ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΓΡΑΠΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ...
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων αποφάσισε να συμμετέχει στην σημερινή συνεδρίαση και να σας θέσει τα προβλήματα της παιδείας σήμερα και ιδιαίτερα το θέματα των σχολικών μονάδων του Δήμου μας.
Γνωρίζοντας τον περιορισμένο χρόνο που μας αναλογεί αποφασίσαμε να σας παραδώσουμε ολοκληρωμένο κείμενο με τις θέσεις μας και παράλληλα να επικεντρωθούμε στα πιο σημαντικά θέματα που διαχρονικά θέτει η Ένωση στις Διοικήσεις του Δήμου τα τελευταία χρόνια.
Αρχικά θα θέλαμε να σταθούμε στις ιδιαίτερα σοβαρές ελλείψεις σχολικής στέγης.
Για την πιο ουσιαστική κατανόηση καταγράφουμε τα προβλήματα ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.
Στον ‘Άγιο Στέφανο λειτουργούν 4 Νηπιαγωγεία σε ενιαίο χώρο με κοινό προαύλιο δίπλα ακριβώς στις γραμμές του τραίνου, που όλοι καταβαίνουμε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, και το χειρότερο είναι ότι στεγάζονται σε αίθουσες ελαφριού τύπου και σε αίθουσες iso box. Σύμφωνα με τα τελευταία αιτήματα που έρχονται στη σχολική επιτροπή τα συγκεκριμένα κτήρια έχουν σοβαρα κατασκευαστικά προβλήματα (τρύπα σε τοίχο, νερά από την βροχή σε αίθουσα).
Η Ένωση Γονέων εκπροσωπώντας όλους τους συλλόγους γονέων του δήμου μας ζητάει από την Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει άμεσα το πολύπλοκο πρόβλημα των νηπιαγωγείων του Αγ. Στεφάνου με σύγχρονα και ασφαλή κτήρια σε διαφορετικά σημεία που να εξυπηρετούν γονείς και μικρούς μαθητές.
Πάγια διεκδικούμε την ένταξη του πέτρινου κτίσματος του Δασαρχείου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Διονύσου προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.
Διεκδικούμε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του Λυκείου Δροσιάς στο νοικιασμένο από τον Δήμο, χώρο του Ζανείου. Κτήριο που έχει ήδη αργήσει πολύ με συνέπεια να ασφυκτιούν και να υπολειτουργούν το Γυμνάσιο και το Λύκειο Δροσιάς. Θα είναι το δεύτερο νοικιασμένο σχολικό κτήριο στον Δήμο Διονύσου ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και ένα τρίτο κτίριο το οποίο θα στεγάσει το 4ο Δημοτικό Διονύσου στην Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου με σκοπό να πραγματοποιηθεί μια πρώτη αποσυμφόρηση στα δύο δημοτικά του Αγίου Στεφάνου και στο Δημοτικό της Άνοιξης.
Τα νοικιασμένα κτήρια αποτελούν ένα αναγκαίο κακό. Η κεντρική κατεύθυνση για την παιδεία είναι όλες οι οικονομικές ανάγκες των σχολικών μονάδων είτε αυτό αφορά κτηριακό, είτε αφορά μεταφορά μαθητών, είτε αφορά υλικοτεχνική υποδομή είτε αφορά καθαριότητα βρίσκουν την απάντησή τους σε δύο άξονες.
Α. Στους χορηγούς- ιδιώτες δηλαδή στο σχολείο της επιχειρηματικότητας. Εφόσον ένας Διευθυντής εξασφαλίσει χορηγούς θεωρείται ένας καλός Διευθυντής , εάν δεν βρει είτε γιατί δεν μπόρεσε είτε γιατί αρνήθηκε τότε αυτόματα είναι ένας κακός επιστήμονας.
Β. Μέσω ανταποδοτικών τελών στις οικογένειες. Το ποσό που δίνουμε για ενοικιάσεις κτιρίων είναι μεγάλο και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο με την ενοικίαση του νέου κτηρίου.
Θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή με κεντρικό σχεδιασμό και πρόβλεψη, να εξασφαλίσει σύγχρονα και ασφαλή κτήρια με διεκδίκηση από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Να έχει δει το πρόβλημα πολύ πιο νωρίς και να είχε προχωρήσει στην εξασφάλιση σύγχρονου ιδιόκτητου κτηρίου με δανεισμό.
Η Ένωση Γονέων σταθερά διεκδικεί την οικοδόμηση του 1ου Δημοτικού Κρυονερίου , του Λυκείου Διονύσου και την επέκταση του 2ου Δημοτικού Διονύσου προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα της περιοχής σε βάθος 10ετίας.
Το Δημοτικό της Σταμάτας λειτουργεί και σε αίθουσες ISO BOX που είναι ανθυγιεινές για τα παιδιά, ακατάλληλες για μάθημα ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη για επιπλέον δύο αίθουσες.
Το πρόβλημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρόχειρες λύσεις. Υπάρχει άμεση ανάγκη ανέγερσης νέου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή. Πλέον τα περισσότερα δημοτικά σχολεία του δήμου μας ασφυκτιούν με αποτέλεσμα να γίνονται μαθήματα σε αποθήκες, μηχανοστάσια και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Διονύσου ασφυκτιούν χρόνια τώρα στο κτήριο του Γυμνασίου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα αντίστοιχα σχολεία του Αγίου Στεφάνου.
