ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ


Δήλωση
Η σημερινή ημέρα, 6 Μαρτίου, έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία αλλά και επιθετική συμπεριφορά...
με σκοπό την επιβολή ή ακόμα και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Συνηθίζεται στην εποχή μας να χρησιμοποιούμε και τους όρους «Bullying», «εκφοβισμός», «ενδοσχολική βία», «επιθετική παρενόχληση» ή και άλλους.

 Όποιον όρο, όμως, κι αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.....

Παιδιά που νιώθουν ότι είναι μόνα ή και περιθωριοποιημένα, ενώ οι ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια συμπεριφορά σε ένα παιδί είναι τεράστιες.

Η ανάγκη συνεργασίας της Πολιτειας με το Σχολειο και την Οικογένεια κρίνεται επιτακτική, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, το οποίο στη χώρα μας μέσω συγκεκριμενων περιστατικών έχει φλερτάρει ανοιχτά ακόμα και με την εγκληματικότητα.

Μέσω της ευαισθητοποίησης του γενικότερου κοινωνικού συνόλου θα μπορέσουμε τόσο να βοηθήσουμε παιδιά τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωπα με τέτοιου είδους συμπεριφορές εκφοβισμού, αλλά και να μειώσουμε και να αποτρέψουμε την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων εντός και εκτός σχολείου με αποδεκτες τα άτομα μιας τόσο ευαίσθητης ηλικίας, της παιδικής ηλικίας, που αποτελούν το «αύριο» της χώρας μας.

Σοφία Φ. Κατσιγιαννη
Μέλος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονυσου
Προεδρος ΟΝΝΕΔ Διονύσου
Νομικός Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών
Facebook: https://www.facebook.com/SophieKatsigianni/ και https://www.facebook.com/SophieKatsigiannis