Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ "ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ" ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ !




















ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ  ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ. ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Η αναβίωση του μικρασιατικού εθίμου του "Αη Γιάννη του Κλήδονα" 

Πλήθος κόσμου γιόρτασε, την Τρίτη 23 Ιουνίου2015, για 13η χρονιά την αναβίωση του εθίμου του «Αη Γιάννη του Κλήδονα» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κρυονερίου Αττικής, στο ίδιο σταυροδρόμι και στην ίδια βρύση που γιόρταζαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κάτοικοι του Κρυονερίου .

Η εκδήλωση είχε την στήριξη του ΟΝΑΠ « Ο ΘΕΣΠΙΣ» του Δήμου Διονύσου.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Πατέλη Ειρήνη τόνισε ότι χρέος όλων μας είναι, ο σεβασμός, η διατήρηση και η γνώση του πολιτισμού, της παράδοσης, των ηθών και εθίμων να περνάει από γενιά σε γενιά ώστε να παραμείνει «άσβεστη» η «φλόγα» της « κληρονομιάς μας». Ευχαρίστησε, τον κόσμο που ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε κάλεσμα του Συλλόγου, την Δημοτική Κοινότητα Κρυονερίου, τον ΟΝΑΠ  "Ο ΘΕΣΠΙΣ ", τους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου τους χορηγούς και εθελοντές που στηρίζουν και βοηθούν στην πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τον εφοπλιστή κο Μαρτίνο Αθανάσιο και την κόρη του Γεωργία.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου κος Χριστόπουλος Δημήτρης και ο Εντεταλμένος Δημ.Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΟΝΑΠ «Ο ΘΕΣΠΙΣ» κος Ράικος , οι οποίοι συνεχάρησαν τον Σύλλογο Γυναικών για την άψογη διοργάνωση και υποσχέθηκαν ότι ο καθένας από την θέση που έχει και παρά τις δύσκολες καταστάσεις που επικρατούν θα στηρίζουν κάθε μορφή πολιτισμού και το έργο του Συλλόγου.

Άναψαν οι φωτιές όπως ορίζει το έθιμο, οι τολμηροί, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κος Χριστόπουλος Δημήτρης και ο πρώην Δήμαρχος Διονύσου κος Καλαφατέλης Γιάννης έκαναν την αρχή,και στη συνέχεια όλα τα παιδιά πήδηξαν την φωτιά από τα μαγιάτικα στεφάνια που έφεραν οι κάτοικοι και ξεκίνησε το γλέντι με χορούς,τραγούδια και πολύ κέφι.

Τη βραδιά πλαισίωσε ζωντανή ορχήστρα με τον καταξιωμένο μαέστρο Μάνο Κουτσαγγελίδη που με την φωνή του και το κανονάκι μάγεψε τον κόσμο.

Οι κυρίες του Συλλόγου κέρασαν συκαλάκι και αλμυροκούλουρα και ειπώθηκαν τα ανάλογα δίστιχα, ερωτικά, χιουμοριστικά και πικάντικα όπως προστάζει το έθιμο από τους παρευρισκόμενους.

Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 και ώρα 8:00 μμ στο «19ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ» στο Άλσος της Αγίας Άννης.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση: Ο Πρόεδρος της Δημ.Κοινότητας Κρυονερίου κος Χριστόπουλος Δημήτρης. Ο πρώην Δήμαρχος Διονύσου και Δημ.Σύμβουλος κος Καλαφατέλης Γιάννης Ο Εντεταλμένος Δημ. Σύμβ. και Αντιπρόεδρος του ΟΝΑΠ« Ο ΘΕΣΠΙΣ» κος Ράικος Δημήτρης Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αλληλεγγύης Δήμου Διονύσου κος Κοκμοτός Βασίλης Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κος Τσούκας Παναγιώτης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Κριεμάδης Στέφανος, Τσιλιγκίρης Μιχάλης, Μπάσης Αναστάσιος, Λακαφώση Γιούλα και Ιωαννίδης Χαράλαμπος. Ο Κοινοτικός Σύμβουλος της Δημ. Κοινότητας Κρυονερίου κος Χιώτης Ηρακλής. Η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου κα Κώνστα Αναστασία. Εκπρόσωποι: του ΚΑΠΗ Κρυονερίου και του ΟΝΑΠ « Ο ΘΕΣΠΙΣ» Ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ΔΡΥΑΔΕΣ» κος Σπυρόπουλος Δημήτρης Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πολυδενδρίου κα Παρδάλη Μαρία. Ο Χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου κος Γαντζίας Γιάννης και η Χορευτική Ομάδα.

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Ειρήνη Πατέλη