ΓΟΝΕΙΣ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΣΙΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΠΟΥ ΑΝΕΘΕΣΕ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΟΥΝ ΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ, ΕΠΙΣΗΣ,...
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ...


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚO ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 18/03/2016

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/03/2016, έγινε ενημέρωση από τον κο Κουτσίκο για τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που γίνονται στο σχολείο, καθώς και από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Δροσιάς κα Κατερίνα Μπρυς για το πρόγραμμα σχολής γονέων στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με θέματα που αφορούν όλους τους γονείς, και ζήτησε την υποστήριξη του προγράμματος αυτού που ξεκινάει με την πρώτη συνάντηση την Τρίτη 22/03/2016 στις 19:00 (πληροφορίες: http://goo.gl/forms/ZQQgGQn7Ky).

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Σεραφείμ Κοτρώτσος υπενθύμισε στη Συνέλευση το ιστορικό των προβλημάτων που βίωσε η σχολική κοινότητα κατά την στέγαση στο κτίριο της οδού Αργυρουπόλεως, της μεταστέγασης του 1ου Δημοτικού Δροσιάς και της διάσπασής του στα συστεγαζόμενα 1ο Δροσιάς και 3ο Διονύσου.

Επιπλέον ενημέρωσε για μια ακόμη φορά τους γονείς για τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δ.Σ. του Συλλόγου που αντιτίθεται στην προοπτική επιστροφής του σχολείου στο κτίριο της οδού Αργυρουπόλεως, στο πλαίσιο των κρινόμενων ως ανεπαρκέστατων επισκευαστικών εργασιών που διενεργούνται. Όπως ανέφερε, το παλιό πέτρινο κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ‘50 και το νεότερο τη δεκαετία του ‘70. Με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού το εν λόγω κτίριο αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής. Οι χώροι δεν επαρκούσαν και λόγω του ότι δεν γίνονταν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης το σχολικό κτίριο παρουσίαζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα αλλά κι επικινδυνότητα. Πριν από 4 χρόνια, λίγο πριν τη μεταστέγαση του σχολείο στο κτίριο των πρώην εκπαιδευτηρίων Καργάκου, στο κτίριο της οδού Αργυρουπόλεως φοιτούσαν 170 περίπου μαθητές και ένας μεγάλος αριθμός παιδιών από τη Δροσιά, αναγκαζόταν να φοιτά σε σχολεία όμορων περιοχών (Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο).

Το 2012 επί δημαρχίας Καλαφατέλη το πρόβλημα ήταν πλέον αφόρητο και αναζητήθηκε εναλλακτική λύση. Ως καταλληλότερος χώρος κρίθηκε το κτίριο των πρώην σχολών Καργάκου, όπου νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί μεταστέγαση του ΕΠΑΛ. Ο Σύλλογος πίεσε για αυτή τη μεταστέγαση, όμως παράλληλα επέμεινε στην ανάγκη ριζικής ανακατασκευής και του παλιού κτιρίου, δεδομένων των αυξητικών τάσεων ως προς τον αριθμό των μαθητών στην περιοχή. Ο Σύλλογος ζητούσε πλήρη αξιοποίηση όλου του οικοδομικού τετραγώνου, δηλαδή του υφιστάμενου οικοπέδου του κτιριακού συγκροτήματος στην οδό Αργυρουπόλεως καθώς και τη γειτνιάζουσα παιδική χαρά, με δυνατότητα λειτουργίας της, εκτός ωραρίου σχολείου.

Όμως η παρούσα δημοτική αρχή προτίμησε αντί ριζικής και ουσιαστικής ανακατασκευής του κτιρίου την επισκευαστική εργολαβία που άρχισε να υλοποιείται πριν από περίπου δύο μήνες και η οποία κατά βάση περιλαμβάνει επισκευή της σκεπής του πέτρινου παλαιού κτιρίου, βάψιμο, μερεμέτια και επιχρίσματα, καθώς και αντικατάσταση λαμπτήρων με led για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, σε συνάντησή του με το Σύλλογο, και κατόπιν σειράς επιστολών του Συλλόγου στις οποίες παρατέθηκαν σειρά από σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα του κτιριακού συγκροτήματος που δεν καλύπτονται από τις σε εξέλιξη επισκευαστικές εργασίες (π.χ. https://drive.google.com/file/d/0B9FcR6I-ZnG6MXF4eFBOY2F5TkE/view), δεσμεύθηκε να προσπαθήσει ώστε στην σε εξέλιξη εργολαβία να ενταχθεί -μάλλον ατύπως- και η επισκευή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον Δήμο το σχολείο θα έχει 6 αίθουσες, αλλά μέχρι στιγμής καμιά επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για τον τρόπο επιλογής μεταξύ των 300 μαθητών των δυο συστεγαζόμενων στις πρώην σχολές Καργάκου Δημοτικών Σχολείων, οι οποίοι θα μεταφερθούν, και αυτών που θα παραμείνουν καθώς και των σχετικών κριτηρίων επιλογής. Η τελευταία δήλωση εκ μέρους του Δημάρχου ήταν πως με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα ενημερώσει τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής για την ύπαρξη ενός διαθέσιμου σχολικού κτιρίου στον Δήμο, ώστε να το διαχειριστεί η ίδια όπως κρίνει σκόπιμο.

Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι στην σχετική με το θέμα επιστολή δεν έλαβε ο Σύλλογος καμία απάντηση από τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο γονέας κος Π. Κουκουζέλης ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης επιστροφής του 1ου Δημοτικού Δροσιάς στο κτίριο της οδού Αργυρουπόλεως. Δήλωσε ότι οι γονείς θα έπρεπε να περιμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών και μετά να κάνουν κριτική. Κατά τη γνώμη του τα σχολεία δεν τα κάνουν τα κτίρια αλλά οι δάσκαλοι και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Επίσης ισχυρίστηκε για πολλοστή φορά ότι το σχολείο μεταστεγάστηκε στο παρόν κτίριο παράνομα και ότι η μεταστέγαση, αυτή ήταν εξαρχής παράτυπη, μια που δεν υπήρξε σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, παρά μόνο γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Ο κ. Κουκουζέλης έθεσε και θέματα ασφάλειας για τους μαθητές στο κτιριακό συγκρότημα Καργάκου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης διότι όπως είπε δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον δημόσιο δρόμο. Για τις παρατυπίες της μεταστέγασης, ο ίδιος έχει υποβάλει εξώδικο, καθώς και αναφορά στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

Στη συνέχεια ο κος Α. Λουκάς γονέας μαθητών του σχολείου και πολιτικός μηχανικός με πολυετή συναφή εμπειρία, ο οποίος εθελοντικά κατέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου της Αργυρουπόλεως και μελέτησε την έκθεση έργου της επισκευαστικής εργολαβίας περιέγραψε εν συντομία τα σοβαρά προβλήματα που διαπίστωσε (σημαντικές εσωτερικές φθορές οπλισμού αποτέλεσμα χρόνιων διαρροών υδάτων από τη μη επισκέψιμη ταράτσα, ηλεκτρομηχανολογικές βλάβες, στενότητα χώρου, επισφαλές επικλινές προαύλιο, μη ύπαρξη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και γραφείων δασκάλων, υδραυλικά προβλήματα, γενική ανεπάρκεια χώρων για 6/θέσιο σχολείο, μη τήρηση των ισχυουσών προδιαγραφών κλπ.), τα οποία δεν προβλέπεται να αντιμετωπιστούν από τις επισκευαστικές εργασίες που έχουν ξεκινήσει. Τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να κοιτάξει αν και πόσο αντέχει το κτίριο και τι ενίσχυση χρειάζεται πρώτα από όλα. Αντ’ αυτού, προχώρησε σε προχειρότητες.

Με τον κο Λουκά συμφώνησαν και άλλοι γονείς μηχανικοί.

Κατόπιν ψηφοφορίας η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την πρόταση του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων η οποία ήταν να προστατέψουμε την παρούσα κατάσταση και να καταστήσουμε σαφές προς όλους τους αρμόδιους ότι διαφωνούμε με τη μεταστέγαση των παιδιών μας στο παλιό κτίριο, με δεδομένες τις ανεπαρκείς εργασίες επισκευής που έχουν αναληφθεί. 

Παράλληλα το ΔΣ εξουσιοδοτήθηκε για:

1) την προετοιμασία και δημοσιοποίηση σχετικού ψηφίσματος με υπογραφές,
2) τον προγραμματισμό παράστασης γονέων τόσο στον Δήμαρχο όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο,
3) την ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων για τις αποφάσεις, και
4) τη δρομολόγηση νομικών ενεργειών (εξώδικο, ασφαλιστικά μέτρα, ενδεχόμενες αγωγές κλπ.) για τις οποίες θα ζητηθεί βοήθεια από νομικό.

Κλείνοντας, από τον Πρόεδρο ζητήθηκε η μαζική εθελοντική προσφορά γονέων & κηδεμόνων στις δράσεις που αποφασίστηκαν, αφενός με την παρουσία τους όπου ζητηθεί αλλά επιπλέον και με την παροχή εθελοντικής εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαίτερες γνώσεις ή γνωριμίες τους (π.χ. γονείς δικηγόροι και μηχανικοί, επαφές με αρμόδιους φορείς κλπ.) και λύθηκε η συνεδρίαση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 
1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΡΟΣΙΑΣ