ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π.ΜΠΙΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: "ΜΙΖΕΡΙΑ, ΚΑΠΕΤΑΝΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ..."


Τοποθέτηση του Παναγιώτη Μπιτάκου, Επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» με αφορμή την πολιτική που ασκεί η δημοτική αρχή στο θέμα των παραχωρήσεων των δημοτικών υποδομών στους φορείς και τους συλλόγους. 
Με απλά λόγια.... «Μιλάμε για πολιτισμό, μιλάμε για αθλητισμό, μιλάμε για νεολαία, μιλάμε για αξίες, οράματα και ιδανικά που θέλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά...
, για δυνατότητα έκφρασης και πνευματικής καλλιέργειας που θέλουμε να προσφέρουμε...
στους δημότες και ν’ αναπτύξουμε στο Δήμο Διονύσου κι όμως... ως Τοπική Κοινωνία, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εξαφανίσουμε από το λεξιλόγιο κι από τη σκέψη μας όλα τα παραπάνω.

Τι κι αν ο Δήμαρχος διατυμπανίζει ότι τα ταμεία του Δήμου γεμίζουν λεφτά;

Πολιτική για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη Νεολαία υπάρχει;

Είναι στις προτεραιότητες του Δημάρχου και των ανθρώπων που κλήθηκαν να υπηρετήσουν το Δήμο;

Όχι και πάλι όχι.

Βλέπουμε τι γίνεται στους άλλους -όμορους και μη- Δήμους και θλιβόμαστε από τη μιζέρια που καλλιεργείται εδώ στον τόπο μας, στο Δήμο Διονύσου.

Ο Δήμος διαθέτει πολιτιστικά κέντρα, ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολικές αίθουσες, κλειστά σχολικά γυμναστήρια, αρχαία θέατρα, πάρκα, παιδικές χαρές.

Για ποιο σκοπό υπάρχουν αυτοί οι χώροι;

Για να μπορούν οι δημότες, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, να μπορούν να εκφράζονται.

Ποιοι διαχειρίζονται τους χώρους αυτούς;

Πολιτιστικά κέντρα και δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις ο ΟΝΑΠ ΘΕΣΠΙΣ (Νομικό Πρόσωπο του Δήμου για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τη νεολαία).

Σχολεία και κλειστά σχολικά γυμναστήρια, θέατρα και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, οι Σχολικές Επιτροπές.

Δεν πρέπει να θεσμοθετηθούν διαδικασίες για ορθή χρήση, για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και διευκόλυνση των δημοτών και των φορέων; Κανονισμοί λειτουργίας, απλές διαδικασίες χρήσης, ενημέρωση των φορέων;

Ποιος έχει την ευθύνη για την πρόσβαση στους χώρους αυτούς και τη χρήση τους από μεμονωμένους δημότες;

Ο Δήμος με τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, με τα προγράμματα πολιτισμού μέσω του Νομικού του Προσώπου «ΟΝΑΠ ΘΕΣΠΙΣ».

Σε συλλογικό επίπεδο, σε όλους τους Δήμους ανά την επικράτεια, υπάρχουν πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων, οι οποίοι οργανωμένα και με βάση τα καταστατικά τους, προσφέρουν εξιδικευμένες υπηρεσίες και προγράμματα προς το κοινό και λειτουργούν παράλληλα με τις υπηρεσίες του Δήμου και συμπληρωματικά προς αυτές.

Σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικά !!! Πουθενά σε κανένα Δήμο.

Υποχρέωση του Δήμου είναι να γνωρίζει ποια είναι αυτά τα σωματεία, τα ονοματεπώνυμα των διοικούντων και τον τομέα ενασχόλησης ενός εκάστου εξ αυτών, οφείλει να έχει στην κατοχή του τα νομιμοποιητικά έγγραφα σύστασής τους.

ΟΛΑ είναι θέμα πολιτικής!

ΑNOIKTEΣ όλες οι δημοτικές εγκαταστάσεις, τα γήπεδα, τα θέατρα, τα σχολεία, ανοικτά και προσβάσιμα σε όλους τους αναγνωρισμένους φορείς.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ και ΣΤΗΡΙΞΗ του έργου των συλλόγων, ηθικά και υλικά, αναλαμβάνοντας τη συντήρηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων, καθώς και την οργάνωση της ορθής λειτουργίας τους με κανονισμούς λειτουργίας, συμμετέχοντας επικουρικά στη συνδιοργάνωση δράσεων και δρώμενων επ’ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, ως ανταμοιβή και ανάδειξη των υπηρεσιών που προσφέρουν.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των Προέδρων, που θα κληθούν να υπηρετήσουν την πολιτική βούληση και επιλογή των μελών του ΝΠΔΔ, από το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο, με βασικό κριτήριο την κοινή πολιτική συναντίληψη, ΠΑΝΩ απ’ όλα!

Τα όσα έχουμε δει, δέκα μήνες τώρα, από τη διοίκηση του Δημάρχου Διονυση Ζαμάνη, τα όσα έχουν αντιμετωπίσει οι συλλογικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, η ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, η άγνοια και η έλλειψη κοινού κώδικα επικοινωνίας και συναντίληψης μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας, που τοποθέτησε ο Δήμαρχος στα ΝΠΔΔ , οι καταχρηστικές αποφάσεις που λαμβάνουν, η απαξιωτική στάση απέναντι σε όλους σχεδόν τους συλλόγους και τους δημότες, το καπετανάτο που στήνει ο καθένας σε κάθε φορέα …. καταλήγουν σε επιλεκτικές παραχωρήσεις των χώρων, αδικαιολόγητη άρνηση παραχώρησης με μη σύννομες αποφάσεις των οργάνων, μη εξέταση των αιτημάτων των φορέων, ταλαιπωρία και έλλειψη του αυτονόητου!

Ποια είναι η δουλειά του Δημάρχου; Πολιτική υπάρχει; Ποιοι καλούνται να την υπηρετήσουν; Ποιο επιλέγονται για τις θέσεις των Αντιδημάρχων, των Προέδρων αλλά και των ΝΠΔΔ;;; Με ποια κριτήρια;

Ας ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο κι εύκολα θα διαπιστώσει τι συμβαίνει στους άλλους Δήμους. Δήμοι που οργανώνουν προγράμματα για 1000-1500 παιδιά, σε συνεργασία με ενώσεις και συλλόγους γονέων (Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού, Δήμος Παλλήνης, Δήμος Ιλίου κτλ.).

Δήμοι που οργανώνουν προγράμματα αθλητισμού σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους (Δήμος Αθηναίων-Πανελλήνιος, Δήμος Βριλησσίων κτλ.) και βέβαια Σχολικές Επιτροπές που αναρτούν τις αποφάσεις τους στο Διαύγεια, με συνεδριάσεις ομόφωνες για παραχώρηση όλων των χώρων και των υποδομών σε συλλόγους γονέων, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικούς συλλόγους, εμπορικούς συλλόγους, ινστιτούτα μάθησης, και σε όλους τους κοινωνικούς φορείς.

Απλά πράγματα, τυποποιημένα, συνεπικουρικά, ανθρώπινα.

Είναι θέμα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, ΟΡΑΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ και ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Εκεί θα κριθείτε κύριε Δήμαρχε.»

Μπιτάκος Παναγιώτης 
Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»