ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2015: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΗΧΟΥΣ 35 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ...


ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2015 - 10η ημέρα (14/9) 
«3000 χρόνια Ελληνική Μουσική» 
Με μία πρωτοποριακή εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς ΛύρΑυλος συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα 14/9, το πρόγραμμα των Διονυσίων 2015, με ώρα έναρξης 8.30 μμ. Πρόκειται για μία μοναδική στο είδος της συναυλία που μέσα από ήχους 35 αρχαιοελληνικών και παραδοσιακών οργάνων θα ταξιδέψει μουσικά τους θεατές στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα. Ένα θέαμα και παράλληλα ένα άκουσμα που γυρνάει τη «μηχανή» του χρόνου στη μουσική που γέννησε ο Ελληνικός πολιτισμός 3000 χρόνια πριν...
Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν με σπάνια ανακατασκευασμένα όργανα και οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε μελοποιήσεις αρχαίων και νεότερων ποιητών με ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.

Οι ακροατές – θεατές θα ακούσουν σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια που έχουν βρεθεί σε αρχαίους παπύρους καθώς και νέες συνθέσεις του ΛύρΑυλου με συνοδεία αρχαίων οργάνων.

Επίσης μια σειρά επιλεγμένων τραγουδιών από την παραδοσιακή μας μουσική (ηπειρώτικα, ριζίτικα, θρακιώτικα, σμυρναίικα κλπ) στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας.

Τα τραγούδια ερμηνεύονται με ιδιαίτερο τρόπο, με αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως: ζουρνάς, γκάιντα, τσαμπούνα (ο αρχαίος άσκαυλος), αρχαία λύρα, βάρβιτος, κίθαρις, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλος, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κέρας και άλλα, που επιβεβαιώνουν τη συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

*O Δήμος Διονύσου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και κατοίκων διαθέτει λεωφορείο με το εξής δρομολόγιο: Κρυονέρι(πλατεία) 19.45, Άγιος Στέφανος (σταθμός ΟΣΕ) 19.55, Άνοιξη (Εμπορικό Κέντρο Διάφανο) 20.05, Δροσιά (Vertigo) 20.10, Σταμάτα (Πλατεία) 20.15, Ροδόπολη (φούρνος Φλώρου) 20.20, Διόνυσος (Πρατήριο ΕΚΟ) 20.25.