Σ.ΜΙΧΙΩΤΗΣ: "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ" Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 
Δήμαρχε,
Παίρνω αφορμή την πρόσκληση που πρόσφατα έβγαλες για την πρόσληψη “Ειδικού Συνεργάτη επί θεμάτων παιδείας και πολιτισμού”, για να σου θυμίσω δημοσίως την απόσταση που χωρίζει όσα είχες πει σχετικά στο παρελθόν από όσα πράττεις τώρα...


Διαβάζοντας κανείς την αναλυτική περιγραφή των καθηκόντων του Ειδικού Συνεργάτη, βγάζει το συμπέρασμα ότι το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να διαθέτει έναν εντυπωσιακό συνδυασμό εξειδικευμένων γνώσεων και εμπειρίας σε θέματα μηχανικού, οικονομολόγου, εκπαιδευτή, σύμβουλου οργάνωσης, επικοινωνιολόγου και γνώστη ζητημάτων πολιτισμού, ενώ επιπλέον θα πρέπει να ξέρει και πώς λειτουργούν οι δήμοι!

Κυριολεκτικά, ένας (ή μία) συνεργάτης ‘πολυεργαλείο’!

Και όμως, για την πρόσληψη ενός τέτοιου προσώπου, «παρέλειψες» να αναφέρεις τις προϋποθέσεις που ρητώς προβλέπει το Άρθρο 163 του Ν. 3584 /2007, που κατά τα άλλα επικαλείσαι. Ότι δηλαδή οι Ειδικοί Συνεργάτες θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή επιστημονική εξειδίκευση (μεταπτυχιακά ή διδακτορικό, δημοσιεύσεις κλπ) και αξιόλογη επαγγελματική εμπειρία στα αντικείμενα απασχόλησης (ειδικές μελέτες, έργα κλπ). Να τα διαθέτουν και να τα αποδεικνύουν! Αντιθέτως, το μόνο που εσύ ζητάς είναι ένα Πτυχίο ΑΕΙ - και μάλιστα οποιουδήποτε τμήματος! Σου αρκεί λοιπόν ένα πτυχίο (πχ γεωπόνου, διατροφολόγου, κτηνίατρου, βιολόγου, θεολόγου, κινηματογραφιστή, διερμηνέα ή και απόφοιτου ασιατικών ή ιταλικών σπουδών) για να προσλάβεις κάποιον στη θέση αυτή, έστω και χωρίς καθόλου εμπειρία… Ίσως γιατί, όπως έσπευσες να διευκρινίσεις, την απόφαση θα την λάβεις εσύ ο ίδιος, «κατά την κρίση σου».

Αλήθεια όμως, με ποια κριτήρια θα αποφασίσεις; Και με ποιες (προσωπικές) γνώσεις θα διαμορφώσεις άποψη για την καταλληλότητα του κάθε υποψηφίου; Έχεις μήπως ιδέα για (όλα) αυτά τα αντικείμενα; Ή μήπως δεν είναι εκεί το θέμα; Και για να στο κάνω πιο εύκολο, θα σου θυμίσω τι έλεγες, εσύ ο ίδιος, στις 8-3-2012, στην Προσφυγή σου κατά της (αλήστου μνήμης) προκήρυξης και πρόσληψης ειδικού συνεργάτη «Τηλεπληροφορικής» από την προηγούμενη δημοτική αρχή: Το τυπικό αυτό προσόν, σε συνδυασμό με την διαδικασία επιλογής που προβλέπεται να γίνει από τον Δήμαρχο κατά την κρίση του, καθ' ην στιγμήν αυτός δεν έχει καμία εξειδίκευση επί του αντικειμένου που να του δίδει τη δυνατότητα να αξιολογήσει ορθά αυτούς που θα υποβάλουν σχετική αίτηση, καθιστά την εν λόγω διαδικασία πρόσληψης φωτογραφική και πλήρως αναξιοκρατική που εύλογα μπορεί να θεωρηθεί ως ρουσφετολογική.

Κατόπιν των ανωτέρω θα πρέπει, και για λόγους ηθικής τάξης, η εν λόγω ανακοίνωση να αποσυρθεί άμεσα και να τροποποιηθεί κατάλληλα, αφού ληφθούν υπ' όψιν τα όσα προανέφερα που την καθιστούν φωτογραφική.

Κάθε σχόλιο περιττό και ο «νοών νοείτω». Έτσι ακριβώς, Διονύση Ζαμάνη! Τα σχόλια είναι περιττά και ο νοών νοείτω! Αλλά χωρίς εισαγωγικά αυτή τη φορά.

Και σου θυμίζω ακόμα και όσα είχες δηλώσει στις 2/5/2014 (στο edionysos.gr) για τους ειδικούς συμβούλους του προηγούμενου δημάρχου: Όταν προσλαμβάνεις ανθρώπους σε θέση μετακλητών υπαλλήλων, που αποτελούν προνομιακές θέσεις καθώς δεν είναι μέσω ΑΣΕΠ, θα πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να πεις στον δημότη ότι αυτός, για παράδειγμα, κόστισε δέκα δραχμές αλλά επέστρεψε στον Δήμο τουλάχιστον 11. Το θέμα δηλαδή είναι τι όφελος παρέχεται στους δημότες.

Στην περίπτωση του Δημάρχου δεν γνωρίζω αν συμβαίνει αυτό. Επί 3,5 χρόνια ρωτάμε για το έργο που έχουν παράξει οι ειδικοί σύμβουλοι και απάντηση δεν έχουμε πάρει. Ειδικά σήμερα αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Ο κόσμος έχει στοχοποιήσει τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική και αν δεν θέλουμε τα πράγματα να ξεστρατίσουν σε λανθασμένες κατευθύνσεις, θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να δίνουμε απάντηση για το κάθε τι.

Για να σε δούμε λοιπόν! Πότε και αν θα μας δώσεις τον πρώτο απολογισμό για την δουλειά των συμβούλων και των συνεργατών σου. Και πότε και αν θα μας δείξεις, με στοιχεία, αν έχουν βγάλει με το παραπάνω τα χρήματα των δημοτών που πήραν. Έτσι, ώστε όλοι να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν η απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις σου είναι μικρή ή μεγάλη.

Κλείνω αυτή την (πρώτη) δημόσια έγκληση δίνοντάς σου - αν μου επιτρέπεις - μια συμβουλή: Ψήλωσε λιγάκι τον πήχη των απαιτήσεων από τους συνεργάτες σου, ώστε να μην σκύβουν και πολύ! Ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι περνούν από κάτω…

Στέφανος Μιχιώτης 
15 Ιουνίου 2016

ΥΓ. Υπάρχει και κάτι ακόμα που σε εκθέτει ανεπανόρθωτα και που σχετίζεται με τον σεβασμό του δημοτικού χρήματος, θέμα που παλιότερα – όταν ήσουν στην αντιπολίτευση – καμωνόσουν ότι σε ευαισθητοποιούσε. Κάποια από τα αντικείμενα του Ειδικού Συνεργάτη αποτελούν ευθύνη των Σχολικών Επιτροπών. Όταν όμως είχα προτείνει να γίνουν από μέλη που είχαν την κατάλληλη γνώση και εμπειρία, ο τότε Πρόεδρός σου το είχε αρνηθεί. Φαντάζομαι πως τώρα που ο δήμος θα πληρώνει για να γίνει, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι καλύτερο και ταχύτερο. Για αυτό και σε ενημερώνω ότι προτίθεμαι να παρακολουθήσω από κοντά το θέμα και να στείλω ότι προκύπτει στις αρμόδιες αρχές.