ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΟΝΥΣΟΥ: "Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ..."


ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ... 

Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ CAMP, ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 3/7/2014 η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έθεσε θέματα Προ Ημερησίας Διάταξης πολύ σημαντικά και επείγοντα.

Όπως ήταν αναμενόμενο όχι μόνο δεν συζητήθηκαν τα θέματα αυτά ως συνήθως, εκτός από την αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δήμου, αλλά ούτε καν είχε την διάθεση η πλειοψηφία των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων να τα ακούσουν.

Άλλωστε τα θέματα αυτά δεν αφορούσαν τους ίδιους τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά εκατοντάδες Δημότες.

Τα θέματα που τέθηκαν είναι:

1. Πλημμύρες στον Αγ. Στέφανο
2. Νηπιαγωγεία (κληρώσεις παιδιών)
3. Βρεφονηπιακοί σταθμοί
4. Νόμος για την αξιολόγηση προσωπικού – κατάταξη προσωπικού αορίστου χρόνου
5. Κλείσιμο, συρρίκνωση Σχολείων
6. Καλοκαιρινά ΚΑΜΠ στα σχολεία, Αθλητικούς χώρους
7. Κεραίες κινητής τηλεφωνίας
8. Ασφάλεια Παιδικών Χαρών

Ακολουθεί η τοποθέτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στα προ ημερησίας διάταξης θέματα

1. ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ 

Από το 2009 οι κάτοικοι των οδών Ικονίου, Ρ. Φεραίου, Αλικαρνασσού στον Αγ. Στέφανο ζουν με τον τρόμο των πλημμυρών κάθε φορά που βρέχει έντονα. Την Κυριακή 15/06/2014 με την έντονη βροχόπτωση – χαλαζόπτωση πλημμύρισαν πολλά σπίτια, έγιναν εκτεταμένες ζημιές, καταστράφηκε οικιακός εξοπλισμός αυτοκίνητα κ.α. προκαλώντας καταστροφές δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην κάθε ιδιοκτησία. Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία, δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός. Η απουσία ουσιαστικά αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και έργου από το Δήμο φέρνει αυτά τα αποτελέσματα.

Τι πρέπει να γίνει άμεσα:

1. Να δοθεί από το Δήμο μια πρώτη άμεση βοήθεια οικονομική στους κατοίκους που πλήγηκαν του ποσού 1000 ευρώ.

2. Ο Δήμος να προωθήσει άμεσα το αίτημα των κατοίκων στην περιφέρεια προκειμένου να ικανοποιηθούν οικονομικά για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

3. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου άμεσα να κάνει μελέτη για την απορροή των όμβριων στο συγκεκριμένο σημείο στη Μαραθώνος (κοντά στη στάση Σάμου). Στο σημείο αυτό συγκεντρώνονται όμβρια από το μοναστήρι μέσω των οδών Τραπεζούντος και Πιπεροπούλου και κατευθύνονται ορμητικά προς τα σπίτια κάτω από τη Μαραθώνος.

4. Ο Δήμος σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ακριβώς κάτω από τη Μαραθώνος, να προχωρήσει σε μια πρώτη παρέμβαση άμεσα πιθανόν με κάποια τοιχία έως ότου γίνει το αντιπλημμυρικό έργο που επιβάλλεται να σχεδιαστεί και να ολοκληρωθεί γρήγορα πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.

2. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ 

Συμφωνούμε και υιοθετούμε την επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Αγ. Στεφάνου την οποία και σας κοινοποιούμε. Η κατάσταση στα Νηπιαγωγεία του Δήμου είναι γνωστή σε όλους. Τα τελευταία χρόνια ειδικά με την οικονομική κρίση αντί να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των οικογενειών πετιούνται από τα νηπιαγωγεία δεκάδες παιδιά (προνήπια) φέρνοντας σε απελπισία τις οικογένειες και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Αντί να χτιστούν νέα νηπιαγωγεία έχουμε για ένα χρόνο αναστολή λειτουργίας του 4ου Νηπιαγωγείου Αγ. Στεφάνου, 3ου ολοήμερου Κρυονερίου και δύο νηπιαγωγεία, ένα στην Άνοιξη και ένα στη Δροσιά τα οποία δεν λειτούργησαν ποτέ γιατί δεν είχαν χώρο στέγασης και χάθηκαν οριστικά.

