"ΤΟ ΡΟΔΟ" : ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΤΗΣΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


200 ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΟΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΡΤΙΝΟ...





ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ ΤΟ ΡΟΔΟ 

«Στση λύρας τα πατήματα, στσι κόρδε του λαγούτου», Κυριακή 21-6-2015, Δημοτικό Σχολείο Ροδόπολης. 

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση του Μουσικοχορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδόπολης «ΤΟ ΡΟΔΟ», «Στση λύρας τα πατήματα, στσι κόρδε του λαγούτου», την Κυριακή 21-6-2015, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ροδόπολης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια πανδαισία παραδοσιακών ήχων, ρυθμών και δρώμενων που άφησε εντυπωσιασμένους τους πλέον των χιλίων (1000) θεατών.

Ήταν μια μοναδική, κατά γενική ομολογία στο είδος της, εκδήλωση στο Δήμο Διονύσου και πέραν αυτού.

Οι διακόσιοι (200) περίπου χορευτές του συλλόγου, όλων των ηλικιών, από τριών (3) ετών και πάνω, χόρεψαν, τραγούδησαν και παρουσίασαν παραδοσιακά δρώμενα και παιχνίδια από πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

Η χορωδία του συλλόγου παρ΄ ότι λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια, για δεύτερη χρονιά απέδωσε με επιτυχία παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας.

Την έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσαν οι μικροί μαθητές – χορευτές που χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν επί σκηνής παραδοσιακά παιχνίδια. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ομάδα των παιδιών που χόρεψαν κρητικούς χορούς με την ομάδα παραστάσεων και «έψαχναν τον Αντώνη που έκανε ετσά!!!», σύμφωνα με ένα παραδοσιακό αποκριάτικο δρώμενο στην Κρήτη.

Κύριοι συντελεστές της επιτυχίας της εκδήλωσης ήταν:

• Του μουσικοχορευτικού προγράμματος οι χοροδιδάσκαλοι του Συλλόγου μας Παναγιώτης Μπιτάκος και Κωνσταντίνου Γιώτα, που είχαν και την ευθύνη του προγράμματος, όπως επίσης και οι φίλοι και συνεργάτες του Συλλόγου χοροδιδάσκαλοι Λιανοστάθης Δημήτρης και Ματσιούλας Κώστας

• Της χορωδίας παραδοσιακών τραγουδιών, ο δάσκαλος Βαγγέλης Παπαναστασίου, μέλος της ορχήστρας ΕΠΤΑΣΗΜΟ.

• Η καλή παρουσία όλων των ομάδων που έδειξαν την άρτια προετοιμασία τους, την καλή γνώση των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών του λαού μας και οπωσδήποτε την αγάπη και το μεράκι τους να ασχολούνται μ΄ αυτά.

• Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που οργανώνει και συντονίζει όλες τις δράσεις του συλλόγου κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και οπωσδήποτε και την κεντρική ετήσια εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφερόμενος στην εκδήλωσε τόνισε: Παρ΄ όλες τις δυσκολίες που κατατρέχουν την Χώρα ολόκληρη και τον καθένα ξεχωριστά, όπου η καθημερινότητα πλήττει κάθε δραστηριότητα και κύρια τον πολιτισμό, εμείς με πλήρη συνείδηση της αξίας του πολιτιστικού αγαθού που λέγεται ΠΑΡΑΔΟΣΗ, μέσα στον κόσμο αυτό που επιχειρεί την ισοπέδωση και ομοιομορφία, συνεχίζουμε ότι ξεκινήσαμε πριν χρόνια:

 την επαφή με τα δημιουργήματα του λαού, που αποτελούν το στήριγμά μας για το Μέλλον,
 την βάση να συνεχίσουμε να υπάρχουμε με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γνωρίσματά μας.

Με αυτές τις αφετηρίες και σκέψεις καταφέραμε και φέτος να οργανώσουμε, όμως για μία μόνο ημέρα, την εκδήλωση αυτή, γιατί στην ψυχή και στην καρδιά μας αποτελεί αύρα αναζωογονητική, ανάσα και πνοή έμπνευσης και δημιουργίας, ανανέωση και ελπίδα, πως όσο θυμόμαστε τους χορούς, τα τραγούδια, τη μουσική που βγαίνει από την ψυχή του λαού μας μέσα στους αιώνες, μπορούμε να υπάρχουμε, να ζούμε, να αναπνέουμε και να δημιουργούμε ξανά. Το οφείλουμε στους προγόνους μας και το χρωστάμε στα παιδιά μας. Ας συνεργαστούμε όλοι να το πετύχουμε.

