Πληθυσμοί ψαριών, Ποταμοκέφαλοι & Αττικόψαρα, εντοπίστηκαν στο Ρέμα Βρυσάκι στον Άγιο Στέφανο !


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΔΡΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΑΡΡΗ ΓΙΑ ΤΟ EDIONYSOS.GR Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΥΧΑΙΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ 2012...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ 


Η βιοποικιλότητα, με την οποία προικοδοτήθηκε ο Δήμος Διονύσου από τη Φύση, είναι ανεξάντλητη και εντυπωσιακή. Όσο και να προσπαθούμε, Διοίκηση και πολίτες, να το κακοποιούμε, το περιβάλλον του Δήμου Διονύσου δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πληθυσμοί ψαριών που εντοπίστηκαν τυχαία από τον γράφοντα σε σημείο του ρέματος Βρυσάκι, εκατοντάδες μέτρα κατάντη του οικισμού του Αγίου Στεφάνου. Το ρ. Βρυσάκι, ξεκινά ήδη από το Κρυονέρι, διέρχεται με οχετό κάτω από την Εθνική Οδό, διαρρέει όλο το αστικό ιστό του οικισμού του Αγίου Στεφάνου, διέρχεται κάτω από την γραμμή του ΟΣΕ και πλέον με ελεύθερη, ανοιχτή διατομή από την αρχή την οδό Σωκράτους εκβάλλει μετά από περίπου 5 χιλιόμετρα ροής στη λίμνη του Μαραθώνα.

Εικόνα 1. Η διαδρομή του μονοπατιού δίπλα στο ρ. Βρυσάκι 

Στη ροή του μέσα από τον οικισμό του Αγίου Στεφάνου, το ρέμα έχει κακοποιηθεί βάναυσα, έχει μπαζωθεί και, πιθανότατα (λόγω οσμής) απορρίπτονται τουλάχιστο αστικά λύματα. Η κάλυψή του αποτελεί αιτία για εκδήλωση πλημμυρών, για αυτό το λόγο κατασκευάζεται τώρα αντιπλημμυρικό έργο από την Περιφέρεια Αττικής. Το ρ. Βρυσάκι είναι μόνιμης ροής, δηλαδή έχει νερό όλο το χρόνο, ακόμα και στις αρχές του φθινοπώρου, όπου όλα σχεδόν τα ρέματα της Αττικής είναι ξερά. Ο λόγος είναι κυρίως ότι φαίνεται να αποστραγγίζει αργά τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής καθώς η περιοχή δομείται κυρίως από αδιαπέρατες ερυθρές αργίλους. Εντελώς τυχαία, λοιπόν, ο γράφοντας ανακάλυψε κατά τη διάρκεια περιπάτου στο ρέμα πληθυσμούς ψαριών ήδη από τον Οκτώβριο του 2012. Τα χαρήκαμε επίσης και στον περίπατο/καθαρισμό που διοργάνωσε τον Σεπτέμβρη του 2018 η δημοτική παράταξη "Εύπολις". Εκλήθησαν τότε από τον γράφοντα επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), και συγκεκριμένα ο Σταμάτης Ζόγγαρης, και Ιωάννης Καραούζας (Ιχθυολόγοι), οι οποίοι αφού μελέτησαν τα δεδομένα κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα.

Οι πληθυσμοί ψαριών στο σημείο αυτό ανήκουν σε δύο ήδη: (α) Ποταμοκέφαλος (Squalius), και (β) Αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus). Η ανακάλυψη του "Αττικόψαρου" είναι σημαντική γιατί είναι ενδημικό ψάρι της Αττικής και είναι μόλις το έκτο σημείο που έχει βρεθεί στην Αττική (περισσότερα εδώ:

https://zogaris.blogspot.com/2013/10/agios-stephanos-attika-ichthyological.html?fbclid=IwAR3PXq0klFJmEJbsr1YkAuV6e4CKrfEGlzwtrBmkLupI3-7Uqe57I1PcirQ).


Εικόνα 2: Το αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus) 

Ο "ποταμοκέφαλος", που είναι το μεγαλύτερο από τα δύο ψάρια με μήκος έως και 20 cm, εκτιμάται ότι είναι ψάρι που υπάρχει σε αφθονία στη λίμνη Υλίκη. Το πως βρέθηκε εδώ είναι ένα ζήτημα. Είναι γνωστό ότι η λίμνη Υλίκη με εκείνη του Μαραθώνα επικοινωνούν μέσω του Υδραγωγείου Υλίκης της ΕΥΔΑΠ. Πιθανόν λοιπόν ποταμοκέφαλοι της Υλίκης να μεταφέρθηκαν έως τη λίμνη του Μαραθώνα και από εκεί, κάνοντας το ανάδρομο της ροής "ταξίδι" να βρέθηκαν στο υπόψη σημείο.

 Εικόνα 3: Ποταμοκέφαλος (Squalius) 

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ένα ταπεινό ρεματάκι κρύβει στα νερά του σημαντικά μυστικά των ψαριών του γλυκού νερού. Στους πολίτες του Δήμου Διονύσου και στη Δημοτική Αρχή πέφτει η ευθύνη της προστασίας και της ανάδειξης.

Εικόνα 4: Το σημείο του ενδιαιτήματος των ψαριών κάνει μια μικρή λιμνούλα




Εικόνα 5: Τα ψάρια με την κάμερα "ερασιτεχνών ιχθυολόγων"


Δημήτρης Ζαρρής 
Πολιτικός Μηχανικός - Υδρολόγος
Μέλος της ΣΕ της Δημοτικής Παράταξης "Εύπολις"