ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΝΟΔΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ...
Σημεία ομιλίας του Νίκου Πέππα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Βόρειας Αττικής της ΝΔ στον Άγιο Στέφανο, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσία του υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και των βουλευτών ΝΔ Γ. Βλάχου και Μ. Βορίδη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά του πρώτου βαθμού που υπηρέτησα από τη θέση του αναπληρωτή δημάρχου Διονύσου, κράτησε ζωντανή την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, κυρίως με τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που αντιστάθηκαν στη Μνημονική βαρβαρότητα.
Θα έπραττε το ίδιο και ο θεσμός της Περιφέρειας αν δεν είχε γίνει ένας απρόσωπος μηχανισμός και γίγαντας γραφειοκρατίας.
Τα χρόνια της θητείας μου ως αντινομάρχης ανατολικής Αττικής, οι πολίτες είχαν πρόσβαση και ανταπόκριση στα προβλήματά τους. Το τηλέφωνο του Νομάρχη και του αντινομάρχη ήταν γνωστό σε όλους. Γνωρίζω πως το τηλέφωνο του κ. Σγουρού στην εποχή του, και της κας Δούρου σήμερα, είναι γνωστό μόνο στους δημοσιογράφους και τους υπουργούς, και ο νοών νοείτω.
Το μεγάλο στοίχημα για μένα που είχα την τιμή να διοικήσω σε θέσεις ευθύνης ΚΑΙ τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και το Δήμο Διονύσου, είναι να βάλουμε σαφείς στόχους και να υπερασπιστούμε την τοπική κοινωνία με πάθος. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την παραγωγή νέων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Τρία απλά και γρήγορα παραδείγματα που συνιστούν ακυβερνησία στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ταυτόχρονα διάρρηξη του κοινωνικού ιστού:
Παράδειγμα πρώτο
Γνωρίζουμε όλοι την ακυβερνησία που θα φέρει ο Κλεισθένης. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος της δεύτερης Κυριακής καλείται να κυβερνήσει με το συσταθέν συμβούλιο της πρώτης. Και δεν φτάνει αυτό. Τα σχέδια των αποφάσεων θα πρέπει να ψηφίζονται κατ’ άρθρο. Αδιανόητο. Τρελό! Φανταστείτε ένα έργο να επιμερίζεται σε επιμέρους δαπάνες και να αγοράζουμε π.χ. λαμπτήρες αλλά όχι την υπηρεσία του ανυψωτικού γιατί σε κάποιον δημοτικό σύμβουλο δεν θα αρέσει ο εργολάβος. Αλλά ας πάμε σε πιο σύνθετα θέματα που χρειάζονται εμπειρογνώμονες και ειδικούς τεχνικούς συμβούλους. Τι θα κάνει ο Δημοτικός σύμβουλος; Θα έχει κοντά του ή θα πληρώνει ένα επιτελείο συνεργατών, κατ’ αντιστοιχία ενός βουλευτή, για να μπορεί να ψηφίσει το τάδε ή το δείνα; Εδώ μιλάμε για μία Τοπική Αυτοδιοίκηση που ΜΟΝΟ θα σέρνεται. Δεν θα παίρνει αποφάσεις για τίποτα και ΠΟΤΕ!
Παράδειγμα δεύτερο
Γνωρίζετε, πως σε λίγο καιρό, θα μπουν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες τιμολόγησης χρήσεων ύδατος εκτός οργανωμένων συλλογικών δικτύων;
Αυτό σημαίνει σε απλά Ελληνικά πως όποιος διαθέτει γεώτρηση ή πηγάδι και αντλεί νερό ή συλλέγει αυτό της βροχής, κυρίως για να ποτίσει τις καλλιέργειές του θα πληρώνει χαράτσι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πληρώνει και εξοντωτικά πρόστιμα στην περίπτωση που υπερβεί το οριζόμενο – δια νόμου – πολύ χαμηλό ταβάνι χρήσης. Μιλάμε για όριο που θα επιτρέπει στην πράξη μόνο 2-3 μήνες καλλιέργειας! Μιλάμε για εθνοκτόνα πολιτική.