Απ’ ότι φαίνεται το 4ο Νηπιαγωγείο Αγ. Στεφάνου πάει για 2η χρονιά κλειστό (με κίνδυνο να χαθεί οριστικά)αφού δεν έγιναν εγγραφές για τη χρονιά που έρχεται με αποτέλεσμα να πεταχτούν από το δημόσιο σχολείο 50 περίπου παιδιά, ενώ συνολικά στο Δήμο πάνω από 70 προνήπια, είναι εκτός δημόσιου σχολείου.

Στο διάστημα αυτό ούτε ο Δήμος, ούτε η επιτροπή παιδείας δεν έκανε καμία ενέργεια έγγραφη ή διάβημα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και καμιά δημοτική παράταξη δεν άρθρωσε ούτε λέξη γι’ αυτό.

Τι πρέπει να γίνει άμεσα:

1. Να λειτουργήσει το 4ο Αγ. Στεφάνου ως ολοήμερο νηπιαγωγείο για να μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των γονέων οι οποίοι εργάζονται.

2. Η απορρόφηση όλων των παιδιών στα νηπιαγωγεία δεν είναι χάρη αλλά δικαίωμα των γονιών να έχουν τα παιδιά τους ουσιαστική δημόσια προσχολική αγωγή.

3. Οι γονείς επίσης δεν επιλέγουν τους παιδικούς σταθμούς, που έτσι κι αλλιώς είναι εκρηκτική η κατάσταση, οι οποίοι είναι για φύλαξη και θα επιβαρύνονται με τα τροφεία.

4. Σας καλώ σήμερα ν’ αποφασίσουμε για την λειτουργία του 4ου νηπιαγωγείου ως ολοήμερου και να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται για την υλοποίηση του.

3. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Οι πέντε βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να δεχτούν 270 παιδιά. Οι τρείς από αυτούς μόνο μπορούν να δεχτούν βρέφη όχι πάνω από 45, γιατί οι άλλοι δύο δεν έχουν αντίστοιχη υποδομή. Οι αιτήσεις τη χρονιά που διανύουμε είναι περίπου διπλάσιες με αποτέλεσμα να μένουν τα μισά παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Σημειωτέον ότι ένα μέρος παιδιών που απορροφούνται είναι προνήπια που πετάγονται έξω από τα νηπιαγωγεία. Φέτος η κατάσταση θα είναι πιο εκρηκτική και άσχημη με δεδομένη την μείωση των ΕΣΠΑ κατά 20 εκατ. ευρώ πανελλαδικά. Η κυβέρνηση παζαρεύει αν θα δώσει τα 10 εκατ.

Προκειμένου να εκταμιευτούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προέβη στη μείωση κόστους ανά παιδί που σημαίνει ότι θα επιβάλλει οικονομική συμμετοχή στους γονείς, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει στις 27 χιλ. από 30 χιλ. το οικογενειακό εισόδημα για να μπουν στο πρόγραμμα. Εκτός από τα παραπάνω μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σήμερα εργάζονται 21 μόνιμοι και 27 έκτακτοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων που οι συμβάσεις τους λήγουν τέλος Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις αυτές, δεν θα μπορεί κανένας βρεφονηπιακός σταθμός να λειτουργήσει και υπάρχει κίνδυνος αντί να αυξηθούν να μειωθούν τα παιδιά και να κλείσουν παιδικοί σταθμοί. Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε ότι ο Δήμος θα πιέσει με κάθε μέσο, με τους εργαζόμενους, με τους γονείς να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις να δρομολογηθούν οι μονιμοποιήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πλήρωση όσων συνταξιοδοτούνται.

4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 

Η κυβέρνηση με πρόσχημα την αξιολόγηση του προσωπικού που υπηρετεί στο Δημόσιο τομέα δεν επιδιώκει καλυτέρευση των υπηρεσιών αλλά χρησιμοποιεί την δήθεν αξιολόγηση για νέες απολύσεις προσωπικού και μείωση αποδοχών. Όπως ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τρόικα και πειθήνια υλοποιεί η κυβέρνηση. Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά από το ποσοστιαίο επιμερισμό των 15%, 25% και 65%. Δηλαδή πρέπει οπωσδήποτε το 15% να είναι αξιολογημένο αρνητικά προκειμένου να πιαστεί ο κυβερνητικός στόχος για 7.000 απολύσεις μέχρι τέλος του χρόνου.