Το ΕΠΑΛ Διονύσου που λειτουργεί στου «Καργάκου», δεν διαθέτει εργαστήρια, που είναι το σημαντικότερο για ένα τέτοιο σχολείο . Χρειάζεται πρόβλεψη για μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση του ΕΠΑΛ με τις αναγκαίες υποδομές.
‘Όσο αφορά τη συντήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτηρίων πραγματοποιούνται επισκευαστικά έργα , αλλά είναι συνηθισμένο η Δημοτική Αρχή μέσω της τεχνικής υπηρεσίας , σε κάποιες περιπτώσεις, να παρεμβαίνει πυροσβεστικά με αποτέλεσμα η πρόχειρη παρέμβασή τους επόμενους μήνες ή το πολύ την επόμενη σχολική χρονιά να παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα σε χειρότερη μορφή (προαύλιο του 2ου Δημοτικού Διονύσου, σκεπαστό γήπεδο του Γυμνασίου Δροσιάς) . Συνέπεια των κακοτεχνιών είναι ιδιαίτερα αυξημένα έξοδα.
Στην παρούσα φάση η ΔΕΠ για εμάς έχει χάσει τον ρόλο της. Κατά την άποψη μας η λύση βρίσκεται στις διεκδικήσεις των πρωτοβάθμιων οργάνων που λέγονται σύλλογοι γονέων με βάση της σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε ώστε τα σχολεία του Δήμου Διονύσου, να είναι ασφαλή και να παρέχουν όλες εκείνες τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες ώστε οι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο τους.
Το ΔΣ της Ένωσης πρόκειται το επόμενο χρονικό διάστημα να καταθέσει τα νέα αιτήματα για παρεμβάσεις στα σχολεία στον Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας και στην Αντιδήμαρχο Παιδείας και θα αναμένουμε τον σχετικό προγραμματισμό επίλυσης τους.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δημιουργία από τον Δήμο ενός Μητρώου που να απεικονίζει την κατάσταση και τις πραγματικές ανάγκες σε κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές για κάθε σχολική μονάδα, ώστε να υπάρχει κεντρικός και ιεραρχημένος προγραμματισμός για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου μας.
Για την συνολική αντιμετώπιση των κτηριακών αναγκών, ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να πιέσει με κάθε δυνατό τρόπο την ένταξη στον προγραμματισμό των Κτηριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) όσο το δυνατόν περισσότερων έργων για τα σχολεία μας.
Σας καλούμε σε από κοινού μαζικές κινητοποιήσεις προς την ΚΤΥΠ, όπως έκανε ο Δήμος Καισαριανής ο οποίος διεκδίκησε και πέτυχε έργο ύψους 734.000 € και ο Δήμος Αγ. Παρασκευής ο οποίος πέτυχε την αποπεράτωση του σχολικού κτηρίου για την στέγαση του ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής.
Οι Σχολικές Επιτροπές σαν νομικά πρόσωπα ακόμα και αν θέλουν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της διαρκώς μειούμενης χρηματοδότησης από τους κεντρικούς πόρους, τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, τις επείγουσες επισκευές που συχνότατα προκύπτουν λόγω παλαιότητας των κτηρίων, τις ανάγκες εξασφάλισης του στοιχειώδους εκπαιδευτικού εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής, την ντε φάκτο επιβάρυνσή τους με αρμοδιότητες που παλιότερα κάλυπτε ο ΟΣΚ.
Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί σύλλογοι γονέων να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στη τσέπη κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Ένα ακόμα φλέγον για τους γονείς θέμα είναι αυτό της προστασίας και της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης. Σε συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων με το Εθνικό Ίδρυμα κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) έγινε μια πρώτη προσέγγιση και αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας κέντρου πρόληψης στην περιοχή.
Τέλος πρέπει να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι 200 ώρες που χάνονται κάθε βδομάδα από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Δήμου μας είναι μείων στο δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας και οδηγεί κατευθείαν στην παραπαιδεία.
Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα στην διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν ελλείψεις στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής.
Η παράλληλη στήριξη υπολειτουργεί σε βάρος των οικογενειών και των εκπαιδευτικών που δεν έχουν την δυνατότητα να παρέχουν ολοκληρωμένο έργο. Θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή συγκεντρώνοντας όλους τους αρμοδίους να διεκδικήσει μαζί με τους γονείς την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.
Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την σημερινή μας τοποθέτηση χωρίς την αναφορά μας στο τεράστιο πρόβλημα των πλειστηριασμών. Και στον δικό μας δήμο οι οικογένειες που αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας τους ,τους φόρους, τον ΕΜΦΙΑ και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους με τα φροντιστήρια , η κυβέρνηση τους ονομάζει…….. κακοπληρωτές και σχεδιάζει την κατάσχεση των σπιτιών τους βάζοντας τους το δίλημμα : στέγη ή παιδεία . Για την Ένωση Γονέων είναι ξεκάθαρο : Και σπίτια και παιδεία.Καλούμε την Δημοτική αρχή να μπει μπροστά στα προβλήματα και στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων.
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