ΛΙΛΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: "ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ..."


Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ EDIONYSOS.GR 
Ελεύθερο, δημιουργικό παιχνίδι 
Πόσο τα παιδιά έχουν χρόνο σήμερα για ελεύθερο, δημιουργικό παιχνίδι ; Πόσο οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους προς δραστηριότητες που προάγουν τη δημιουργικότητά τους και την ελεύθερη έκφραση των ταλέντων τους ; Μήπως ζούμε σε μια εποχή που τα παιδιά μπαίνουν σε πρόγραμμα από πολύ μικρή ηλικία και "φορτώνονται" μεγάλο όγκο υποχρεώσεων ;...


Και η ώρα της χαλάρωσής τους συνδέεται πια με την ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το tablet !

Η τεχνολογία όμως προάγει τη σκέψη με ένα συγκεκριμένο τρόπο.... η ζωή απαιτεί άλλου είδους δεξιότητες. Τα παιδιά για να μεγαλώσουν ισορροπημένα χρειάζονται χρόνο για ελεύθερη έκφραση, χρόνο για επαφή με τη φύση, χρόνο για εμπειρίες , να πέσουν, να χτυπήσουν αλλά να σηκωθούν και να συνεχίσουν να παίζουν!

Η σωστή κρίση, η δημιουργική ικανότητα, η ανάληψη πρωτοβουλιών προέρχονται μέσα από εμπειρίες, οι οποίες ενσωματώνονται στο δημιουργικό, μη δομημένο παιχνίδι. Και όταν λέμε μη δομημένο παιχνίδι εννοούμε το παιχνίδι σε ένα γήπεδο χωρίς επίβλεψη προπονητή ή το παιχνίδι με τις κούκλες !

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τον ελεύθερο χρόνο για να ανακαλύψουν τον κόσμο με τον δικό τους ρυθμό, να βρουν τα ενδιαφέροντά τους και να αποκτήσουν τις δικές του εμπειρίες.

Στο ελεύθερο παιχνίδι τα παιδιά κοινωνικοποιούνται πιο ομαλά γιατί μαθαίνουν να συνεργάζονται, να διαφωνούν , να επιλύουν τις συγκρούσεις τους και άρα να ωριμάζουν. Να ωριμάζουν όμως με τον δικό τους ρυθμό, όχι με τον δικό μας !

Υπάρχει ο χρόνος των σχολικών τους υποχρεώσεων, υπάρχει και ο χρόνος του παιχνιδιού τους ! Ας τον σεβαστούμε, άλλωστε το δικό μας παιχνίδι δημιουργικό ήταν !

Λιλή Θεοδώρου
Εκπαιδευτικός
Κάτοικος Δήμου Διονύσου