABC, για την πραγματοποίηση του τουρνουά μπάσκετ 3 Χ 3, με το σκεπτικό ότι αφενός είναι ιδιωτικό Σωματείο και αφετέρου δεν έχει το δικαίωμα να ορίζει οικονομικό αντίτιμο (8 ευρώ) για τους ενήλικες συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια ακολούθησαν δεκάδες σχόλια, απαντήσεις αλλά και αντεγκλήσεις, που έβαλαν...φωτιά στα social media.

Από την πλευρά του ABC, ο κ.Πάνος Κοκκίνης υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Συλλόγου να πραγματοποιεί εκδηλώσεις, εξηγώντας ότι  το αντίτιμο μπήκε για να καλύψει μέρος των εξόδων και όχι για κερδοσκοπία.

Ανακοίνωση επίσης εξέδωσε και η κ.Λαμπρινή Μήλα, εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, η οποία εξήγησε ότι η αρμοδιότητα παραχώρησης σχολικών χώρων ανήκει στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (της οποίας προεδρεύει ο εκάστοτε αντιδήμαρχος Παιδείας) ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παραχώρησης σχολικών χώρων συνεργάζεται και ο ΟΝΑΠ "ΘΕΣΠΙΣ".

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης και ακολουθεί στο τέλος η άποψη του edionysos.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ












Η Λαϊκή Συσπείρωση πολλές φορές έχει αναδείξει το θέμα των παραχωρήσεων των σχολικών χώρων τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια όσο και με τους εκπροσώπους της στις Σχολικές Επιτροπές.

Με αφορμή τη παραχώρηση, από το ΝΠΔΔ «ΘΕΣΠΙΣ», του Σχολικού Κλειστού Γυμναστηρίου Άνοιξης ,στο Ιδιωτικό Σωματείο ABC για τη διοργάνωση τουρνουά μπάσκετ 3χ3 ενηλίκων στις 1 & 2 Ιουνίου με συμμετοχή 8 ευρώ ανά αθλητή ,επανερχόμαστε στο θέμα των παραχωρήσεων των σχολικών χώρων ( αίθουσες, αύλειοι χώροι, γήπεδα κλπ) εκτός σχολικού ωραρίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη παράταξη, που αντέδρασε όταν προτάθηκε από τη Διοίκηση του Δήμου στις Σχολικές Επιτροπές, οι αθλητικοί σχολικοί χώροι να διαχειρίζονται από το ΝΠΔΔ «ΘΕΣΠΙΣ» κατά το δοκούν και με επιστολή της πρότεινε τη διαχείριση να την έχει αποκλειστικά η σχολική κοινότητα. Είχαμε προβλέψει ότι με την εφαρμογή μια πολιτικής που όλα πωλούνται και αγοράζονται θα έμπαιναν και οι σχολικοί χώροι στη λογική της εμπορικής εκμετάλλευσης.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι κάποιοι από τις παρατάξεις που τότε συμφώνησαν στην διαχείριση των σχολικών χώρων από το «ΘΕΣΠΙΣ», σήμερα με την περίπτωση του ABC , σχίζουν τα ιμάτιά τους. Μεταξύ αυτών και ο κ. Μ. Λουκάτος που συμμετείχε αρχικά ως εκπρόσωπος στη Β/θμια σχολική επιτροπή εκ μέρους της παράταξης του κ. Βοριά, στην συνέχεια ως εκπρόσωπος του συνδυασμού του κ. Καλαφατέλη, είχε ψηφίσει την παραπάνω απόφαση, στην επόμενη θητεία τι και με ποιόν ;;;;;

Μας κάνει εντύπωση η αντίδραση του κ. Μ. Λουκάτου για το ΑΒC, όταν ο ίδιος ήταν πρωτοπόρος σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Μήπως η αιτία είναι ότι τον παρέκαμψαν και τον ξεπέρασαν σε ιδέες και πρακτικές εμπορευματοποίησης των σχολικών χώρων;