Προτείνω σήμερα να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα και με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου:

• Οι εργαζόμενοι του Δήμου Διονύσου δεν συμμετέχουμε στην λεγόμενη αξιολόγηση, δεν συμπληρώνουμε τα έντυπα και απαιτούμε την απόσυρση του νόμου 4250/2014.

• Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ενάντια στην λεγόμενη αξιολόγηση και να μην συμμετάσχει ο Δήμος Διονύσου και ΝΠΔΔ του Δήμου σε αυτή τη διαδικασία και να δοθεί εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην εφαρμόσουν το σχετικό νόμο.

• Να προχωρήσει άμεσα η κατάταξη των συναδέλφων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Είναι απαράδεκτο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει άμεσα η κατάταξη του προσωπικού που τελεσίδικα είναι αορίστου χρόνου. Δεν μπορεί οι υπηρεσίες να κωλυσιεργούν και ο Δήμαρχος να μην δίνει εντολή υλοποίησης.

Οι μάσκες «έπεσαν». Η πλειοψηφία των Συμβούλων Διοίκησης και Αντιπολίτευσης με «αίσθημα ευθύνης» όπως είπαν δεν αποδέχτηκαν το αίτημα της ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και των εργαζομένων του Δήμου να μην προχωρήσουν στην «αξιολόγηση» που θα απολύει εργαζόμενους προκειμένου να πιαστεί ο στόχος της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τρόικας.

Η ομηρία και οι πελατειακές σχέσεις καλά κρατούν κατά την άποψή τους πρέπει να συνεχίζονται για καλά στημένους εκλογικούς μηχανισμούς. Άλλωστε με υποσχέσεις, διλλήματα και εκβιασμούς την ψήφο των εργαζομένων του Δήμου την πήραν, μετά από πέντε χρόνια βλέπουμε…

5. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Παιδείας παραδέχεται ότι υπάρχουν πάνω από 20.000 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν καλυφτούν αυτά τα κενά θα συγχωνευτούν και θα κλείσουν πάνω από 1600 σχολεία σ’ όλη τη χώρα. Αυτός ο κίνδυνος είναι ορατός και για τα σχολεία του Δήμου μας, στο άμεσο μέλλον.

Ζητάμε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει. Ο Δήμος σε συντονισμό με το γονεϊκό κίνημα και την εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα ούτως ώστε το Σεπτέμβρη να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να κλείσει ή να συγχωνευθεί κάποια σχολική μονάδα στο Δήμο.

Η εμπειρία με το κλείσιμο του Γυμνασίου της Ροδόπολης και των Νηπιαγωγείων όχι μόνο να μην ξανασυμβεί αλλά ήδη έπρεπε να είχαν λυθεί.

6. CAMP ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Είναι απαράδεκτο σ’ όλους σχεδόν τους σχολικούς χώρους να λειτουργούν καλοκαιρινά CAMP από διάφορους ιδιώτες και φορείς έναντι αδρής αμοιβής για τα παιδιά που συμμετέχουν όσα βέβαια μπορούν να πληρώσουν.

Σε μία περίοδο που χτυπιέται βάναυσα το δικαίωμα στην εργασία και στο εισόδημα, που πολλές οικογένειες δεν πρόκειται να πάνε ούτε μια μέρα διακοπές, που από τα χαράτσια και βαριά φορολογία δεν μένει ευρώ ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τον «Τροχονόμο» στους διάφορους ιδιώτες. Αυτό που έπρεπε να κάνει είναι να λειτουργήσει δημοτικά CAMP δωρεάν για όλα τα παιδιά.

7. ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται «πανηγυρικά» η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν πρόκειται να φύγουν από μόνες τους αν δεν τις κατεβάσουμε εμείς.

Ούτε η ταχτική των δικαστηρίων από μόνη της μπορεί να δώσει λύση, γιατί αυτό απλά θα διαιωνίζει το πρόβλημα. Αλήθεια ποιά και πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν από τον Δήμο; Δώστε μας συγκεκριμένη εικόνα και απάντηση

8. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια και λειτουργία των παιδικών χαρών. Πόσες και ποιες είναι ασφαλείς για όλα τα παιδιά . Αν δεν είναι κάποιες ασφαλείς λειτουργούν; Αν ναι ποιός έχει την ευθύνη;