"ΔΟΥΛΙΤΣΕΣ ΓΙΑ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ" ΣΤΟΝ "ΘΕΣΠΙ" ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ !


ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK) ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ. ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ, ΤΙΣ... ΒΔΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΑΡΧΕΣ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ...





Έκλεισε λοιπόν, και επίσημα, ο "Θέσπις". Ένα όργανο (Ν.Π.Δ.Δ.) στο οποίο συμμετείχα ως προταθείς από την "Νέα Πνοή για τον Διόνυσο", από την εκλογή της νέας διοίκησης, των Ανοιχτών Οριζόντων του Διονύση Ζαμάνη, από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι και σήμερα.

Μια συνοπτική κριτική:

Η ύπαρξη ενός πολυμελούς Ν.Π.Δ.Δ. είναι σωστή ιδέα. Δίνεται η δυνατότητα α) Εκπροσώπησης ανθρώπων που έχουν γνώση, διάθεση προσφοράς και σχέση με τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. β) Μη εμπλοκής με το Δημόσιο Λογισμικό σε πολλά σημεία, άρα πιο ευέλικτη.

Αυτά ωστόσο δεν έγιναν. Ο νυν Δήμαρχος, όπως και ο προηγούμενος, όρισαν προέδρους ανθρώπους που δεν είχαν πραγματικό μεράκι για την συγκεκριμένη θέση, μάλλον με κριτήριο ότι η θέση του Προέδρου είναι επί πληρωμή, προφανώς ανταποδίδοντας στήριξη που δόθηκε κατά την προεκλογική τους εκστρατεία, ή, κατ'εντολή του κόμματος στο οποίο ανήκουν.

Η στελέχωση του Θέσπι έγινε, στη συντριπτική πλειοψηφία, για να ικανοποιηθούν άνθρωποι που στήριξαν τον συνδτασμό για να βγει. Άνθρωποι που βαριόντουσαν και απείχαν συστηματικά, ή, όταν ερχόντουσαν, δεν ήξεραν πού βρίσκονται.

Επίσης, υπήρχαν άνθρωποι που εξυπηρετούσαν προσωπικά συμφέροντα, ή συμφέροντα Συλλόγων της περιοχής που ανήκουν, που μέλημά τους ήταν να αποσπούν, καταχρηστικότατα, εκτός λογικής, ενίοτε και με θρασύ τρόπο κονδύλια για τους Συλλόγους τους, ή, "δουλίτσες" για ημετέρους. 

Μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων που τοποθετήθηκαν ήταν οι "τοπάρχες". Άνθρωποι που δεν πίστεψαν ποτέ στον "Καλλικράτη" και την φιλοσοφία του, ενδιαφέρονταν αποκλειστικά και μόνο για το χωριό τους, για τη Δημοτική Ενότητά τους. Αν δίνονταν χρήματα για εκεί, όλα καλώς καμωμένα. Αν δίνονταν και πολλά, εξαιρετικώς καμωμένα. Τώρα, πού θα πήγαιναν, τι θα αφορούσαν, αν τηρείται ισορροπία ανάμεσα στις 7 Ενότητες, εχέσθ... φοράς εις αλώνιον.

Υπήρξαν άνθρωποι φανατισμένοι, που στα μέλη της μειοψηφίας (4 τον αριθμό, 11 είχε η πλειοψηφία), έβλεπαν μονίμως εχθρικές προθέσεις και ίδια οφέλη.

Παράδειγμα: Το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Διονύσου, το εισηγήθηκα Νοέμβρη του 2014. Ψηφίστηκε Δεκέμβρη του 2014 από το Δ.Σ. Επιρροές όμως στην τότε Πρόεδρο το κράτησαν ανενεργό, με γραφειοκρατικά προσχήματα.

Σε απλά ελληνικά, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ψηφισμένο, μπήκε στο συρτάρι επειδή 2 άτομα δεν γούσταραν τη φάτσα μου. Έπρεπε να αλλάξει ο Πρόεδρος, τον Απρίλη του 2015, για να λειτουργήσει, εντός 10 ημερών... Ψηφίζονταν εισηγήσεις των προέδρων αγεληδόν, χωρίς καμία ερώτηση, χωρίς καμία απορία, μην τυχόν και ξεφύγουν από τη "γραμμή", από την κομματική νομιμότητα. 

Ο επικά υψηλός προυπολογισμός του Θέσπι (για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Δήμος επιχορηγούσε κάθε χρόνο με 400.000€, ναι, τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ, καλά διαβάσατε, το Νομικό του Πρόσωπο) έγινε πόλος έλξης Συλλόγων, πού, παρά την επιχορήγηση που λαμβάνουν ετησίως, παρουσίαζαν συνεχώς αιτήματα για συνδιοργάνωση με τον Θέσπι.

