Σ.ΜΙΧΙΩΤΗΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ Α’ΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μια πρακτική που εφαρμόζεται τελευταία στη Α’βάθμια Σχολική Επιτροπή (Α’ΣΕ) είναι η απόκρυψη σοβαρών εγγράφων από τα μέλη του Δ.Σ. ή η συμπτωματική αναφορά τους στις συνεδριάσεις. Έτσι, μετά την επί δίμηνο αποσιώπηση του εξώδικου της πρώην Προέδρου κ. Μήλα προς την Α’ΣΕ, είχαμε προχτές την συμπτωματική αποκάλυψη...
της διενέργειας κατασταλτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο! Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν συζητούσαμε ερωτήσεις (δικές μου και άλλων μελών) επί του αιτήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη κατάθεση των απολογισμών της Α’ΣΕ για τα έτη 2012-2014.

Επειδή όμως η υπόθεση ενδέχεται να είναι πολύ σοβαρή, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

• Στην αρχική συνοπτική ενημέρωση που έκανε για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος κ. Χρονόπουλος, παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα του ελέγχου, λέγοντας απλώς πως πρέπει να στείλουμε τους απολογισμούς που ζητά το Ε.Σ.

Όταν είπα ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, γιατί έχουμε ήδη αμφισβητήσει τον απολογισμό του 2014 (μετά τις σοβαρές παρατυπίες στα βιβλία και τη φωτιά στα γραφεία) και έχουμε ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο, μας ειπώθηκε ότι μπορούμε να στείλουμε «ελλειμματικό» (!;) απολογισμό. Κι όταν η κ. Κώνστα, μέλος του Δ.Σ., ζήτησε να δει το έγγραφο για να καταλάβουμε περί τίνος επρόκειτο, αποκαλύφθηκε η διενέργεια κατασταλτικού ελέγχου, που ως τότε είχε αποσιωποιηθεί!

Σε νέες ερωτήσεις μελών γιατί δεν λάβαμε γνώση νωρίτερα για ένα τόσο σοβαρό θέμα και αν αυτό έχει συνέπειες για τη νομιμότητα και εκτελεστότητα των έως τώρα αποφάσεών μας, καθώς και για το αν υπάρχουν χρονικά περιθώρια εντός των οποίων οφείλουμε να απαντήσουμε, ο Πρόεδρος δήλωσε άγνοια. Κατόπιν τούτων συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα ειδική συνάντηση ή και συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου θα εξεταζόταν αυτό ειδικά το θέμα.

• Το πρωί της επόμενης μέρας (Πέμπτη 24/9/2015) ζήτησα τηλεφωνικά από την διοικητική υπάλληλο των Σχολικών Επιτροπών κ. Κ. Σαββοπούλου να μου στείλει με fax ή email το έγγραφο, προκειμένου να μελετήσω την υπόθεση. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι έπρεπε πρώτα να υποβάλλω σχετική αίτηση.

Της υπενθύμισα ότι το έγγραφο αυτό έπρεπε να είχε αποσταλεί στα μέλη του Δ.Σ., μαζί με τα άλλα υλικά της συνεδρίασης, ως συνημμένο των εισηγήσεων, πλην όμως – περιέργως πώς – έλειπε. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Σαββοπούλου επέμεινε, λέγοντας απλά ότι «έτσι προβλέπει η νομοθεσία».

Ως εκ τούτου, προσήλθα στα γραφεία της Α’ Σ.Ε. και αφού υπέβαλα έγγραφη αίτηση, ζήτησα μια φωτοτυπία του συγκεκριμένου εγγράφου και όποιου άλλου σχετικού υπήρχε στο πρωτόκολλο. Όμως η υπάλληλος μου είπε ότι είχε πολλή δουλειά και δεν ευκαιρούσε εκείνη την ώρα! Τότε της ζήτησα να μου το στείλει με email μέχρι το τέλος της ημέρας και εκείνη συμφώνησε. Ουδέν όμως έγγραφο ή σχετικό μήνυμα έλαβα.

