ΜΕΤΑ ΤΟ "ΘΡΙΛΕΡ", Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ…


Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ EDIONYSOS.GR 
Είτε τη βγάλουμε... καθαρή και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ξημερώσουμε με νόμισμα της χώρας το ευρώ, είτε επιβεβαιωθεί το απευκταίο και εθνικά καταστροφικό σενάριο της εξόδου μας από την Ευρωζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και δε θέλουμε ούτε να το φανταστούμε, η επόμενη μέρα...
στο Δήμο Διονύσου δεν θα είναι η ίδια με τη χθεσινή (ή και τη σημερινή)...

Εμείς, επιλέγουμε συνειδητά να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι τελικά θα επικρατήσει το καλό σενάριο: δηλαδή, ότι μετά πολλών βασάνων και κόπων, θα επιτευχθεί μία πολύ δύσκολη αλλά -θεωρητικά- βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όμως θα επιβάλλει πολύ σκληρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα στους πολίτες...

Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα στο Δήμο μας: οι δημότες έτσι κι αλλιώς θα είναι πολύ πιο αδύναμοι οικονομικά, ή και εξουθενωμένοι, τουλάχιστον για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να εφαρμοστούν ασφυκτικά μέτρα λιτότητας. Όσο για τη δημοτική αρχή, είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να πορευτεί με λιγότερα έσοδα, λαμβανομένης υπόψη της αναμενόμενης ύφεσης, τουλάχιστον για το άμεσο ορατό μέλλον.

Το σπιράλ που μόλις περιγράψαμε, αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες στο ταμείο του Δήμου. Η πίτα θα μικρύνει δραματικά και, από την άλλη μεριά, οι ανάγκες των δημοτών σε κοινωνικές παροχές (βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ) θα αυξηθούν.

Ήδη η δημοτική παράταξη «Νέα Πνοή» αλλά και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος στρατηγικού σχεδιασμού Ηλίας Υφαντής, αν και από διαφορετικές αφετηρίες, με έμφαση έχουν αναφερθεί δημόσια στην ανάγκη αναθεώρησης και ενίσχυσης του πλαισίου κοινωνικών παροχών. Κάτι που εφόσον πραγματοποιηθεί, θα οδηγήσει στην περικοπή ή και κατάργηση εξόδων / επιχορηγήσεων, τα οποία με χθεσινούς όρους αποτελούσαν «θέσφατο».

Και δεν είναι βέβαια οι μόνοι που ζητούν αλλαγή του εν λόγω πλαισίου. Όλες οι παρατάξεις του Δήμου και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους αλλά κυρίως οι ίδιοι οι δημότες, που πληρώνουν το λογαριασμό, έχουν την απαίτηση το δημοτικό χρήμα να πηγαίνει εκεί που υπάρχει ανάγκη, εκεί που πιάνει τόπο, μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Κατά συνέπεια, την «επόμενη μέρα», από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου κιόλας, η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να εκπονήσει ένα νέο ρεαλιστικό σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» για το Δήμο.

Παράλληλα, βέβαια, καλείται να παρουσιάσει ένα αναλυτικό λογαριασμό / απολογισμό στους δημότες, για τα έως σήμερα πεπραγμένα της, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου.

Οι δημότες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν σε ποιες τσέπες (με την καλή έννοια πάντα) κατευθύνονται τα χρήματα τους. Είναι κάτι που συνιστά αυτονόητη πράξη δικαίου, κυρίως όμως είναι απαίτηση των πολλών αλλά και των δύσκολων καιρών που βιώνουμε.

ΠΠ