Ξεκάθαρα πράγματα, η Ελληνική παραγωγή βρίσκεται στο στόχαστρο, και τα Ελληνικά προϊόντα λόγω πανάκριβης παραγωγής θα σταματήσουν να υφίστανται! Γιατί; Γιατί έτσι αποφάσισαν οι Βρυξέλλες!
Και τι κάνει γι αυτό η Περιφέρεια; Ποια είναι τελευταία δυναμική κινητοποίηση για να αποτραπεί αυτή η επίθεση στην Ελληνική παραγωγή και κατ’ επέκταση οικογενειακή επιχείρηση προς όφελος των εισαγόμενων προϊόντων;
Δεν υπάρχει απάντηση. Την απάντηση πρέπει να τη δώσουμε εμείς ως νέα διοίκηση περιφέρειας και να δεσμευτούμε πως θα συγκρουστούμε με όποιον βρίσκεται στην κυβέρνηση για να υπερασπιστούμε τους παραγωγούς μας από τον αφανισμό!
Παράδειγμα τρίτο:
Με την ιδιότητά μου του αθλητή της ξιφασκίας και μαζί με όλη την ομάδα των συναθλητών μου διοργανώσαμε το πανελλήνιο πρωτάθλημά μας στο Μάτι Αττικής. Το κάναμε σε αυτή την περιοχή που μετά το έγκλημα, ξεχάστηκε και αφέθηκε στην τύχη του. Εμείς οι αθλητές, κάνουμε ότι μπορούμε δεν φτάνουμε όμως για να αναστήσουμε την Αθηναϊκή ριβιέρα του ευρύτερου Μαραθώνα, που την επόμενη σεζόν θα πρέπει να δεχτεί και να φιλοξενήσει τουρίστες απ όλο τον κόσμο. Και ποιο είναι το σχέδιο αποκατάστασής του; Μάλλον κανένα!
Το Μάτι είναι η τραγική αφορμή για να σας θυμίσω πως όλη η Ανατολική ριβιέρα είναι μία παρατημένη υπόθεση σε υποδομές και προσβασιμότητα.
Σκεφτείτε τους δρόμους πρόσβασης και την ταλαιπωρία για τα λιμάνια της Ραφήνας ή της Αγίας Μαρίνας. Σκεφτείτε πόσα ξενοδοχεία υποστηρίζουν όλη την τεράστια ακτογραμμή από το Λαύριο μέχρι το Σχοινιά. Ελάχιστα! Και γιατί αυτό; Μα διότι δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης της πανάρχαιας ιστορίας του τόπου με τους χιλιάδες συμβολισμούς. Η γραφειοκρατία σκοτώνει κάθε ιδέα εν τη γενέσει της.
Ο κατάλογος των θεμάτων που πρέπει να επέμβουμε και να ανατρέψουμε, είναι τεράστιος. Είτε κυβερνητικά, είτε αυτοδιοικητικά.
Η ομάδα εκπόνησης προγραμματικού λόγου του Γιώργου Πατούλη, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Στην ανάδειξη των παθογενειών και παρουσίαση ρεαλιστικού σχεδίου επανεκκίνησης της Αττικής.
Είμαι σίγουρος πως φρέσκιες ιδέες μαζί με την εμπειρία καταξιωμένων περιφερειακών συμβούλων θα δημιουργήσουν, δημιουργούν ήδη, ένα ρεύμα νίκης για να βγει η Αττική από την παρακμή και την κακοδαιμονία που έφερε η ιδεοληψία των λαϊκιστών παρέα με την Μνημονιακή κρίση.
Η Αττική πρέπει να κάνει μία νέα Αρχή και είναι μονόδρομος. Συμπορευόμαστε όλοι σε αυτή την ιδέα!
Με πίστη και σοβαρή δουλειά θα τα καταφέρουμε.
Στο επερχόμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σύσσωμη και παρούσα στις εξελίξεις.