Με ποιόν τρόπο όμως; Ο Σύλλογος να κανονίζει την εκδήλωση, τις αμοιβές, ο,τιδήποτε, και από τον Θέσπι, ως έναν άλλο πλούσιο θείο Σαμ, να ζητείται να πληρώσει τον λογαριασμό. Και μάλιστα 1 ή 2 μέρες πριν την εκδήλωση.

Για άνοιγμα πραγματικό σε συλλόγους με προσφορά στην περιοχή, ούτε λόγος.

Για συμπόρευση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, ούτε λόγος.

Στην πρωτογενή παραγωγή πολιτισμού, ελάχιστα χρήματα.

Μέλημα η ανάθεση σε εταιρίες, πλουσιοπάροχα αμειβόμενες- σε βαθμό παρεξηγήσεως- δράσεων που θα έπρεπε να οργανώνει ο Θέσπις.

Παράδειγμα: Η διοργάνωση Λαικού Αγώνα Δρόμου ανατιθέμενη σε εταιρία τις 2 πρώτες φορές κόστισε 4.850€ αμοιβή στην Εταιρία, όταν έγινε συνδιοργάνωση με τον Α.Γ.Σ "Το Οίον" κόστισε...280€ στο Δήμο, με εφάμιλλη και υψηλότερη ποιότητα διοργάνωσης.

Ουδέποτε ήρθαν στο Σώμα πρακτικά ώστε να τα υπογράψουμε. Τη μοναδική φορά που έπεσε στα χέρια μου πρακτικό, βρέθηκα να έχω γραφτεί ότι ψήφισα 600€+Φ.Π.Α. για 4 καθαρισμούς τζαμιών στο Πολιτιστικό του Διονύσου, ενώ επί 10λεπτο τόνιζα την σπατάλη, αντιπρότεινα την αγορά υλικών για καθαρισμό από τον Δήμο οπότε κρινόταν αναγκαίο και φυσικά καταψήφισα.

Επειδή τα παραδείγματα εντυπώνονται, "ΟΧΙ" ψήφισα και στην εισήγηση να γίνει διαγωνισμός με θέμα ανάθεση μέχρι 1000€ για να... ντυθούν με δερματίνη 2 πυροσβεστικές φωλέες στο Δημοτικό Γυμναστήριο, μάλιστα 3 μήνες πριν την μεταφορά του σε νέο κτίριο. Ω, της παραφροσύνης. Η οποία φυσικά, μόνον παραφροσύνη δεν ήταν.

Αμέτρητα τα παραδείγματα, έδωσα απλώς τον τόνο.

Καταργείται, λοιπόν ο Θέσπις τον Ιούλιο του 2015.

Δριμύτατες τοποθετήσεις Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο, προφορικές παραιτήσεις από τις θέσεις τους, ρητές δηλώσεις ότι ο Δήμαρχος ετεροκαθορίζεται.

Ο Θέσπις, βρυκολακιάζει για 17 μήνες, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, αμειβόμενοι, μην ξεχνιόμαστε, επανακάμπτουν στις θέσεις τους με κωλοτούμπα που ο Ιωάννης ο Μελισσανίδης δεν θα ονειρευόταν καν.

Γλυκιές οι αμοιβές, βλέπεις, γλυκιά και η νομή της εξουσίας.

Προσωπικά, έδωσα μάχες όσο μπόρεσα. Υπέστην προσωπικές επιθέσεις, 2 φορές απειλές (πες μου πού μένεις, ρε; Θα σε βρω ρε...), ατελείωτη παραφροσύνη εμπρός μου. 

Πέρασα όμως και ένα μεγάλο σχολείο. Είδα, στον Θέσπι, τη μικρογραφία της χώρας. Άνθρωποι που τοποθετούνται κάπου με μοναδικό γνώμονα κομματική/παραταξιακή ταυτότητα. Άνθρωποι που κολλάνε σαν βδέλλα στον Δημόσιο κορβανά και τον απομυζούν μέχρι στραγγίγματος.

Άνθρωποι διόλου συναινετικοί, σε έναν τομέα όπου η συναίνεση είναι το παν. Άνθρωποι με ύποπτα συμφέροντα, προκλητικοί, αηδιαστικοί. Την ίδια στιγμή, στη γωνία κάθε δημιουργική ιδέα, αδιαφορία για το αποτέλεσμα, απαξίωση ανθρώπων με όρεξη και γνώση για προσφορά.

Αυτά από εδώ. Γιατί έχω μια διαίσθηση ότι ο "Θέσπις" θα αποτελέσει γρήγορα αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Λυπάμαι. Βαθιά.

Γιώργος Κομνηνάκης