Β. ΚΟΚΜΟΤΟΣ: "ΠΡΙΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΖΩΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ..."


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ...






Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ' ένα χωριό, όπου οι άνθρωποι ζούσαν αρμονικά με πάρα πολλά ζώα.

Σε διώροφες πέτρινες κατοικίες, στον όροφο έμεναν οι άνθρωποι και στο ισόγειο τα ζώα ( το μουλάρι, το γαϊδούρι, ο σκύλος, η γάτα, η κατσίκα κ.α ).

Τα υπόλοιπα, πρόβατα, γίδια, κότες, στα μαντριά, στα κοτέτσια και γενικά, στη δική τους στέγη με εξασφαλισμένη τροφή, ζέστη, φροντίδα, αγάπη.

Εγκαταλειμμένα και αδέσποτα ζώα δεν υπήρχαν εκτός κι αν κάποιο έφευγε και χάνοντας τον προσανατολισμό του δεν μπορούσε να βρει το δρόμο της επιστροφής.

Ελεύθερα ήταν μόνο τα άγρια ζώα (λύκοι, τσακάλια, αλεπούδες κ.λ.π) που όμως η σοφία της φύσης είχε φροντίσει να εξασφαλίζει την επιβίωσή τους.

Χθες με αφορμή την παγκόσμια μέρα των ζώων γέμισε το fb με σχετικές αναρτήσεις. Άλλες μιλούσαν για " ίσα δικαιώματα ", άλλες για " έλλειψη φροντίδας " άλλες...

Με τόση "συμπαράσταση " θα πίστευε κανείς πως τα ζώα κάνουν "ανθρώπινη ζωή ".

Αλήθεια τις παγκόσμιες μέρες που αφορούν τον άνθρωπο, (παιδί, γυναίκα, μητέρα κλπ ), τι διαφορετικό θα γράφαμε ;

Για τη σημερινή κατάσταση τα μόνα που δε φταίνε είναι τα ζώα. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον άνθρωπο και στην αλλαγή του τρόπου ζωής.

-Ένα ζώο δε μπορεί να είναι το απωθημένο μας, ή να το χρησιμοποιούμε για να βγάζουμε τα απωθημένα μας.
-Δεν είναι το παιχνίδι μας.

-Δεν το αγοράζουμε ως δώρο, να ανεβάσουμε τη φωτογραφία του στο fb και μετά να το εγκαταλείψουμε και να γίνει ένα ακόμη αδέσποτο.

-Τα φροντίζουμε, τα προστατεύουμε, παίρνουν τη θέση που τους αρμόζει στην καρδιά μας, στο σπίτι μας, στην οικογένειά μας.Τους προσφέρουμε αγάπη και στοργή. Απλώνουμε το χέρι μας για να τα ταΐσουμε ή να τα χαϊδέψουμε κι όχι να τα χτυπήσουμε.

-Η απόκτηση ενός ζώου είναι ΕΥΘΥΝΗ.

-Τηρούμε ο καθένας τα αυτονόητα και τα βασικά και απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να μεριμνήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Βασίλης Κοκμοτός
Αντιδήμαρχος παιδείας
& κοινωνικής αλληλεγγύης