Σ.ΜΙΧΙΩΤΗΣ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Τελικά έχουν το δικαίωμα οι δημότες να κάνουν ερωτήσεις; 
Ο κ. Γιαννουλάτος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, έδωσε νέα συνέχεια στο θέμα που προέκυψε στο συμβούλιο της Δευτέρας, αναφορικά με το αν οι δημότες έχουν (ή όχι) το δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις επί θεμάτων που συζητιούνται στο συμβούλιο...
Στη συνεδρίαση εκείνη ο κ. Γιαννουλάτος υποστήριξε ότι ένας/μία δημότης δεν μπορεί να θέσει ερώτημα, παρά μόνο να τοποθετηθεί μετά τους συμβούλους (επί 2λεπτο και εφόσον ο πρόεδρος το επιτρέψει).

Όπως κατέδειξα σε πρόσφατη ανάρτηση στη σελίδα μου στο FB, η άποψη αυτή αποτελεί αυθαίρετη ερμηνεία του άρθρου 5 του κανονισμού.

Επιπλέον όμως, αντιβαίνει και την κοινή λογική, καθώς είναι αυτονόητο ότι μια ερώτηση έχει σαφώς διαφορετικό σκοπό από μια τοποθέτηση, γι αυτό άλλωστε και (συνήθως) προηγείται.

Απ’ ότι όμως φαίνεται,η κοινή λογική δεν είναι και τόσο διαδεδομένη στους χώρους της (κατάχρησης της) εξουσίας. Αντιθέτως, εκεί κυριαρχεί το γινάτι, που - ως γνωστόν όμως - βγάζει μάτι!

Έτσι, με έγγραφο που μου έστειλε χτες ο κ. πρόεδρος, με ενημερώνει ότι τα ερωτήματα που υπέβαλα την Δευτέρα στο πρωτόκολλο του Δ.Σ. (επειδή ο ίδιος δεν μου επέτρεψε να τα διατυπώσω στη διάρκεια της συζήτησης κάποιων θεμάτων) κακώς τα υπέβαλα εκεί. Έπρεπε, λέει, να τα υποβάλλω στο Πρωτόκολλο του Δήμου, στο δημαρχείο!...

Μένω άφωνος μπροστά σ’ ένα τέτοιο σκεπτικό! Επί της ουσίας όμως, αυτό που μας λέει ο κ. Γιαννουλάτος, υιοθετώντας μια σύγχρονη εκδοχή «Κουτσογεωργισμού», είναι ότι ένας δημότης «δεν δικαιούται δια να ερωτά» (ενοχλητικά πράγματα).

Μια τέτοια αντίληψη και πρακτική πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους συμπολίτες μας.

Από την πλευρά μου πάντως, ομολογώ ότι δυσκολεύομαι ακόμα να αποφασίσω τι εντυπωσιάζει περισσότερο: η «ευφυΐα» της απάντησης του προέδρου ή η πρόδηλη «δημοκρατική» νοοτροπία του.

Στέφανος Μιχιώτης 
2/6/2016

Πατήστε πάνω στα πιο κάτω έγγραφα (την απάντηση του κου Γιαννουλάτου και τα ερωτήματα του κου Μιχιώτη) για μεγέθυνση