ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ - ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ...
Με ιδιαίτερη επιτυχία άρχισαν το Σάββατο 21/6 στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου και συνεχίστηκαν την Κυριακή 22/6 οι εργασίες του 14ου Διεθνές Συνεδρίου Ελληνο-ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ελληνο-ανατολικών και αφρικανικών Σπουδών σε συνεργασία με τον ΟΝΑΠ «ΘΕΣΠΙ» Δήμου Διονύσου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης, κηρύσσοντας τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου καλωσόρισε στον Δήμο Διονύσου τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών κ. Χριστίδη, τον Γάλλο Ακαδημαϊκό καθηγητή κ. Κριστιάν και όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους συνέδρους. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Διονύσου ενημέρωσε τους συνέδρους για την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου αλλά και για τα αξιοθέατα της περιοχής, προεξάρχοντος του αρχαιολογικού χώρου Διονύσου τον οποίο οι σύνεδροι θα επισκεφθούν αύριο Δευτέρα 23 Ιουνίου, τελευταία ημέρα του συνεδρίου.
Χαρακτήρισε το 14ο διεθνές Συνέδριο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών σπουδών κορυφαίο γεγονός για τον Δήμο Διονύσου, το οποίο -όπως είπε- εντάσσεται στο πνεύμα της εξωστρέφειας που έχει προσπαθεί να ενδυναμώνει συνεχώς η δημοτική αρχή αλλά και την προβολής του Δήμου μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων που προσφέρουν γνώση και πολιτισμό.
Για το θεματικό κομμάτι του συνεδρίου σημείωσε: «Το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν αραβικών λαών, των λαών της Ερυθράς θάλασσας και του ινδικού ωκεανού και η συνάντησή τους με άλλους σημαντικούς πολιτισμούς όπως ο ελληνικός, αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας και μέσα από την μελέτη του, έχουμε να διδαχθούμε πάρα πολλά». Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Καλαφατέλης τόνισε: «Θεωρώ ιδιαίτερα σπουδαίο το γεγονός ότι για πρώτη φορά, μέσα από το 14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, δίνεται έμφαση στο πνευματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό περιβάλλον της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου και της Αλεξάνδρειας ειδικότερα που άκμασε κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αγώνα».
Εκτός του Δημάρχου Διονύσου κ. Γιάννη Καλαφατέλη χαιρετισμό απηύθυναν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών και αφρικανικών Σπουδών τ. καθηγητής Πανεπιστημίων Coloumbia και Ιωαννίνων κ. Β. Χριστίδης, η περιφερειακή σύμβουλος κα Δ. Αφεντούλη, ο Christian Julieh Robin μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Institute de France), o Βασίλης Γεωργιάδης ιστορικός συγγραφέας ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση των αλεξανδρινών λογοτεχνών και του μεγάλου ποιητή Κ.Π. Καβάφη, καθώς και για την συμβολή τους στη γνωριμία και αναγνώριση του έργου του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Νίνα Αλέξη, Ηθοποιός, καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής, συγγραφέας, η οποία αναφέρθηκα στις «Ζυμώσεις του Ελληνικού θεάτρου με τον Αιγυπτιώτικο Ελληνισμό (19ος -20ός αι) και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Στέφανος Κορδώσης.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου μίλησαν:
Ο Αλκιβιάδης Γκινάλης (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης) με θέμα: Η επίδραση της βυζαντινής πολιτικής στη βόρεια Αφρική στην διασύνδεση των λιμανιών της κεντρικής Ελλάδας την ύστερη διασύνδεση των λιμανιών της κεντρικής Ελλάδας την ύστερη αρχαιότητα και τον μεσαίωνα).
Η κα Δέσποινα Αφεντούλη (Δρ Κοινωνιολογίας, Διδάσουσα επικοινωνίας – δημοσιογραφίας Ανοικτό πανεπιστήμιο Κύπρου –Περιφερειακή σύμβουλος, Ανατ. Αττικής –Εντεταλμένη Γραφείου Τύπου) με θέμα: Η ελληνική ομογένεια της Αμερικής και η ελληνική παροικία της σύγχρονης Αλεξάνδρειας: Μία συγκριτική μελέτη.
