"Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"


Η ΕΛΕΝΗ ΡΟΥΦΑΝΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ, ΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2014...







Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

της Ελένης Ρουφάνη *

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Διονύσια» πραγματοποιείται από το 2011 στο αρχαίο θέατρο Διονύσου, κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Αυτή τη χρονιά συμπίπτει με την ανάληψη της νέας διοίκησης του δήμου Διονύσου. Είναι ευχάριστο ότι συμφώνησε η απερχόμενη διοίκηση Καλαφατέλη με τη νέα διοίκηση Ζαμάνη για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, αν και κάποιες τουλάχιστον εκδηλώσεις -όπως οι θεατρικές παραστάσεις- θα ήταν σκάνδαλο να ματαιωθούν, από τη στιγμή που εμπλέκονται άλλοι δήμοι, έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά κονδύλια, έχουν γίνει αναθέσεις έργων και έχουν μοχθήσει επαγγελματίες και ερασιτέχνες για πολλούς μήνες.

Για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ και την ευπρόσωπη παρουσία του δήμου είναι απαραίτητες κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες -λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξή του- δεν έχουν καν δρομολογηθεί. Ενδεικτικά αναφέρω τη στοιχειώδη συντήρηση και τον καθαρισμό του χώρου στο αρχαίο θέατρο Διονύσου. Στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται, γεμάτος ξερά αγριόχορτα και ακαθαρσίες, χωρίς παροχή νερού και χωρίς ένα έστω παραβάν, είναι αδύνατον να φιλοξενήσει τους μουσικούς και τις θεατρικές ομάδες. Επίσης, δεν έχει γίνει η παραμικρή μέριμνα για τη μετακίνηση του θιάσου και των σκηνικών της παράστασης «Υπό έναν όρο…», τόσο στο αρχαίο θέατρο Διονύσου, όσο και στους υπόλοιπους δήμους που θα φιλοξενηθεί. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για συνεργασία ανάμεσα στην απερχόμενη και στη νέα διοίκηση.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όποια δημοτική αρχή υπερασπίζεται τον πολιτισμό και την τέχνη ως πρόταση και αντίσταση στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και ως αρωγό της κοινωνίας για να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της, να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, ν’ αντισταθεί στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων και να πολεμήσει τις πρακτικές που οδήγησαν στην εξαθλίωση των θεσμών και της ποιότητας ζωής.

Για όσους από εμάς ασχολούμαστε με τον πολιτισμό είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν αναφέρεται σε καμία από τις αναθέσεις που ανακοίνωσε ο κύριος Ζαμάνης. Εξ όσων γνωρίζω, από τη στιγμή που καταργείται ο ΘΕΣΠΙΣ ως νομικό πρόσωπο, η πολιτιστική δραστηριότητα υπάγεται στη δικαιοδοσία του Δήμου, υπό την αιγίδα ενός αντιδημάρχου. Σύμφωνα με τα βιογραφικά των προσώπων που έχουν ανακοινωθεί, κανείς δε φαίνεται να διαθέτει σχετική γνώση ή εμπειρία.

Πώς θα εξασφαλιστεί η σωστή διαχείριση της περιουσίας του Δήμου, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και προγραμμάτων χρηματοδότησης, ο περιορισμός της σπατάλης και η ανακατανομή των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να προσφέρει στους δημότες -ως θα όφειλε- ίσες ευκαιρίες στην ψυχαγωγία, στη δημιουργική απασχόληση και στην επιμόρφωση, στο υπάρχον ασφυκτικό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο;

Σημείωση: Σημειώνεται ότι ο δήμος Διονύσου συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, φιλοξενώντας παραστάσεις από οκτώ δήμους της Αττικής. Τον κύκλο των παραστάσεων θα εγκαινιάσει η Θεατρική Ομάδα Αγίου Στεφάνου με την κωμική τραγωδία «Υπό έναν όρο…», μια ελεύθερη διασκευή της Ελένης Ρουφάνη, βασισμένη στο έργο του Φρειδερίκου Ντύρρενματ «Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας», σε σκηνοθεσία Ευδοκίας Σουβατζή.

* Η Ελένη Ρουφάνη είναι συγγραφέας και εικονογράφος. Σπούδασε ψυχολογία και κοινωνιολογία στην Ελλάδα και στην Αμερική (Μ.Α). Εργάστηκε ως καθηγήτρια σε κολέγια των Αθηνών και ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίες. Ζει στον Άγιο Στέφανο από το 2001 και είναι ενεργό μέλος της Θεατρικής Ομάδας Αγίου Στεφάνου από το 2006. Συμμετείχε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου». Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.