"ΚΟΚΚΙΝΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ


Με συντριπτική πλειοψηφία και δύο μόλις λευκά (το πρώτο για ιδεολογικούς λόγους από την επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Ζωή Σώκου και το δεύτερο από την, συχνά πυκνά διαφοροποιούμενη, εντεταλμένη σύμβουλο...
Αγίου Στεφάνου & Πολεοδομίας Καλλιόπη Ταουξή) το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε τελικά με την εισήγηση του Δημάρχου Διονύση Ζαμάνη, για την μη υπόδειξη στο υπουργείο εσωτερικών κατάλληλου χώρου για να υποδεχθεί ο Δήμος πρόσφυγες εντός των ορίων του Δήμου.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί σχετική επιστολή από τον υφυπουργό εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα.

Πάντως, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Καλαφατέλης στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για "μη εισήγηση" του Δημάρχου, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εκπονηθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που η ελληνική πολιτεία, παρά την αρνητική  απάντηση του Δήμου, αποφασίσει αιφνιδιαστικά τη λειτουργία hot spot στην περιοχή. Μάλιστα ο κος Καλαφατέλης πρότεινε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα παρακολουθεί το ζήτημα, θα αντλεί εμπειρία από άλλους Δήμους και θα προετοιμάζεται, ενώ ανέφερε ότι ο Δήμος θα μπορούσε υπό προυποθέσεις να φιλοξενήσει τα ασυνόδευτα παιδιά της Αττικής.

Ο Παναγιώτης Μπιτάκος, από τη "Νέα Πνοή",  επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή οφείλει  να ενημερώσει επίσημα, μέσω Δελτίου Τύπου, τους δημότες για το ζήτημα των κέντρων φιλοξενίας.

Ο Σπύρος Σπηλιώτης από τη "Δημοκρατική Ανατροπή" (ο επικεφαλής Γιώργος Ζυγούνας απουσίαζε) τόνισε ότι το στρατόπεδο της ΑΒΥΠ ίσως θα μπορούσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες, ωστόσο ο Δήμαρχος νωρίτερα, επικαλούμενος στρατιωτικές πληροφορίες τις οποίες όπως είπε δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει,  υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο ή και απίθανο. Επίσης ο κος Σπηλιώτης έθεσε ζήτημα στενής συνεργασίας του Δήμου με τα σχολεία για την καλλιέργεια ενός κύματος ανθρωπισμού και βοήθειας υπέρ των προσφύγων.

Τέλος η κα Σώκου εξήγησε τη θέση της κατά των "hot spots" τασσόμενη όμως υπέρ της βοήθειας προς τους πρόσφυγες.