Ο δρ Χρήστος Π. Μπαλόγλου με θέμα: Ο λόγιος Πάππας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Χριστόφορος ως εθανρχούσα προσωπικότης.
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έκλεισε η Χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη.
Κατά τη συνεδρία της Κυριακής 21/6 (πρωινό πρόγραμμα) μίλησαν:
Ο Μιχαήλ Κ. Γαλεριανός (Δρ. θεολογίας –Φιλοσοφίας) με θέμα: «Η Χριστολογία του Αγίου Γρηγεντίου –αρχιεπισκόπου ταφάρ».
H Aisha S. Abuijadayl (καθηγήτρια βυζαντινής Ιστορίας του πανεπιστημίου King) με θέμα: «Ο θάνατος του Ομηρίτη βασιλιά Dhu Nuwas (γύρω στα 517-525 π.Χ), συριακές πηγές. Η στρατιωτική και θρησκευτική πολιτική του.
O Christian Robin, (μέλος της γαλλικής Ακαδημίας Membre de L’ Institute), με θέμα: Η μεγάλη εκκλησία της San’a (Yemen).
O Federico De Romanis, καθηγητής του “Tor Vergata” Πανεπιστημίου της Ρώμης) με θέμα: Γενικές απόψεις περί του ρωμαϊκού στην Ερυθρά Θάλασσα κατά την ύστερη αρχαιότητα.
Ο Τηλέμαχος Λουγγής (τ. διευθυντής Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα ερευνών) με θέμα:
Ο Νικήτας Χωνιάτης και η γερμανο-βυζαντινή συμμαχία επί Ισαακίδου Β’ Αγγέλου.
Ο Βασίλειος Χρηστίδης, (Διευθυντής Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών και αφρικανικών Σπουδών τ. Καθηγητής των Πανεπιστημίων Coloumbia και Ιωαννίνων) με θέμα: Απηχήσεις των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών στο βασίλειο των Ομηριτών μετά την αιθιοπική κατάκτηση (ca 525 μ.Χ.) στις Πράξεις του καλούμενου αρχιεπισκόπου Ταφάρ Γηγεντίου σε συνάρτηση με το Μαρτύριον του αγίου Αρέθα και των συντρόφων του.
Η Σοφία Πατούρα (Διευθύντρια Ερευνών, Ιντιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ Εθνικό Ίδρυμα ερευνών) με θέμα: Δημήτρης Παπαδήμος: ο Αιγυπτιώτης ταξιδιώτης φωτογράφος.
Ο Σπυρίδων Π. Παναγόπουλος, (υποψήφιος Διδάκτωρ Βυζαντινής ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου) με θέμα: Λατίνοι και Φράγκοι στο Βυζάντιο: η βυζαντινή πολιτική ιδεολογία απέναντι στην κατάληψη της Κων/πολης από τους Λατίνους.
Ο Ιμπραχίμ Φάντελ (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Γεώργιος Κ. Λειβαδάς (Ιστορικός, νομικός σύμβουλος ΙΕΑΑΣ) με θέμα: Η εικόνα των Βυζαντινών στην αραβική μυστιστορία του Άνταρ (ος -12ος αιώνας μ.Χ.).
Η Μαίρη Γεωργούση (Ιστορικός Τέχνης) με θέμα: Ο χαράκτης Ιωάννης Κεφαλληνός (Αλεξάνδρεια 1894 –Αθήνα 1957), τα δημιουργικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια (1914 -1918), το διάστημα των σπουδών του στο Παρίσι και ενδεικτικά το εικαστικό και διδακτικό του έργο στο εργαστήριο χαρακτικής στην ΑΣΚΤ (από το 1931).
Το συνέδριο συνεχίστηκε και το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώνεται σήμερα, Δευτέρα 23 Ιουνίου, με ξενάγηση των συνέδρων στις 10 το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο Διονύσου Αττικής. το Ιερό Διονύσου και Απόλλωνος (6ος -4ος αι π.Χ), το Μικρό θέατρο καθώς και επίσκεψη στον Μαραθώνα και το Μουσείο.