ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ, ΝΑΙ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ !


ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΡΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ – Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ – ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΔΡΟΣΙΑΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ, ΤΟ 2010, ΑΠΟ ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΖΗΜΙΩΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ 165.000, ΠΕΡΙΠΟΥ, ΕΥΡΩ – ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΣΙΠΟΥΛΑΡΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ...


Ο κύβος ερρίφθη... Το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου με χθεσινή (29/10/2014) ομόφωνη απόφασή του εξουσιοδότησε το Δήμαρχο Διονύση Ζαμάνη να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει η ενδεδειγμένη αντίδραση κατά της εγκατάστασης πλευρικών διοδίων -ή άλλων διοδίων εντός του αστικού ιστού των όμορων Δήμων- στον κόμβο Κρυονερίου.

Αυτές οι ενέργειες, όπως εξειδικεύθηκε μέσα από τη διαλογική συζήτηση, μπορεί να είναι νομικές ή άλλης μορφής, όπως κάλεσμα των κατοίκων σε δυναμικές κινητοποιήσεις, σε συνεννόηση με τους Δημάρχους Κηφισιάς, Ωρωπού, παραστάσεις σε υπουργεία και φορείς κλπ.

Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τις πέντε δημοτικές παρατάξεις, ενώ υπήρξε πρόταση δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή στην επιτροπή και μελών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ή/ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Πολεοδομίας Ευάγγελος Λυρούδιας ήταν αυτός που εισηγήθηκε την αρνητική στάση του Δήμου στην εγκατάσταση σταθμού διοδίων, εξαιτίας μιας σειράς λόγων που σχετίζονται κυρίως με το περιβάλλον, την κυκλοφορία αλλά και την ποιότητα ζωής.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας (κ.κ.Καλαφατέλης, Μπιτάκος, Ζυγούνας, Σώκου) συμφώνησαν με τη βάση της εισήγησης του αντιδημάρχου, που είχε στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε παλαιότερες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που επικαιροποιήθηκαν, ενώ διατύπωσαν και πρόσθετους λόγους για τους οποίους πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί η εγκατάσταση διοδίων στην περιοχή.

Μάλιστα η κα Σώκου υπογράμμισε ότι ακόμη και αν είχαν λυθεί τα ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, πάλι όχι θα έπρεπε να είναι η απάντηση, δεδομένου ότι η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων θα ήταν άνευ προηγουμένου.

Επίσης ο κος Ζυγούνας ζήτησε με έμφαση να ικανοποιηθούν οι πολίτες και όχι ο παραχωρησιούχος.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής κ.κ. Ιωάννα Στεργίου (πρώην βουλευτής), Στέλιος Κοροβέσης (πρώην Δήμαρχος Αγίου Στεφάνου) και Αγγελική Λεβέντη, οι οποίοι μάλιστα πήραν το λόγο.

Ο κος Κοροβέσης τόνισε ότι Δήμος και Περιφέρεια θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους κατοίκους. «θα είμαστε όλοι μαζί. Χρειάζεται να είμαστε αποφασισμένοι για να πολεμήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η κα Στεργίου ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια θα πει όχι στην έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών που πρόκειται να συζητηθούν, θα πρέπει όμως να είναι προετοιμασμένος ο Δήμος με όλα τα απαιτούμενα νομικά και άλλα επιχειρήματα, καθώς η υπόθεση θα τραβήξει για μεγάλο χρονικό διάστημα...

Τοποθετήσεις έκαναν ο στρατηγός ε.α. και δημότης Κηφισιάς Δ.Κυριαζόπουλος, με πολύχρονη παρουσία στον αγώνα κατά των διοδίων αλλά και εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής κατά των διοδίων από το Δήμο Ωρωπού.

Επίσης πήραν το λόγο και δημοτικοί σύμβουλοι (κ.κ.Ταουξή, Στάικος, Κρητικός, Σπηλιώτης, κλπ). Μάλιστα ο Θανάσης Κρητικός επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία και όλους τους αρμόδιους υπουργούς που άλλα υποσχέθηκαν και άλλα έκαναν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας έχουν προσβάλλει με τη στάση τους».

ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΡΟΣΙΑΣ

Περισσότερες απορίες από πριν δημιουργήθηκαν στους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους και δημότες, μετά από τη συζήτηση του επίμαχου 1ου θέματος του Δημοτικού Συμβουλίου (το οποίο τελικά συζητήθηκε δεύτερο, αμέσως μετά το θέμα των διοδίων) καθώς κατά την άποψη του edionysos.gr δεν υπήρχαν πειστικές απαντήσεις ούτε από την πλειοψηφία ούτε όμως και από τη μειοψηφία...