Μέσα από τους συλλόγους γονέων που συμμετείχε ο ίδιος καθώς και η κ.Βουκλαρή-Αυγέρη (επιφανή στελέχη της παράταξης του κ. Μπιτάκου στις τελευταίες εκλογές ) δεν ήταν αυτοί που έστηναν παραμάγαζα, έβαζαν χορηγούς στα σχολεία, έστηναν ανθοκομικές εκθέσεις, διάφορες φιέστες, παζάρια και καλοκαιρινά camp με τους γονείς ουσιαστικά να πληρώνουν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων αντί να τις διεκδικήσουν από την Δημοτική Αρχή;

Δεν ήταν η Δημοτική Αρχή του κ Καλαφατέλη που έκλεινε τα μάτια στα παραπάνω γιατί, και ανάλογα κονδύλια δεν κατέβαλε στα συγκεκριμένα σχολεία, και κοινή αντίληψη είχαν για το νέο σχολείο της αγοράς; Δηλαδή το σχολείο που μέσα από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα εξασφαλίζει τα κονδύλια για τη λειτουργία του. Το σχολείο που προωθεί η ΕΕ και η συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε σταθεί απέναντι σε αυτές τις παραχωρήσεις ,σε δραστηριότητες με πληρωμή, αναγνωρίζοντας ότι κάποιες από αυτές πατούν σε υπαρκτές ανάγκες των μαθητών που όμως αυτές πρέπει να γίνονται μέσα στο Δημόσιο σχολείο Δωρεάν για όλα τα παιδιά.

Ανοίγοντας την πόρτα σήμερα σε χορηγούς και ιδιώτες αύριο θα είναι οι αποκλειστικοί χρηματοδότες του Δημόσιου σχολείου. 

Σε κάθε περίπτωση η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει τον αγώνα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για:

• Τη διαχείριση των σχολικών χώρων να την έχει αποκλειστικά η κάθε σχολική κοινότητα, με προτεραιότητα στις σχολικές δραστηριότητες .

• Οι παραχωρήσεις σχολικών χώρων να εγκρίνονται εφ’ όσον, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του νόμου με βασικότερο την δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών στις σχετικές δραστηριότητες.

• Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για τη συντήρηση των σχολικών υποδομών και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

• Ο Δήμος μέσω του ΝΠΔΔ “ΘΕΣΠΙΣ“ να αναλάβει άμεσα, επειδή αρχίζει το καλοκαίρι, την διοργάνωση των camp για την δημιουργική και ασφαλή απασχόληση όλων των παιδιών του Δήμου μας δωρεάν.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ EDIONYSOS.GR

Η άποψή μας είναι ότι και τα δύο σωματεία της Άνοιξης, ο Α.Ο.Άνοιξης αλλά και το ABC, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς που τα διέπει (ιδιωτικό, ιδιωτικού δικαίου κλπ) στο οποίο δεν θα υπεισέλθουμε, παράγουν αποδεδειγμένα σημαντικό έργο και απασχολούν δημιουργικά, επί αρκετά χρόνια, τα παιδιά και τους νεαρούς αθλητές της περιοχής μας.

Από εκεί και ύστερα η υποβόσκουσα κόντρα καλό είναι να παραμεριστεί και να υπάρξει -γιατί όχι- συνεργασία των δύο Σωματείων.

Σε ότι αφορά το καθεστώς παραχώρησης πρέπει να επανεξεταστεί από τον Δήμο και τα κριτήρια να είναι ξεκάθαρα.

Τέλος, το edionysos.gr διαφωνεί κάθετα με την άποψη του "οτιδήποτε είναι ιδιωτικό είναι κακό".

Συμφωνούμε όμως ότι είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής, της απερχόμενης αλλά και πρωτίστως της νέας, να ξεκαθαρίσει το τοπίο...