Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΙ' ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ...


Γράφει η Πρόεδρος Ειρήνη Πατέλη
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
" Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αγιαννιού τη χάρη….. κι όποια έχει καλό ριζικό σήμερα να το πάρει" 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κρυονερίου, για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά αναβίωσε το μικρασιάτικο έθιμο του Άι΄ Γιάννη του Κλήδονα και τις φωτιές, την Δευτέρα 23 Ιουνίου στο σταυροδρόμι Αγίου Παντελεήμονος και Φιλελλήνων...
Άνοιξε την γιορτή το παιδικό τμήμα παραδοσιακού χορού του Συλλόγου, με χορούς από την Μικρά Ασία με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Γαντζία,τα παιδιά έκλεψαν τις εντυπώσεις και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Πατέλη Ειρήνη, στην ομιλία της, επισήμανε, ότι σκοπός του Συλλόγου ήταν και είναι, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλησμόνητων πατρίδων της Μικράς Ασίας, ώστε να διασωθεί καθετί που μαρτυρεί στοιχεία για τη ζωή των ανθρώπων στις παλιές πατρίδες , να συσπειρώσει το μικρασιατικό στοιχείο, να αναζωογονήσει τη μνήμη και να διατηρήσει την ιστορία και την παράδοση.

Κλείνοντας ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράσταση και την στήριξη όλα αυτά τα χρόνια ως Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου και ως Δήμαρχος Διονύσου τον κο Γιάννη Καλαφατέλη, τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου, την Δημοτική Κοινότητα Κρυονερίου και τον Πρόεδρό της Λινάρδο Μιχάλη, τους Εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου και τον Πρόεδρό τους Ζηκίδη Κυριάκο,όλα τα μέλη του Συλλόγου, τους φίλους, μικρούς και μεγάλους,για την στήριξη και την αγάπη που δίνουν στο Σύλλογο.

Ο σκοπός, είναι κοινός, είναι η συνέχιση του έργου του Συλλόγου που είναι ο πολιτισμός σε όλες του τις μορφές, η παράδοση, το ήθος και η συλλογικότητα. Σας θέλουμε κοντά μας με όποιον τρόπο μπορείτε και θέλετε να μας βοηθήσετε, θέλουμε κοντά μας και την νέα Δημοτική Αρχή η οποία αναλαμβάνει από 1η Σεπτεμβρίου να σταθεί στο πλάι μας να γνωρίσει, να εκτιμήσει και να στηρίξει το έργο μας.

Στη συνέχεια, κάλεσε τον Δήμαρχο Διονύσου κο Γιάννη Καλαφατέλη, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο για το αξιόλογο έργο του όλα αυτά τα χρόνια και ευχήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια να μη σβήσουν οι μνήμες και η παράδοσή μας, και όπως κάθε χρόνο έδωσε το έναυσμα «να ανάψουν οι φωτιές... ».

Έγινε αναπαράσταση του εθίμου, μέσα από μαρτυρίες και διηγήσεις των μικρασιατών γιαγιάδων μας, άνοιξε ο Κλήδονας και ακούστηκαν τα δίστιχα. Η βραδιά συνεχίστηκε με μικρασιάτικα κεράσματα από τις κυρίες του Συλλόγου γλέντι και χορούς , με την συνοδεία της ορχήστρας του Μάνου Κουτσαγγελίδη. Προέκυψε και μια μεγάλη έκπληξη για όλους μας, η κα Μαρία Σουλτάτου αυτή η υπέροχη, μοναδική φωνή ήρθε απλά καλεσμένη από μέλος του Συλλόγου μας, να γλεντήσει μαζί μας,την εκμεταλλευτήκαμε όμως λιγάκι και μας έκανε την τιμή και τραγούδησε για μας. Την ευχαριστούμε από καρδιάς. Και του χρόνου !!!!