• Την επομένη (Παρασκευή 25/9/2015) τηλεφώνησα και πάλι στην κ. Σαββοπούλου και την ρώτησα αν είχε ετοιμάσει τα έγγραφα που ζητούσα, για να λάβω ως απάντηση μια σειρά δικαιολογιών περί φόρτου εργασίας και μια ασαφή ‘υπόσχεση’ ότι θα προσπαθούσε να κάνει κάτι εντός της ημέρας.

Όταν αντιπρότεινα να βγάλει φωτοτυπία μόνο το συγκεκριμένο έγγραφο, ώστε να περάσω να το πάρω γιατί τύχαινε και βρισκόμουν εκεί κοντά, μου είπε ότι δεν ήταν δυνατό και μου ζήτησε να καθυστερήσω μισή ώρα! Παρ’ όλα αυτά ανέμεινα μέχρι και το βράδυ της ίδιας μέρας για να βεβαιωθώ ότι τίποτε δεν είχε φτάσει στο email μου.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι ένα μέλος του Δ.Σ. δεν μπορεί να έχει πλήρη και άμεση πρόσβαση στα έγγραφα (εισερχόμενα ή εξερχόμενα και μάλιστα ακόμα κι εκείνα που αφορούν θέματα που έχουν συζητηθεί στο Συμβούλιο), παρά μόνο αν υπάρχει άνωθεν έγκριση (ποιου άραγε;) ή η σύμφωνη γνώμη της υπαλλήλου! Κι όλα αυτά με επίκληση αστείων δικαιολογιών και ανύπαρκτων νόμων από ανθρώπους που τους αγνοούν προκλητικά.

Το οξύμωρο εδώ είναι ότι ο κ. Γιαννουλάτος, μέλος επίσης του Δ.Σ., έχει επανειλημμένα προσκαλέσει τα υπόλοιπα μέλη να περνάμε από τα γραφεία και να ενημερωνόμαστε προκαταβολικά, όπως κάνει εκείνος, προκειμένου να διευκολύνεται η διαδικασία στις συνεδριάσεις. Κι επειδή σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια του κ. Γιαννουλάτου, αναμένω από τον Πρόεδρο κ. Χρονόπουλο να απαντήσει άμεσα, σαφώς και δημοσίως ποιες σχετικές οδηγίες έχει δώσει στην διοικητική υπάλληλο και αν αυτές αφορούν όλα ή κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. Δηλαδή, αν όσα συνέβησαν αποτελούν δική του απόφαση ή πρωτοβουλία της υπαλλήλου, πιθανόν λόγω υπερβάλλοντος ζήλου.

Επίσης, ο Πρόεδρος θα πρέπει να μας γνωρίσει εάν υπάρχουν και άλλα έγγραφα που δεν έχουν γίνει γνωστά στο Δ.Σ. και αφορούν την πυρκαγιά, τον απολογισμό, τον διαχειριστικό έλεγχο και πιθανόν και άλλα σοβαρά ζητήματα. Επισημαίνω τέλος ότι τυχόν απώλεια χρονικών προθεσμιών ίσως επιφέρει την ακυρότητα όλων των αποφάσεων και πράξεων που έχουν αναληφθεί από την Α’ Σ.Ε. στο ενδιάμεσο και τον καταλογισμό των σχετικών δαπανών στα μέλη του Δ.Σ.

Ίσως ο Πρόεδρος να μην δίνει σημασία στις τυχόν συνέπειες του προσωπικού χειρισμού τέτοιων καταστάσεων, που συχνά οδηγεί σε σοβαρές παραλείψεις και λάθη. Ούτε να αντιλαμβάνεται ότι οι συνέπειες αυτές θα βαρύνουν τα σχολεία, το Δ.Σ. συνολικά (ακόμα και τα μέλη που είναι αποκλεισμένα από την πληροφόρηση), αλλά και τον ίδιο τον Δήμο. Επειδή όμως εγώ το γνωρίζω και δεν είμαι διατεθειμένος να συνεργήσω δια της σιωπής μου, τις επόμενες μέρες θα δώσω επίσημη συνέχεια στο θέμα.

Στέφανος Μιχιώτης 
Μέλος Δ.Σ. Α’ Σ.Ε.
ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
26/9/2015