Ακόμη κι εμείς που γνωρίζουμε... πάνω κάτω την υπόθεση, μόνο... σοφότεροι δεν βγήκαμε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επισημαίνουμε ότι το θέμα αφορούσε αίτηση σύσσωμης της μειοψηφίας, με την οποία ζητούσε την ακύρωση προηγούμενης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η νομική στήριξη της υπόθεσης του οικοπέδου της Δροσιάς (το οποίο το 2010, λίγες μέρες πριν τις Δημοτικές Εκλογές, η τότε διοίκηση του τότε Δημάρχου Αβραάμ Πασιπουλαρίδη αγόρασε αντί 165.000 ευρώ περίπου από ιδιοκτήτρια η οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι δεν κατείχε τους νόμιμους τίτλους) ανακλήθηκε από έμπειρο εξωτερικό νομικό γραφείο που τη χειριζόταν και ανατέθηκε στο νομικό σύμβουλο του Δήμου Γ.Βασιλείου.

Ο κος Καλαφατέλης, ο κος Μπιτάκος αλλά και η κα Σώκου έθεσαν θέμα ηθικής τάξης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για το Δικηγόρο του Δήμου, λόγω της εμπλοκής πολιτικού προσώπου και συγκεκριμένα συνεργάτη του κου Ζαμάνη, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του γεγονότος ότι η υπόθεση έχει τόσο ποινικές όσο και αστικές προεκτάσεις. 

Υπογράμμισαν μάλιστα ότι ο Δήμος δεν θα γλιτώσει κανένα κονδύλι με την ανάθεση της υπόθεσης στο νομικό σύμβουλο του Δήμου, καθώς το εξωτερικό γραφείο έχει ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς και μπορεί με μία διαταγή πληρωμής να διεκδικήσει τα χρήματά του.

Από την πλευρά του ο κος Βασιλείου απάντησε αρνητικά στα περί «σύγκρουσης συμφερόντων», με αφορμή σχετικό ερώτημα του αντιδημάρχου στρατηγικού σχεδιασμού Ηλία Υφαντή, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ουδέποτε δήλωσε αδυναμία χειρισμού της εν λόγω υπόθεσης, ανεξάρτητα από τον φόρτο εργασίας τον οποίο μονίμως αντιμετωπίζει, ως ο μοναδικός νομικός σύμβουλος του ενιαίου Δήμου Διονύσου.

Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε ...Δημοτικό Δικαστήριο, χωρίς όμως να έχουν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία στους συμβούλους.

 Έτσι γίναμε μάρτυρες μιας αντιπαράθεσης περισσότερο για εντυπωσιασμό, μεταξύ κυρίως του κου Ζαμάνη από τη μία πλευρά και του κου Καλαφατέλη από την άλλη, χωρίς όμως καμία από τις δύο πλευρές να ανοίγει πλήρως τα χαρτιά της...

Ακούσαμε από το Δήμαρχο εκφράσεις πρωτόγνωρες όπως για «συμμορίες… ηλιθίων» και «λάφυρα» αλλά και πολύ σοβαρές καταγγελίες από τον κο Καλαφατέλη χωρίς χειροπιαστά στοιχεία. 

Κυρίως όμως δεν πήραμε πειστική απάντηση στο αν ο Δήμος έχει βάσιμες πιθανότητες να ανακτήσει αυτά τα 165.000 ευρώ, πότε και από ποιους !

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας συμφώνησαν στο μέρος των πολιτικών ευθυνών της τότε διοίκησης Πασιπουλαρίδη αναφορικά με την αγορά του οικοπέδου από μη νόμιμη ιδιοκτήτρια και τόνισαν ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης για το ποινικό και αστικό μέρος έχει πάρει το δρόμο της.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης υποσχέθηκε και διαβεβαίωσε για την πλήρη και ολοκληρωτική διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς καμία προσπάθεια απόκρυψης, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται σε αυτήν.

Σημειώνουμε ότι η πρόταση της μειοψηφίας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Η «Δημοκρατική Ανατροπή» διαφοροποιήθηκε από τις άλλες τρεις παρατάξεις, καταψηφίζοντας την εισήγηση περί ακύρωσης της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θανάσης Κρητικός ψήφισε «παρών» με το σκεπτικό ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ήταν αρκούντως ενημερωμένοι για να αποφασίσουν για θέματα που άπτονται νομικών / δικαστικών θεμάτων, ενώ υπήρχαν και απουσίες από πλευράς διοίκησης.