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους με τη βοήθεια και τη στήριξή τους συντέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, που αποτελεί το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που γίνεται στη Δημοτική Κοινότητα Ροδόπολης:

• Το Δήμαρχο Διονύσου κ. Διονύση Ζαμάνη και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, για την οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη που παρέχουν στους φορείς που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και αθλητισμό στο Δήμο Διονύσου και φυσικά και στο σύλλογό μας.

• Την Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ροδόπολης κ. Στέλλα Σοφία Μαγγίνα που με τη συνδρομή της βοήθησε στην οργάνωση της εκδήλωσης.

• Τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Δαρδαμάνη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου του Δήμου «Ο ΘΕΣΠΙΣ», που ενέταξαν την εκδήλωσή μας στο πολιτιστικό πρόγραμμά του.

• Τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Αναστάσιο Μπάση.

• Άφησα για το τέλος από τους αιρετούς, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης κο Μανώλη Κόκκαλη, η συμβολή του οποίου ήταν καθολική και καταλυτική για την διοργάνωση της εκδήλωσης του συλλόγου μας.

• Τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Διονύσου και το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ροδόπολης.

• Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθώ στη μεγάλη συμβολή των χορηγών, που στη σημερινή συγκυρία αποτελούν βασικούς συντελεστές της διοργάνωσης των εκδηλώσεων μας. Ιδιαίτερα, ευχαριστούμε τον κο Αθανάσιο Μαρτίνο, που με την οικονομική του στήριξη πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις μας τα τελευταία χρόνια. Το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του ανακήρυξε τον κο Αθανάσιο Μαρτίνο σε Μεγάλο Ευεργέτη του Συλλόγου μας.

Επίσης, σημαντική προσφορά έκαναν το Σούπερ Μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε. και ο Φούρνος ΦΛΩΡΟΥ των Ιωάννας Φλώρου και Χρήστου Κάκαρη.

• Το Σωματείο Δασοπυρόσβεσης Ροδόπολης

• Τους μαθητές – μέλη του Συλλόγου, μικρούς και μεγάλους, τους δασκάλους μας στο χορό τον Παναγιώτη Μπιτάκο και τη Γιώτα Κωνσταντίνου, το δάσκαλο της Χορωδίας Βαγγέλη Παπαναστασίου, τους φίλους χοροδιδασκάλους Δημήτρη Λιανοστάθη και Κώστα Ματσιούλα, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους εσάς που εμπιστεύεστε, βοηθάτε και στηρίζετε το σύλλογο στο έργο του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Διονύσιος Ζαμάνης
Οι Αντιδήμαρχοι Διονύσου: κ.κ. Στέλλα – Σοφία Μαγγίνα και Βασίλειος Κοκμοτός
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου: κ. Σπυρίδων Γιαννουλάτος
Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου «Ο ΘΕΣΠΙΣ» και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Βασίλειος Δαρδαμάνης
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ.κ. Παναγιώτης Τσούκας, Αγγελική Πέππα, Δημήτριος Ράικος, Χρυσούλα Ντούντα, Ιωάννης Καλαφατέλης, Ιωάννης Κανατσούλης, Ιωάννης Φωτάκης
Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων: Μανώλης Κόκκαλης, Αναστάσιος Ιωαν. Μπάσης, Μιχάλης Κασαπάκης, Χρήστος Ποτίδης, Χαράλαμπος Πιπέρης
Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Διονύσου,
εκπρόσωποι των Συλλόγων και Σωματείων του Δήμου Διονύσου
Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ροδόπολης κ. Δημήτριος Τζωρτζόπουλος
Η εκπρόσωπος του κ. Αθανασίου Μαρτίνου κα Ζωή Πλυτά
O υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νικόλαος Πέππας
Ο εκπρόσωπος της UNESCO κ. Παύλος Σιττές

Ιδιαίτερη τιμή και χαρά μας έδωσε η παρουσία στην εκδήλωση της πρώην Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Αγλαΐας Πανέτου – Σταφυλά, με την βοήθεια της οποίας εν έτει 1983 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο στην τότε Κοινότητα Ροδόπολης, που μαζί με τον Κώστα Σταφυλά παραβρέθηκαν για να καμαρώσουν την τρίχρονη εγγονή τους που χόρευε.

ΤΟ Δ.Σ.