ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ !















ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ EDIONYSOS.GR ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ... 

Την παρέμβαση του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη για το οικιστικό, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δημοσιεύει σήμερα κατ'αποκλειστικότητα το edionysos.gr.

Η εν λόγω Επιτροπή συνεδρίασε την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014 το μεσημέρι υπό την προεδρία του Προέδρου της κ. Γεωργίου Δεικτάκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας».

Στη συγκεκριμένη 2η κατά σειρά συνεδρίαση, στην οποία είχαν δικαίωμα να παρέμβουν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νικόλαος Ταγαράς, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Επίσης, παρόντες ήταν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ασκούνης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Μυρτώ Δεσποτίδη, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), Γεώργιος Στασινός, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, Νικόλαος Μπόκαρης, Αντιπρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), Ευάγγελος Γκουντούφας, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Γεωργία Ρωμαίου, Συντονίστρια της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών, Αντώνιος Σκουρής, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Αττικής, Δημήτριος Καψιμάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, Γεώργιος Χασιώτης, Νομικός Συντονιστής της WWF Ελλάς, Θεοδώτα Νάτσου, Υπεύθυνη Πολιτικής WWF Ελλάς, Ιωάννης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και Ιωάννης Καλαφατέλης, Δήμαρχος Διονύσου.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΕ Ο Γ.ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ

Ακολουθεί χωρίς σχόλια ολόκληρη η παρέμβαση του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, όπως ακριβώς αναγράφεται στα Πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία διαθέτει το edionysos.gr.:

" Να ευχαριστήσω κατ’ αρχάς κ. Πρόεδρε, κύριοι βουλευτές για τη δυνατότητα που μου δίνετε να τοποθετηθώ επί ενός σχεδίου νόμου που πιο πολύ και συγκεκριμένα για τα όρια των οικισμών προϋφισταμένων του 1923, που είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για το δήμο Διονύσου αλλά για δεκάδες δήμους στη χώρα.

Όλοι π.χ. γνωρίζουν την περίπτωση του Αγίου Στεφάνου, που είναι και η έδρα του Καλλικρατικού δήμου Διονύσου, αφού είναι μια πόλη σήμερα των 15.000 τουλάχιστον κατοίκων και η οποία ταλαιπωρείται κατάφορα από την ανυπαρξία ενός νόμου σαν και αυτόν που πιστεύω ότι θα ψηφιστεί.

Στο δήμο Διονύσου δεν ταλαιπωρείται μόνο η δημοτική ενότητα πλέον του Αγ. Στεφάνου, είναι και η δημοτική ενότητα της Άνοιξης, είναι ο οικισμός των Αγ. Αγγέλων και ο οικισμός της Ραπεντώσας. Έχουμε δηλαδή 4 οικισμούς οι οποίοι πολεοδομικά έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ζω λοιπόν από πρώτο χέρι την παράνοια της αντίφασης των νόμων και των αλληλοεπικαλυπτόμενων δράσεων και αρμοδιοτήτων των κρατικών υπηρεσιών. Ζω από πρώτο χέρι την ανάγκη αν θέλετε της δίκαιης απαίτησης αυτών των ανθρώπων για σύγχρονο κοινωνικό εξοπλισμό, ανάλογο του μεγέθους της τοπικής κοινωνίας. Απαιτούνται σχολεία όχι αύριο, αλλά χθες. Απαιτείται σχέδιο πόλεως, όχι αύριο, αλλά προχθές. Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει και ούτε πρόκειται να γίνει χωρίς να λυθεί ο διοικητικός και ο νομικός γόρδιος δεσμός που πνίγει τους οικισμούς μας.

Χρησιμοποιώντας και εγώ την περίπτωση του Αγ. Στεφάνου ως αντιπροσωπευτικό δείγμα των οικισμών που ταλαιπωρούνται κατάφορα από την υφιστάμενη κατάσταση, σας αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα κυρίως προς προβληματισμό.

Η προηγούμενη διοίκηση του τότε Δήμου Αγίου Στεφάνου εφαρμόζοντας τις επιταγές του ν.3889/2010, ζήτησε από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες να προβεί σε χαρακτηρισμούς σε κεντρικότατη περιοχή του οικισμού του Αγίου Στεφάνου, προκειμένου να προβεί στην κατασκευή Γυμνασίου – Λυκείου, αφού τα υφιστάμενα σχολεία ήδη ασφυκτιούν από τον πολύ μεγάλο αριθμό των μαθητών.

Ο ν.3889/2010, ένας νόμος που πιστεύουμε ότι αδιαφορεί για τις νόμιμες διοικητικές πράξεις τις οποίες είχε προβεί η κεντρική διοίκηση του κράτους δια των κατά τόπων εκπροσώπων της, δηλαδή των Νομαρχών και ουσιαστικά εξισώνει τους οικισμούς με τους προϋφιστάμενους του έτους 1923 με περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως.

Με την απόφαση του 1233 του τότε αρμόδιου Υπουργείου από τον Ιούνιο του 1940, όλοι ή οι περισσότεροι άλλοι οικισμοί έχουν καθορισμένα όρια με νομαρχιακές αποφάσεις των ετών 1975, 1979, επί χαρτογραφικού υποβάθρου υπό κλίμακα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. 

Έτσι οι Δασικές Υπηρεσίες απάντησαν με καθυστέρηση μετά από 4 χρόνια ότι αυτή η περιοχή για την κατασκευή του σχολείου είναι δάσος, αγρός τότε δάσος τώρα. Βέβαια, εκεί είχε κατασκευαστεί εργοστάσιο το 1950 – 1960, λειτουργούσε εργοστάσιο μαρμάρου και λόγω ότι είχε εγκαταλειφθεί και φύτρωσαν πεύκα, χαρακτηρίστηκε δάσος.

Υπάρχει μήπως η δυνατότητα η πόλη του Αγίου Στεφάνου και όλοι οι πληττόμενοι οικισμοί να αποκτήσουν σχέδιο πόλεως; Μετά από την παρέλευση ετών και συγκεκριμένα το 1992, ο Άγιος Στέφανος προσπαθεί εκ νέου να αποκτήσει σχέδιο πόλεως με την νέα τότε νομοθεσία προχώρησε στην σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εγκρίθηκε το 1995, πήρε Φ.Ε.Κ. χωρίς να πάρει θέση η αρμόδια Δασική Υπηρεσία ως όφειλε παρότι επήλθε πολλαπλάσιος χρόνος από το 2μηνο που ορίζει ο σχετικός νόμος. Εκ των υστέρων όταν προχώρησε η πολεοδομική μελέτη και η Πολεοδομική Ενότητα Ι του Αγίου Στεφάνου απέκτησε σχέδιο πόλεως και δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ., κρίθηκε άκυρο από το Συμβούλιο Επικρατείας. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ λεπτομερώς με το τι μπορεί να γίνει με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις των έργων που εκτελούνται εντός των οικισμών για την αστική τους αναβάθμιση, απλά φανταστείτε το εφιαλτικό σενάριο να ζητηθούν από την Ε.Ε. να επιστραφούν αυτά τα χρήματα. 

Μέχρι τώρα άκουσα από τους Αγορητές για τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος που προστατεύουν το περιβάλλον και ορθά. Δεν έχουμε ακούσει όμως τίποτα που να αναφέρεται για το άρθρο 17 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην προστασία της ιδιοκτησίας.

Κύριοι βουλευτές, δεν είμαι νομικός, αλλά αρκετοί από τους δημότες μου οι οποίοι πάσχουν από τα ανωτέρω αναγραφόμενα, είναι νομικοί, και ορισμένοι από αυτούς είναι και Καθηγητές Πανεπιστήμιου και αυτοί, λένε, ότι η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του κράτους καθώς και κανένας δεν στερείται της ιδιοκτησίας του, παρά μόνον για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει.

Αντιλαμβάνεστε το τι θα επακολουθήσει, αν τα ανωτέρω έχουν νομική βάση και εγερθούν οι αντίστοιχες απαιτήσεις. Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με λεπτομέρειες και περιπτωσιολογίες, όπως χαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων εντός οικισμού και ταυτόχρονα Βιομηχανικής Ζώνης ή να αναφερθώ στον επικριτικό παράλογο και επί της ουσίας παράνομο χαρακτηρισμό αστικών γαιών ως γεωργικώς καλλιεργούμενων εκτάσεων, όταν αυτές οι γαίες είναι εντός οικισμών και το μόνο που καλλιεργείται είναι μπετό και κεραμίδια.

Με την ελπίδα ότι συνέβαλα «στην κατανόηση της παρανοϊκής κατάστασης που βιώνουμε λόγω της ισχύουσας έως σήμερα νομοθεσίας» και με την ελπίδα ότι το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου τουλάχιστον σε ότι αφορά τα θέματα των οικισμών, σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε"