ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: «Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ...»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ, ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για τις ερωτήσεις που μας έστειλαν, τις οποίες μεταφέραμε στον κο Καλαφατέλη, τους αναγνώστες μας κ.κ. Βασίλη Ανδρεόπουλο, Μιχαήλ Ρεπούλη, Βάνα Λιακέα-Γεωργίου, Εύα Κουτρουμπά και Γιάννη Φωτακόπουλο. Επίσης θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι προσπαθήσαμε ώστε η συνέντευξη, διάρκειας 3 ωρών, να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της επικαιρότητας, ωστόσο είναι αυτονόητο ότι αποδεχόμαστε την όποια κριτική για τυχόν παραλείψεις μας. Θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι ο κος Καλαφατέλης μας διευκόλυνε και δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε καμία ερώτησή μας. Ακολουθεί η συνέντευξη...

ΠΠ

Κύριε Καλαφατέλη, ξεκινώντας την κουβέντα μας για τις εξελίξεις στο Δήμο Διονύσου, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως βλέπετε με δυο λόγια τη γενικότερη κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα... 

«Εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη. Ο καθένας μας μπορεί να διαπιστώσει από τη δική του καθημερινότητα, όπως τη βιώνει μέσω της οικογένειας αλλά και των γνωστών του, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά. Υπάρχει διάχυτη απαισιοδοξία παντού, ανέχεια σε μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, φόβος και ανασφάλεια. Παρά το γεγονός ότι ως άνθρωπος είμαι από τη φύση μου θετικός και αισιόδοξος, όπως είναι η κατάσταση σήμερα δεν βλέπω σύντομα φως στο τούνελ... Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν και θετικά νέα για τη χώρα μας. Ας είμαστε τουλάχιστον ενωμένοι, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη ο ένας απέναντι στον άλλον και προσφέροντας βοήθεια σε εκείνους που την χρειάζονται.»

Κάνοντας τη σύνδεση με τα δικά μας του Δήμου Διονύσου, το προσφυγικό απασχόλησε πρόσφατα και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η δική σας θέση ήταν από την αρχή θετική για τη φιλοξενία προσφύγων, υπό προϋποθέσεις. Δεν φοβηθήκατε τις αντιδράσεις μερίδας των ψηφοφόρων σας ; 

«Για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, είχα την άποψη ότι τόσο εγώ όσο και τα στελέχη της παράταξής μου, έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε ξεκάθαρη θέση, με υπευθυνότητα και λογική. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να σιωπήσουμε ή να κρυφτούμε πίσω από τον ρόλο της μειοψηφίας, καθώς, ας μη γελιόμαστε, η ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου ανήκει πλέον σε άλλους... Δεν σας κρύβω ότι υπήρχαν και επιφυλάξεις και διαφορετικές απόψεις. Στο τέλος όμως συμφωνήσαμε και συνθέσαμε με υπευθυνότητα μία κοινή στάση. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι ο Δήμος Διονύσου οφείλει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, να έχει σχέδιο και πλάνο έκτακτης ανάγκης και να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, κάνοντας μια απλή διαχείριση. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, μπορεί κάποιος να μας απαντήσει, τι ακριβώς θα κάνει η δημοτική αρχή αν αιφνιδιαστεί από το υπουργείο εσωτερικών και αποφασιστεί με το έτσι θέλω η εγκατάσταση προσφύγων σε δημόσια κτίρια εντός των ορίων του Δήμου ; Έχει εξετάσει τι σημαίνει αυτό, αν θα υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες για ενίσχυση των τοπικών κοινωνικών δομών, των σχολείων κλπ ; Η δημοτική αρχή, κατά τη συνήθη τακτική της, αφήνει κι αυτό το θέμα, που είναι μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρό, στην τύχη του...»

«Τα νέα διόδια θα είναι ταφόπλακα για τις πόλεις μας...» 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, δια στόματος του υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο εγκατάστασης πλευρικών διοδίων στον κόμβο Κρυονερίου αλλά αντίθετα δρομολογείται η λειτουργία τους προς τα τέλη του 2018, χωρίς μάλιστα να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής τα προβλεπόμενα έργα στους παραδρόμους... 

«Δυστυχώς αυτός είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου και αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο για την περιοχή μας, παρά τις υποσχέσεις για δωρεάν διελεύσεις των μόνιμων κατοίκων, των ΑΜΕΑ κλπ. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κύβος ερρίφθη. Για αυτό το λόγο θα πρέπει ενιαία πλέον, ως Δήμος Διονύσου, να αντιδράσουμε έγκαιρα προχωρώντας ακόμη και σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν χωρούν σε αυτό το ζήτημα παραταξιακές ή μικροκομματικές επιδιώξεις. Χωρίς υπερβολή, τα νέα διόδια θα είναι ταφόπλακα για τις πόλεις μας. Θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των κατοίκων αλλά και τεράστια επιδείνωση του ήδη οξυμένου κυκλοφοριακού προβλήματος. Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» σκοπεύει να αναδείξει το πρόβλημα μέσα στο επόμενο διάστημα, ενημερώνοντας τους κατοίκους. Δυστυχώς η δημοτική αρχή και σε αυτό το θέμα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Υποτίθεται ότι θα υπήρχε μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα παρακολουθούσε στενά το ζήτημα. Άραγε ο Δήμαρχος έχει στείλει κάποια επιστολή προς τον συντοπίτη υπουργό μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, όπως θα όφειλε ; Ελπίζουμε να μάθουμε κάποια στιγμή.»

Ένας συνδημότης μας, δικηγόρος στο επάγγελμα, ρωτάει εάν διαθέτουν νόμιμη οικοδομική άδεια τα κτίρια των σταθμών διοδίων, που χτίζονται τώρα. 

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από αυτά που εγώ γνωρίζω τουλάχιστον, έχει τη δυνατότητα να εκδίδει με συνοπτικές διαδικασίες τις απαραίτητες άδειες κτιρίων για σταθμούς, τις οποίες αιτούνται οι παραχωρησιούχοι με σκοπό την εκμετάλλευση των διοδίων. Το εάν η εν λόγω διαδικασία κινείται στα όρια της νομιμότητας ή όχι, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Εφόσον όμως ο αναγνώστης σας ως δικηγόρος γνωρίζει κάτι περισσότερο, θα τον παρακαλέσω να μας διαφωτίσει.»

«Ο νυν αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Τάσος Μπάσης έδωσε κατευθείαν το όνομά μου στον ανακριτή...» 

Αν δεν κάνω λάθος, για παλιότερη αντίδρασή σας κατά της εγκατάστασης των διοδίων, σας είχε καλέσει για εξηγήσεις ο ανακριτής, μαζί με άλλους δημάρχους... 

«Ναι, εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση, με το ερώτημα της δίωξης σε βάρος μου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παρακώλυση συγκοινωνιών. Μάλιστα, ο σημερινός αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Τάσος Μπάσης, σε σχετικό έγγραφο ερώτημα του ανακριτή έδωσε κατευθείαν το όνομά μου, ως οδηγού του οχήματος του Δήμου...

Δηλαδή, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ; 

«Θα μπορούσε κάλλιστα να απαντήσει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιος οδηγούσε το όχημα τη συγκεκριμένη μέρα...»

Υπονοείτε ότι υπήρχε πρόθεση σε βάρος σας από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ; 

«Το ζήτημα αφορά συνολικά την κουλτούρα των ανθρώπων της δημοτικής αρχής σε μία σειρά από ζητήματα. Εγώ πάντως, αν ήμουν Διοίκηση, θα προσπαθούσα σε αντίστοιχο περιστατικό να προστατεύσω τον όποιο Δήμαρχο, για ένα θέμα που σε τελική ανάλυση δεν αφορά σε έκνομες πράξεις αλλά σε μία διαμαρτυρία υπέρ του συμφέροντος των πολιτών».

«Θα έπρεπε ο Δήμαρχος να πιέζει καθημερινά την Περιφέρεια και να ψάχνει τρόπους για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και έργα στις ήδη επιβεβαρυμένες λεωφόρους Μαραθώνος και Κρυονερίου» 

Μέσα σ’όλα αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα... 

«Η δημοτική αρχή έχει αφήσει κι αυτό το σημαντικό ζήτημα στην τύχη του. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Θα έπρεπε ο Δήμαρχος να πιέζει καθημερινά την Περιφέρεια και να ψάχνει τρόπους για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και έργα στις ήδη επιβεβαρυμένες λεωφόρους Μαραθώνος και Κρυονερίου. Θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση η Περιφέρεια Αττικής έχει εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια για έργα»

«Η ευαισθησία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σταμάτησε το 2014» 

Να πάμε λίγο στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες αυξάνονται και πληθύνονται στο Δήμο μας... 

«Η ευαισθησία της δημοτικής αρχής σταμάτησε το 2014... Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τα στελέχη της ήξεραν να μας κάνουν εκ του ασφαλούς κριτική, ενώ τώρα σφυρίζουν αδιάφορα. Εγώ πιστεύω ότι προτεραιότητα του Δήμου θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση πρώτα απ’όλα εκείνων των κεραιών που βρίσκονται κοντά σε σχολεία. Τώρα πλέον υπάρχει και Πολεοδομία στο Δήμο και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα...»

Αναφερθήκατε στην Πολεοδομία, για τη λειτουργία της οποίας έχει ακουστεί ότι υπάρχουν προβλήματα. Είστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία της ; 

«Είναι νωρίς για να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Μετά από 6 μήνες θα είμαι σε θέση να κρίνω τη λειτουργία της συνολικά.»

Όπως είναι αναμενόμενο υπάρχουν ερωτήματα αναγνωστών που σχετίζονται με την αποχέτευση, ένα ζήτημα για το οποίο θα μπορούσαμε να μιλάμε πολλές ώρες. Μπορείτε καταρχήν να μας πείτε γιατί η Δημοτική Ενότητα Αγίου Στεφάνου έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές ; 

«Είναι αλήθεια ότι στον Άγιο Στέφανο υπάρχει μία καθυστέρηση. Ο κύριος λόγος είναι ότι εκεί δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες από τις δημοτικές αρχές πριν από τον Καλλικράτη, σε αντίθεση με άλλες Δημοτικές Ενότητες. Αυτό εκ των πραγμάτων έφερε την περιοχή πίσω, χωρίς να έχει ευθύνη η δική μας διοίκηση. Ωστόσο εμείς φροντίσαμε να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα. Σήμερα στον Άγιο Στέφανο έχουν ολοκληρωθεί 7 χιλιόμετρα δικτύου και εκκρεμούν άλλα 4. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προκηρυχθεί από τη διοίκηση η δημοπράτηση των υπόλοιπων μελετών που ολοκληρώθηκαν.»

Πρόσφατα ασκήσατε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή και τον αντιδήμαρχο χωροταξίας και υποδομών Ευάγγελο Λυρούδια κάνοντας λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο της αποχέτευσης συνολικά. 

«Πράγματι, γιατί από τα 96 συνολικά χιλιόμετρα που θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2016, έχουν κατασκευαστεί μόλις 8. Εμείς δεν μιλάμε με λόγια αλλά με στοιχεία και αν θυμάστε φέραμε στο φως την όψιμη επιστολή του κου Λυρούδια προς την εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε., με την οποία επεσήμαινε την κωλυσιεργία του εργολάβου, μόνο που το έπραξε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.»

«Εξασφαλισμένα τα χρήματα της αποχέτευσης» 

Τελικά τα χρήματα για την αποχέτευση στο σύνολό της είναι εξασφαλισμένα ; 

«Αν θυμάστε, στην αρχή της θητείας του ο Δήμαρχος έλεγε δεξιά και αριστερά ότι το έργο της αποχέτευσης κινδυνεύει με απένταξη, θέλοντας να υποβαθμίσει το δικό μας έργο. Η αλήθεια λοιπόν, την οποία παραδέχονται και οι ίδιοι πλέον, είναι ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα.»

«Το έργο της αποχέτευσης στο σύνολό του, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να έχει ολοκληρωθεί μέσα στη διετία 2018-2019» 

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πότε θα είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αποχέτευσης συνολικά στο Δήμο Διονύσου ; 

«Το έργο της αποχέτευσης στο σύνολό του, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να έχει ολοκληρωθεί μέσα στη διετία 2018-2019. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να δουλεύουν 3 με 4 συνεργεία σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Αυτό που βλέπω σήμερα πάντως είναι μία χαλαρή κατάσταση... Θα έπρεπε να υπήρχε από την αρχή πίεση, πίεση και πάλι πίεση. Χρειάζεται επίσης παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων. Δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια διάθεση. Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι της διοίκησης δεν μαθαίνουν ούτε από τα δικά μας λάθη. Εγώ, για παράδειγμα, την πάτησα με την εργολαβία της αποχέτευσης στη Δροσιά. Συνολικά όμως είχα τον έλεγχο κι αυτό σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που έπρεπε να υλοποιήσω το σύνθετο έργο της ενοποίησης 7 δήμων και κοινοτήτων. Η σημερινή διοίκηση τα βρήκε όλα έτοιμα και θα μπορούσε να πατήσει εκ του ασφαλούς πάνω στο δικό μας έργο. Και γι’αυτό όμως είναι λίγη...»

«Έχω αναλάβει το βάρος της ήττας» 

Υπάρχουν ερωτήματα από αναγνώστες για εσάς και την «Ενωτική Πρωτοβουλία», σε σχέση με το αρνητικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Αλήθεια, έχετε συνειδητοποιήσει γιατί χάσατε ; 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αναλυθεί εδώ και πολύ καιρό με μεγάλη προσοχή ενώ οι βασικές αιτίες της ήττας, πάντα κατά την άποψή μας, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Επίσης, εγώ έχω αναλάβει ως επικεφαλής της παράταξης την πλήρη ευθύνη και το βάρος της ήττας.»

Εάν εκλεγείτε και πάλι Δήμαρχος έχετε εξασφαλίσει ότι δεν θα επαναλάβετε τα ίδια λάθη ; 

«Εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας, σε αντίθεση με άλλους.»

Εκτός από εσάς και τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους σας έχετε προσπαθήσει να ανανεώσετε το στελεχιακό σας δυναμικό, τόσο ηλικιακά όσο και σε ιδέες ; Ειδικότερα,υπάρχει ομάδα στελεχών σας ετοιμοπόλεμη σε κάθε δημοτική ενότητα τους οποίους να τους γνωρίζει ο κόσμος και να απευθύνεται σε αυτούς ; 

«Η ανανέωση αποτελεί προτεραιότητα για την Ενωτική Πρωτοβουλία, ωστόσο, αν θέλουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο στην πράξη. Είμαστε πάντως ανοιχτοί σε νέα πρόσωπα και κυρίως σε νέες ιδέες. Ήδη υπάρχουν δεκάδες ικανά στελέχη σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Θα μπορούσα και τώρα να αναφέρω ονόματα αλλά δεν θα το κάνω γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχάσω κάποιους. Δεσμεύομαι λοιπόν να δώσω στη δημοσιότητα μία λίστα στελεχών μας ανά Δημοτική Ενότητα.»

«Υπάρχει μία παράσταση που παίζεται στο Κρυονέρι αυτές τις ημέρες, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και θα τους συνιστούσα να πάνε να την δουν. Οι άνθρωποι της διοίκησης δεν έχουν ούτε όραμα ούτε σχέδιο» 

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά της δημοτικής αρχής του Διονύση Ζαμάνη ; 

«Ειλικρινά, όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρω κάποια θετικά στη σημερινή διοίκηση, πέρα από τη σχετική επάρκειά της σε εύκολα ζητήματα καθημερινής διαχείρισης. Είναι τόσα τα αρνητικά στοιχεία που έχουν αναδειχθεί, που σκεπάζουν τα όποια ψήγματα έργου της διοίκησης. Στα αρνητικά θα υπογραμμίσω ιδιαίτερα την αλαζονεία τους, την ίδια στιγμή που προεκλογικά μιλούσαν για σύνθεση και συναίνεση. Υπάρχει μία παράσταση που παίζεται στο Κρυονέρι αυτές τις ημέρες, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και θα τους συνιστούσα να πάνε να την δουν... Οι άνθρωποι της διοίκησης δεν έχουν ούτε όραμα ούτε σχέδιο. Είναι στην κυριολεξία... τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Αλήθεια που είναι η Ανάβρα που έταξαν ; Που είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου ; Που είναι οι αρμοδιότητες που τάχα θα έδιναν στα τοπικά συμβούλια ; Που είναι ο συμπαραστάτης του δημότη ; Ο κος Ζαμάνης ενώ παρέλαβε ένα Δήμο εύρωστο οικονομικά και οργανωμένο - αν θέλετε βάζω κι ένα ερωτηματικό στη λέξη «οργανωμένο» γιατί δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών- μπορείτε να μας πείτε τι προσέθεσε ; Ας μας πει έστω ένα καινούριο έργο που δεν πάτησε πάνω στα δικά μας. Η δημοτική αρχή έταξε για ψηφοθηρικούς λόγους έργα και μας σερβίρει απευθείας αναθέσεις, αυτές που κατηγορούσε όταν ήταν αντιπολίτευση.»

Θα συνεργαζόταν με Λυρούδια, Υφαντή, Κοκμοτό, Στασινοπούλου, Βορριά, Μπιτάκο, Λουκάτο και Αυγέρη ! 

Υπάρχουν άνθρωποι της διοίκησης καθώς και των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας που θα θέλατε να έχετε για συνεργάτες στην «Ενωτική Πρωτοβουλία» ; 

«Εγώ δεν τα ισοπεδώνω όλα. Από τη διοίκηση θα μπορούσα, γιατί όχι, να συνεργαστώ με τον Ευάγγελο Λυρούδια και τον Ηλία Υφαντή, οι οποίοι βέβαια μέχρι στιγμής έχουν μείνει κυρίως στη... θεωρία, θα μπορούσαν όμως να προσφέρουν πολλά περισσότερα υπό προϋποθέσεις. Επίσης θα έβλεπα θετικά το Βασίλη Κοκμοτό και την Αναστασία Στασινοπούλου, υπάρχουν κι άλλοι όμως που δεν είναι απαραίτητα δημοτικοί σύμβουλοι. Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας θα αναφέρω τον πρώην Δήμαρχο Αγίου Στεφάνου Παναγιώτη Βορριά κι επίσης τον Παναγιώτη Μπιτάκο, το Μάριο Λουκάτο, την Κατερίνα Αυγέρη και το Γιάννη Φωτάκη από τη «Νέα Πνοή». Δεν είναι όμως μόνο αυτοί...»

Δεν έχετε δηλαδή πικρία για τη στάση της «Νέας Πνοής» και προσωπικά του Παναγιώτη Μπιτάκου, στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών ; 

«Αυτά τα έχω αφήσει πίσω. Εντάξει, μια πικρία υπάρχει, δεν μπορώ να το κρύψω, αλλά εγώ πάντα κοιτάω μπροστά. Άλλωστε είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν.»

Αντίστοιχα υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους έχετε αρνητική γνώμη και δεν θα μπορούσατε με τίποτα να συνεργαστείτε πολιτικά μαζί τους ; 

«Δεν θα ήθελα δημόσια να χαρακτηρίσω αρνητικά κάποιους, τουλάχιστον χωρίς να διαθέτω αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στοιχεία για να το αιτιολογήσω. Δεν σας κρύβω όμως ότι δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ με συναδέλφους οι οποίοι είναι αλαζόνες ή δεν έχουν κουλτούρα συνεργασίας. Αρκετοί απ’αυτούς βρίσκονται δυστυχώς στο στρατόπεδο της δημοτικής αρχής. Και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που το πιστεύω...»

«Αν βρισκόταν κάποιος κατάλληλος για να βγει μπροστά, ναι θα έκανα πίσω. Δεν είμαι καρεκλοκένταυρος...»

Ρωτάει ένας αναγνώστης αν είναι περισσότερα αυτά που σας χωρίζουν από αυτά που σας ενώνουν με τη δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις και αν θα μπορούσατε, υποθετικά πάντα, να συναινέσετε σε ένα νέο δημοτικό σχήμα των αρίστων. Θα το βλέπατε θετικά ; 

«Το ερώτημα είναι υποθετικό και πρέπει να το τοποθετήσουμε σε μια ρεαλιστική βάση. Για να μη νομίζει ο αναγνώστης σας ότι υπεκφεύγω, θα του απαντήσω ότι αν ήταν ώριμες οι συνθήκες εγώ προσωπικά θα το εξέταζα, γιατί όχι. Το θέμα όμως είναι συνεργασία με ποιους και κυρίως με ποιες πολιτικές. Από την άλλη μεριά, κάποια πράγματα για να γίνουν προϋποθέτουν να υπάρχει χημεία, όχι μόνο πολιτική αλλά και προσωπική. Εάν αυτά κάποια στιγμή συνυπάρξουν, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα.»

Θα βλέπατε κάποιον άλλο, εκτός από εσάς, να ηγείται της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» και να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές ; 

«Αν βρισκόταν κάποιος κατάλληλος για να βγει μπροστά, ναι θα έκανα πίσω. Δεν είμαι καρεκλοκένταυρος. Για να μην παρεξηγηθεί η δήλωσή μου, δε λέω με αυτό ότι θέλω να αποχωρήσω. Ίσα ίσα μάλιστα, αισθάνομαι ότι την πρώτη τετραετία δεν πρόλαβα να δώσω όσα μπορούσα και ήθελα στο Δήμο Διονύσου, λόγω των ειδικών συνθηκών της συνένωσης στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Άλλωστε είμαι μόλις 50 χρονών, διαθέτω αρκετή εμπειρία και, αν θέλετε, σήμερα βράζω στο ζουμί μου στη θέση της αντιπολίτευσης, γιατί είχα μάθει να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδι. Εγώ ήμουν Δήμαρχος αποκλειστικής απασχόλησης... Πάρα πολλές φορές η γυναίκα μου, μου έστελνε φαγητό στο γραφείο το απόγευμα, γιατί δεν προλάβαινα να γυρίσω στο σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα γαντζωθώ κιόλας στη θέση του επικεφαλής, εάν οι συνάδελφοί μου στην «Ενωτική Πρωτοβουλία» και κυρίως οι συνδημότες μου θέλουν κάτι άλλο... Πάντως μέχρι τις επόμενες εκλογές θα υπάρξουν ανοιχτές διαδικασίες στην παράταξή μας που θα αντιμετωπίζουν και το ζήτημα του επικεφαλής.»

Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που λύσατε κατά την περίοδο που ήσασταν Δήμαρχος, για το οποίο αισθάνεστε σήμερα περήφανος ; 

«Είναι η τακτοποίηση του οικιστικού προβλήματος στον Άγιο Στέφανο και την Άνοιξη (οικισμοί Αγίων Αγγέλων και Ραπεντώσας), η νομιμοποίηση δηλαδή των ορίων ολόκληρων οικισμών του Δήμου, μέσω του Νόμου 4280 του 2014.Το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να λύθηκε επίσημα ακριβώς μετά τις δημοτικές εκλογές, η κρίσιμη δουλειά και προεργασία όμως είχε πραγματοποιηθεί αρκετό καιρό πριν. Το ίδιο συνέβη και με την αποχέτευση, η σύμβαση της οποίας παρελήφθη τον Αύγουστο του 2014 λίγο μετά από τις εκλογές... Και τα δύο αυτά μεγάλα έργα δεν τα πιστωθήκαμε πολιτικά, χαιρόμαστε όμως που θα τα πιστωθούν οι πολίτες. Σημαντικό έργο ήταν βέβαια και το τιτάνιο έργο της δημιουργίας του ενιαίου Δήμου Διονύσου, μέσω της συνένωσης 7 Δήμων και Κοινοτήτων.»

«Δεν μπορούμε το 2016 να έχουμε δρόμους 3 μέτρων στον Δήμο» 

Τι γίνεται με τα σχέδια πόλης ; Σε κάποιες δημοτικές ενότητες, όπως στον Άγιο Στέφανο, έχουν παγώσει... 

«Δεν μπορούν να υπάρξουν έργα κοινής ωφέλειας στο Δήμο χωρίς σχέδια πόλης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Μετά την ψήφιση του Νόμου 4280/14 για τους οικισμούς, που σας προανέφερα, η δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να επικαιροποιήσει τις πολεοδομικές μελέτες, ειδικά στον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη και τη Σταμάτα και να προβεί άμεσα σε διανοίξεις δρόμων όπου είναι απαραίτητο...»

Δεν έχει πολιτικό κόστος η εφαρμογή των σχεδίων πόλης, ειδικά στη σημερινή πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία ; 

«Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε εισφορά σε γη και σε χρήμα σε βάρος των κατοίκων. Δεν μπορούμε όμως το 2016 να έχουμε δρόμους 3 μέτρων στον Δήμο. Όταν εγώ ήμουν Κοινοτάρχης στο Κρυονέρι, προχώρησα το σχέδιο πόλης παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν στην αρχή από κάποιους κατοίκους. Στην πορεία οι ίδιοι οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι το σχέδιο πόλης βοήθησε ώστε να γίνει τελικά το Κρυονέρι πιο όμορφο και με περισσότερους κοινωφελείς χώρους. Για να δώσω ένα παράδειγμα, η περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στον Άγιο Στέφανο, θα μπορούσε να μπει στο σχέδιο, έστω και χωρίς εισφορά. Όλοι λέμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν νέα σχολεία, παιδικές χαρές, ένα Κλειστό Γυμναστήριο ακόμη. Πως θα γίνουν όλα αυτά χωρίς σχέδιο πόλης ; Το χειρότερο σχέδιο πόλης είναι καλύτερο από το να μην υπάρχει σχέδιο...»

«Η ευθύνη της Διοίκησης είναι τεράστια, όχι μόνο γιατί δεν δρομολόγησε τη δημιουργία νέων σχολείων αλλά γιατί με την κωλυσιεργία της δεν έχει αξιοποιήσει ούτε τις μελέτες που της παραδώσαμε. Εδώ έχουν γίνει τεράστια εγκλήματα...» 

Η κα Βάνα Λιακέα-Γεωργίου, μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δήμου Διονύσου αλλά και του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου, ζήτησε να σας θέσουμε υπόψη το πρόβλημα που παρατηρείται κάθε χρόνο στα δύο Δημοτικά Σχολεία του Αγίου Στεφάνου, το 1ο και το 2ο, οι χώροι των οποίων δεν επαρκούν για να υποδεχθούν όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση φοίτησης στην Α’ τάξη. Όπως μας επεσήμανε, τη φετινή χρονιά υπάρχει αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να χωρίζονται οι αίθουσες στα δύο ή να παραχωρούν οι δάσκαλοι τους δικούς τους χώρους... 

«Το πρόβλημα έλλειψης σχολικών χώρων είναι όντως εκρηκτικό. Δυστυχώς, το φαινόμενο να μην επαρκούν οι αίθουσες παρατηρείται ολοένα και πιο συχνά και σίγουρα μας κάνει όλους να αισθανόμαστε άσχημα. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες ή μαγικές λύσεις και γι’αυτό θα περίμενα στο συγκεκριμένο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα να έχει κινητοποιηθεί με όλες της τις δυνάμεις η δημοτική αρχή, κάτι που μέχρι σήμερα δεν το βλέπω... Είναι επιτακτική η ανάγκη να εξευρεθούν χώροι για δύο τουλάχιστον σχολεία, ένα Πρωτοβάθμιας και ένα Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ευθύνη της Διοίκησης εδώ όμως είναι τεράστια. Όχι μόνο γιατί δεν δρομολόγησε τη δημιουργία νέων σχολείων αλλά γιατί με την κωλυσιεργία της δεν έχει αξιοποιήσει ούτε τις μελέτες που της παραδώσαμε. Εδώ έχουν γίνει τεράστια εγκλήματα... Τι να πει κανείς για τις παλινωδίες τους με το Α’ Δημοτικό Κρυονερίου ; Τη στιγμή που υπήρχε έγκριση από τον ΟΣΚ για την ανέγερση νέου σχολείου, αυτοί επιχείρησαν να αναθέσουν άρον άρον τη μελέτη επισκευής του... Το αποτέλεσμα ήταν ότι ούτε η μελέτη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και η ανέγερση του νέου σχολείου φαίνεται ότι οδηγείται στις... καλένδες. Ο ΟΣΚ... τρίβει τα χέρια του με κάτι τέτοια, γιατί μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλοί Δήμοι που προσπαθούν να εξασφαλίσουν κονδύλια για νέα σχολεία, οπότε δεν θα κάτσουν να μας περιμένουν από τον ΟΣΚ όταν βλέπουν ότι την ίδια στιγμή προσπαθούμε να το επισκευάσουμε... Άλλο ένα αυτογκόλ έβαλε η δημοτική αρχή και στο θέμα του σχολείου που θα κατασκευαζόταν στη Δροσιά, στην οδό Πόντου, για το οποίο μάλιστα είχαμε εξασφαλίσει 4 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του οικοπέδου. Με τις ενέργειές της το κόλλησε κι αυτό. Που να πρωτοαναφερθώ, στην πρόχειρη ανακατασκευή του Α’ Δημοτικού Δροσιάς που έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των συλλόγων γονέων, στην αδιαφορία της αναφορικά με τη στέγαση του ΕΠΑΛ Διονύσου σε κτίριο που υπάρχει στον κόμβο Κρυονερίου ή στη μη αξιοποίηση της έτοιμης μελέτης για την ανέγερση 12θέσιου σχολείου στη Δ.Ε.Διονύσου ; Η δική μας διοίκηση, με τις όποιες ελλείψεις της, πραγματοποίησε έργο. Η δημοτική αρχή ποιο έργο έχει να εμφανίσει ; Ποιες πιέσεις έχει ασκήσει για να κερδίσει κάτι για τη σχολική στέγη της περιοχής ; Για να μην αναφερθώ στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του Α΄Δημοτικού Αγίου Στεφάνου και το Α΄Δημοτικό Δροσιάς, το οποίο, εξ’όσων γνωρίζω, μάλλον κατάφερε να... χάσει η δημοτική αρχή... Επίσης θα μας απαντήσει η δημοτική αρχή γιατί δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα ο Παιδικός Σταθμός Κρυονερίου ;»

«Να λειτουργήσει το νέο Κοιμητήριο» 

Ποια είναι η κατάσταση αναφορικά με το νέο Κοιμητήριο στη θέση Μπισμπίρι ; 

«Το Κοιμητήριο είναι έτοιμο και θα πρέπει να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.»

Μήπως υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους ; 

Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιοι είναι οι λόγοι της κωλυσιεργίας. Η ευθύνη πάντως ανήκει στη διοίκηση. Εμείς από πλευρά μας το παραδώσαμε για να λειτουργήσει. Εξάλλου τα υφιστάμενα Κοιμητήρια έχουν ήδη κορεστεί και οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι ακατανόητη.»

«Τα δημοτικά τέλη μπορούν να μειωθούν κατά 10% και να ανακουφίσουν τους δημότες σ’αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η δημοτική αρχή όμως ακολουθεί την πολιτική του Αβραάμ Πασιπουλαρίδη, ο οποίος δημιουργούσε αποθεματικά από ανταποδοτικές υπηρεσίες...» 

Για να περάσουμε στο ζήτημα των δημοτικών τελών, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι αύξησε τη φορολογητέα ύλη, ανακαλύπτοντας επιχειρήσεις με χιλιάδες αδήλωτα τετραγωνικά στη βιομηχανική ζώνη, που εσείς ξεχάσατε... 

«Έχω πει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι καταρχήν θετική. Εμείς πράγματι δεν προλάβαμε. Δεν δικαιολογούνται όμως οι πανηγυρισμοί της δημοτικής αρχής, καθώς άλλο πράγμα είναι η εύρεση της φορολογητέας ύλης και άλλο η αύξησή της, καθώς όλα αυτά σχετίζονται με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Επίσης οι επιχειρήσεις που έχει εντοπίσει η διοίκηση εξ’όσων γνωρίζω είναι 5-10, μία εκ των οποίων μάλιστα είναι μεγάλη. Υπάρχουν όμως πολύ περισσότερες επιχειρήσεις που διαφεύγουν, οι οποίες μένει να εντοπιστούν στο μέλλον. Επί της αρχής συμφωνούμε με τη διοίκηση.»

Η διοίκηση Ζαμάνη, πάντως, ενοποίησε και το τιμολόγιο των δημοτικών τελών στις Δημοτικές Ενότητες. 

«Το ζήτημα της εξομοίωσης θέλει μεγάλη κουβέντα καθώς υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι ένας δημότης που ζει στη βιομηχανική ζώνη δεν θα πρέπει να πληρώνει το ίδιο με έναν που ζει σε περιοχή χωρίς περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Κατά βάση όμως δεν διαφωνούμε με τη λογική της ενοποίησης. Αναφορικά με τα δημοτικά τέλη θέλω να θυμίσω ότι έχουν καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα. Έχω την εντύπωση ότι η δημοτική αρχή δημιουργεί αποθεματικό από την είσπραξη των τελών. Τα δημοτικά τέλη μπορούν να μειωθούν κατά 10% και να ανακουφίσουν τους δημότες σ’αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η δημοτική αρχή όμως ακολουθεί την πολιτική του Αβραάμ Πασιπουλαρίδη, ο οποίος δημιουργούσε αποθεματικά από ανταποδοτικές υπηρεσίες...»

«Η επιλογή της αυξημένης χρέωσης από τα 300 τετραγωνικά μέτρα και πάνω είναι καθαρά απόφαση της δημοτικής αρχής. Πιστεύω όμως ότι δεν θα πρέπει να τιμωρούνται οι επαγγελματίες που έτυχε να νοικιάσουν μεγάλους επαγγελματικούς χώρους» 

Στο Δήμο Διονύσου, για τους επαγγελματικούς χώρους άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων υπάρχει αυξημένος συντελεστής δημοτικών τελών. Υπάρχουν μάλιστα και διαμαρτυρίες από επαγγελματίες οι οποίοι μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Ο αυξημένος συντελεστής αποτελεί υποχρέωση από κάποιο νόμο ; 

«Όχι, η επιλογή της αυξημένης χρέωσης από τα 300 τετραγωνικά μέτρα και πάνω είναι καθαρά απόφαση της δημοτικής αρχής. Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να τιμωρούνται οι επαγγελματίες που έτυχε να νοικιάσουν μεγάλους επαγγελματικούς χώρους.»

«Δεν πρόλαβα να κάνω Κρυονέρι το Δήμο Διονύσου...» 

Για να επιστρέψω στα ερωτήματα των αναγνωστών, υπάρχει η άποψη ότι ως Δήμαρχος ενδιαφερθήκατε περισσότερο για το Κρυονέρι, παραμελώντας Δημοτικές Ενότητες όπως τη Δροσιά, τον Διόνυσο ή τον Άγιο Στέφανο.Τι απαντάτε ; 

«Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι με έχουν συνδυάσει με τη θετική ανάπτυξη του Κρυονερίου επειδή, πως να το κάνουμε, ήμουν 12 χρόνια Κοινοτάρχης. Στο Κρυονέρι δούλεψα πάρα πολύ και με όλες μου τις δυνάμεις, πραγματοποιώντας σημαντικό έργο, το οποίο επιβράβευσαν επανειλημμένα οι συμπολίτες μου. Το έργο όμως έγινε κυρίως μέχρι το 2010, περίοδο κατά την οποία ήμουν Κοινοτάρχης. Όταν ανέλαβα τα ηνία του ενιαίου Δήμου Διονύσου το 2011, δούλεψα το ίδιο σκληρά και προσπάθησα να κοιτάξω ισότιμα όλες τις περιοχές. Βεβαίως, με τα όποια λάθη και τις παραλείψεις μου. Δεν υπήρχε όμως σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε πρόθεση να ευνοήσω το Κρυονέρι σε βάρος των άλλων περιοχών. Αυτή η εντύπωση, που όντως υπάρχει, είναι λανθασμένη. Κάποιες περιοχές, δεν είχαν τα τελευταία χρόνια την ίδια ανάπτυξη με το Κρυονέρι. Δεν μπορώ όμως να απολογηθώ για το έργο που έγινε ή δεν έγινε εκεί μέχρι το 2010, όπου υπήρχαν άλλοι συνάδελφοι. Το δικό μου παράπονο, είναι ότι δυστυχώς δεν πρόλαβα να κάνω Κρυονέρι το Δήμο Διονύσου.»

«Να δώσουμε χώρο σε νέους ανθρώπους, επιστήμονες και απλούς ανθρώπους και να ζητήσουμε τις απόψεις τους» 

Επισκεπτόμενος κατά καιρούς άλλες ευρωπαϊκές -και μη- πόλεις, η δική μου τουλάχιστον διαπίστωση είναι ότι ο Δήμος μας πάσχει, σε μεγάλο βαθμό, από έλλειψη ταυτότητας και γούστου. Τα πάρκα και οι πλατείες είναι κατά κανόνα κοινότυπα, το φυσικό περιβάλλον δεν δένει πάντα αρμονικά με τα σπίτια και λείπουν οι πινελιές καλαισθησίας... 

«Θα συμφωνήσω απόλυτα. Υπάρχει κακογουστιά σε αρκετές περιπτώσεις και απαιτούνται αισθητικές παρεμβάσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο σε νέους ανθρώπους, επιστήμονες και απλούς ανθρώπους και να ζητήσουμε τις απόψεις τους, προκειμένου να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες...»

Η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση ;

«Οπωσδήποτε. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι μεγάλες και γι’αυτό το λόγο της ασκήσαμε αυστηρή κριτική...»

Ούτε η δική σας δημοτική αρχή όμως κατάφερε να συγκροτήσει αντίστοιχη Επιτροπή... 

«Έχετε δίκιο, ούτε εμείς τα καταφέραμε. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Τότε υπήρχαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και όχι από τη διοίκηση.Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο...»

Δεν ήταν ιδιαίτερα επιθετική η αναφορά σας κατά του αντιδημάρχου υποδομών Ευάγγελου Λυρούδια και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρου Γιαννουλάτου, η οποία είχε μάλιστα και χαρακτηρισμούς ; 

«Η αντίδρασή μας για το συγκεκριμένο θέμα ήταν αυστηρή αλλά απόλυτα δικαιολογημένη. Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τους συμπολίτες μας που θέλουν να προσφέρουν και να τους χαρακτηρίζουμε με δικά μας κριτήρια, δηλαδή ανάλογα με το αν διαθέτουν πτυχίο ή αν ανήκουν, σε συλλόγους και παρατάξεις που δεν μας είναι αρεστές. Αυτό είναι αδιανόητο, αντιδημοκρατικό και τελικά επικίνδυνο.»

«Θα δημιουργούσα σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Δήμο, στα πρότυπα της Νέας Φιλαδέλφειας» 

Πρόσφατα εκλεγήκατε υπεύθυνος θεσμών και περιβάλλοντος στην Ένωση Δημάρχων Αττικής ενώ δραστηριοποιείστε στον αντίστοιχο τομέα και στην ΠΕΔΑ. Πείτε μου ένα έργο που θα κάνατε στο Δήμο Διονύσου σε σχέση με το περιβάλλον ; 

«Θα αγόραζα μία έκταση, που δεν θα χρειαζόταν να είναι απαραίτητα μεγάλη, και θα δημιουργούσα σταθμό μεταμόρφωσης απορριμμάτων στο Δήμο, στα πρότυπα της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις είναι κοντά σε σπίτια, δεν επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον. Σήμερα η διαδικασία μεταφόρτωσης πραγματοποιείται μέσω του αντίστοιχου σταθμού του Δήμου της Κηφισιάς. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα δρομολόγια απορριμματοφόρων και άρα σε μεγαλύτερο κόστος, που με το νέο σταθμό μπορούμε να τα μειώσουμε.»

Είστε ευχαριστημένος από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και δομών του Δήμου ; 

«Αυτό που βλέπω μέχρι στιγμής είναι αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες και φέρνω εδώ το παράδειγμα της Δημοτικής Ενότητας Σταμάτας, με τη γνωστή κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας και την εντεταλμένη σύμβουλο περιβάλλοντος Αγγελική Πέππα...»

Μήπως όμως εδώ υπάρχουν προσωπικές διαφορές ή επιδιώξεις ; 

«Σίγουρα μπορεί να ισχύει κι αυτό αλλά όταν η δημοτική αρχή έχει μοιράσει τις αρμοδιότητες με αλλοπρόσαλλο τρόπο, τότε είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν αντιπαλότητες που δεν βοηθούν στην παραγωγή έργου. Πάντως η δημοτική αρχή δεν έχει κανένα ελαφρυντικό σήμερα αναφορικά με τη διάρθρωση των υπηρεσιών.Θα πρέπει να θυμίσω ότι η δική μας διοίκηση, λόγω των τότε ιδιαίτερων συνθηκών, κατάφερε και πέτυχε εργασιακή ειρήνη μόλις τον Απρίλιο του 2014».

«Καταξιωμένος ο Μιχάλης Χρηστάκης» 

Ποια είναι η άποψή σας για το νέο Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Χρηστάκη ; 

«Σαφώς ο κος Χρηστάκης είναι ένας καταξιωμένος και ιδιαίτερα έμπειρος άνθρωπος, ένα στέλεχος με προσόντα που γνωρίζει και από αυτοδιοίκηση. Είναι βέβαια πολύ νωρίς ακόμη για να τον κρίνω βάσει των πεπραγμένων του στο Δήμο. Θέλω πάντως με την ευκαιρία να πω ότι και η κα Αμπατζή, η οποία ασχολήθηκε για κάποιο διάστημα της θητείας μου με την αναδιοργάνωση του Δήμου, έκανε σημαντική δουλειά και θα μπορούσε να γίνει μία καλή Γενική Γραμματέας εάν τελικά έμενε. Έργο προσέφερε όμως και ο κος Μαλάτος που τη διαδέχτηκε .»

«Ο ΘΕΣΠΙΣ θα κλείσει χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους» 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον ΘΕΣΠΙ, ο οποίος εξακολουθεί και λειτουργεί, έχοντας μάλιστα ένα σημαντικό προυπολογισμό ; 

«Ο ΘΕΣΠΙΣ θα κλείσει, είναι θέμα χρόνου. Δυστυχώς θα κλείσει χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους. Άραγε θα γίνει πλήρης έλεγχος πριν το κλείσιμό του ; Έχει γίνει η προετοιμασία για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Δήμο ; Ελπίζουμε κάποια στιγμή να πάρουμε απαντήσεις.»

Ασκήσατε πρόσφατα κριτική στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τους όρους εκμίσθωσης του δημοτικού περιπτέρου στο Διόνυσο, ερχόμενος μάλιστα σε κόντρα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΠΙ Βασίλη Δαρδαμάνη ... 

«Δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΠΙ. Εγώ έθεσα το γενικότερο ζήτημα ότι σε κάθε προκήρυξη πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, να τηρούνται οι όροι και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.»

Ποια είναι η γνώμη σας για το έργο που πραγματοποιείται στην «ΕΣΤΙΑ» ; 

«Δεν είμαι αυτή τη στιγμή έτοιμος να μιλήσω για την ΕΣΤΙΑ. Σε μερικούς μήνες θα μπορώ να τοποθετηθώ για τα πεπραγμένα στο συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο.»

Για να περάσουμε σ ένα άλλο θέμα, η δημοτική αρχή προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα από τη μεταστέγαση δημοτικών υπηρεσιών, η δική σας παράταξη όμως σε κάποιες περιπτώσεις έχει ασκήσει κριτική... 

«Δεν διαφωνούμε με οποιαδήποτε μεταστέγαση παρά μόνο εκεί που βλέπουμε ζητήματα όπως, για παράδειγμα, «φωτογραφικούς» όρους για την εξυπηρέτηση ημετέρων. Με την ευκαιρία της ερώτησης, να σας δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα. Ορισμένες υπηρεσίες του Δήμου, πρόκειται να μεταστεγαστούν στο κτίριο της παλιάς Εφορίας στον Άγιο Στέφανο. Οι δικές μου πληροφορίες, αν είναι ακριβείς, κάνουν λόγο για σπατάλη, αφού αντί για 5.500 συνολικό μηνιαίο ενοίκιο ο Δήμος θα πληρώνει συνολικά 8.500 ευρώ. Που είναι η οικονομία λοιπόν ; Πέρα από αυτά τα ζητήματα όμως, ο Δήμος θα πρέπει να επιδιώξει να αγοράσει ακίνητα, προκειμένου να μπορέσει μελλοντικά να κατασκευάσει δημοτικά κτίρια. Άλλωστε οι τιμές αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα χαμηλές.»

«Το 2020, και αν, θα μάθουμε τι έγινε με τις σχολικές επιτροπές...»

 Ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα το Δήμο, εδώ και αρκετούς μήνες, είναι η ιστορία με τις σχολικές επιτροπές. Ατελείωτες κόντρες, μηνύσεις, πιθανή διασπάθιση χρημάτων, πυρκαγιές... 

«Τα πράγματα είναι απλά. Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα με κάποια χρήματα που, σύμφωνα με τις ενδείξεις, έλειπαν από το ταμείο, ζήτησα από το Δήμαρχο να μεριμνήσει ώστε να πραγματοποιηθεί πλήρης έλεγχος, διαχειριστικός και κατασταλτικός, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει άμεσα το ζήτημα και προς κάθε κατεύθυνση. Ο κος Ζαμάνης, δυστυχώς, επέλεξε την α-λα κάρτ αντιμετώπιση... Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαλεύκανση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2020, και αν, θα μάθουμε τι έγινε με τις σχολικές επιτροπές... Και με την ευκαιρία, θα μας πει ο Δήμαρχος, μετά από όλο αυτό τον επικοινωνιακό χειρισμό εντυπώσεων και τη λάσπη που εκτόξευσε εναντίον της παράταξής μας, γιατί δεν υπέβαλλε μήνυση κατά της λογίστριας, η οποία έχει παραδεχθεί την ενοχή της ;»

Δεν αποκλείεται να λειτουργούν παραμάγαζα μέσα στις σχολικές επιτροπές...

Δεν πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος να λειτουργούν παραμάγαζα μέσα στις σχολικές επιτροπές ; Για να μην παρεξηγηθώ, αναφέρομαι γενικά και όχι μόνο για το Δήμο Διονύσου. Μήπως ορισμένοι βγάζουν... μεροκάματο από την ενασχόλησή τους ; 

«Δεν αποκλείεται. Για αυτό το λόγο ζήτησα τον πλήρη έλεγχο, προκειμένου να μη μένουν σκιές σε βάρος οποιουδήποτε. Η δημοτική αρχή όμως είχε άλλη άποψη. Επέλεξε να παίξει καθυστερήσεις, θεωρώντας ίσως ότι θα μπορούσε να κρατήσει κάποιους σε ομηρία... »

Με την υπόθεση του οικοπέδου της Δροσιάς που πωλήθηκε στον τότε Δήμο Δροσιάς από μη νόμιμο ιδιοκτήτη, υπάρχει κάποια εξέλιξη ; 

«Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη και όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Προς το παρόν δεν γνωρίζω κάτι άλλο.»

«Aποχώρησα από το Δήμο με λιγότερα χρήματα απ’όσα είχα πριν, για να μπορώ να περπατάω με το κεφάλι ψηλά» 

Μίζες υπάρχουν στους Δήμους ; Για παράδειγμα, προσπάθησε ποτέ κάποιος να σας χρηματίσει κατά την περίοδο που ήσασταν Δήμαρχος ;

«Αν μιλήσουμε γενικά για τις μίζες στη δημόσια ζωή, οπωσδήποτε υπάρχουν. Καθημερινά διαβάζουμε διάφορα, τα οποία πολλές φορές επιβεβαιώνονται και μάλιστα με στοιχεία. Σε ότι αφορά εμένα, δεν έτυχε ποτέ να προσπαθήσει κάποιος να μου δώσει χρήματα για να τον εξυπηρετήσω. Μετά από τόσα χρόνια στην αυτοδιοίκηση, οι πάντες πλέον με γνωρίζουν καλά. Αποχώρησα από το Δήμο με λιγότερα χρήματα απ’όσα είχα πριν, για να μπορώ και περπατάω με το κεφάλι ψηλά.»

«Γιατί, πρέπει να είναι οι δημοτικές παρατάξεις αποκομμένες από την κοινωνία ; Για την κοινωνία δεν δημιουργήθηκαν ; Όσον αφορά την παράταξή μου, την «Ενωτική Πρωτοβουλία», ήταν πάντα δίπλα στους συλλόγους και τους πολίτες...» 

Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» συμμετέχει στη δράση «Προϊόντα σε Αναμονή» μαζί με Συλλόγους του Κρυονερίου, ενώ την προηγούμενη Κυριακή πρωτοστάτησε σε δράση καθαρισμού και δενδροφύτευσης. Κάποιοι θα σας κατηγορήσουν ότι πάτε να αποκομίσετε μικροκομματικά οφέλη...

«Γιατί, πρέπει να είναι οι δημοτικές παρατάξεις αποκομμένες από την κοινωνία ; Για την κοινωνία δεν δημιουργήθηκαν ; Όσον αφορά την παράταξή μου, την «Ενωτική Πρωτοβουλία», ήταν πάντα δίπλα στους συλλόγους και τους πολίτες. Γιατί να αλλάξουμε τώρα που είμαστε αντιπολίτευση ; Δεν αποσκοπούμε σε παραταξιακά οφέλη, το κάνουμε για τον τόπο μας».

Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας... 

«Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί. Είμαστε πολύ τυχεροί που τους έχουμε. Τουλάχιστον η δημοτική αρχή του κου Ζαμάνη, έστω και αργά, κατάλαβε ότι έπρεπε να τους στηρίξει.»

Είχατε πει πρόσφατα ότι η δημοτική αρχή θυμίζει παιδική χαρά.Το πιστεύετε ακόμα ; 

«Γιατί, είδατε να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο ; Τουλάχιστον ας φτιάξουν πρώτα τις παιδικές χαρές του Δήμου, για να μπορούν μετά να παίζουν με την ησυχία τους... Οι δημότες διαπιστώνουν καθημερινά ότι οι προεκλογικές τους υποσχέσεις ήταν μία μεγάλη απάτη.»

«Η σημερινή διοίκηση, παρά το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι παρατάξεις της έχουν ζητήσει εγγράφως να αλλάξει την ώρα συνεδριάσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, αρνείται επιδεικτικά. Κάποιο λόγο θα έχει μάλλον... Πάντως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι κύριοι της συμπολίτευσης ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο για τους συνταξιούχους.» 

Υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες προς τη δημοτική αρχή από τη "Νέα Πνοή" αλλά και όλες σχεδόν τις παρατάξεις, προκειμένου να μην συνεδριάζει πρωινές ώρες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αλλά μεσημέρια ή απογεύματα.Η δημοτική αρχή δεν έκανε πίσω. Ωστόσο και επί της δικής σας θητείας, η Οικονομική Επιτροπή λειτουργούσε πρωινές ώρες... 

«Έχετε δίκιο, κι εγώ πρωινές ώρες είχα τις συνεδριάσεις. Με τη μόνη διαφορά ότι επί της θητείας μου κανείς από την αντιπολίτευση, εξ’όσων τουλάχιστον θυμάμαι, δεν είχε ζητήσει με τέτοια ένταση την αλλαγή της ώρας των συνεδριάσεων. Η σημερινή διοίκηση, παρά το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι παρατάξεις της έχουν ζητήσει εγγράφως να αλλάξει η ώρα συνεδριάσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, αρνείται επιδεικτικά. Κάποιο λόγο θα έχει μάλλον... Πάντως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι κύριοι της συμπολίτευσης ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο για τους συνταξιούχους.»

«Δεν υπάρχουν σήμερα πολλές προσωπικότητες στο επίπεδο του αείμνηστου Κοινοτάρχη Διονύσου Σακελλάρη...» 

Πως κρίνετε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ; Υπάρχει μια αίσθηση ότι το επίπεδο κάποιες φορές δεν είναι αυτό που θα έπρεπε... 

«Συμφωνώ. Είναι κι αυτό σημείο των καιρών... Δεν υπάρχουν για παράδειγμα σήμερα πολλές προσωπικότητες στο επίπεδο του αείμνηστου Κοινοτάρχη Διονύσου Σακελλάρη Σωτηρίου και πολλών άλλων που υπήρξαν αυτοδιοικητικές μορφές με όραμα και σχέδιο. Με όλα όσα βιώνουμε ήταν φυσικό να επηρεαστεί και ο χώρος της αυτοδιοίκησης, κατά συνέπεια να χαμηλώσει και το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί... προνόμιο μόνο του Δήμου Διονύσου.Ισχύει σε πολλούς Δήμους.»

«Η διαπαραταξιακή που συγκάλεσε ο κος Ζαμάνης ήταν δυστυχώς εκ του πονηρού...» 

Υποθέτω ότι βλέπετε θετικά το γεγονός ότι ο Διονύσης Ζαμάνης συγκάλεσε για πρώτη φορά διαπαραταξιακή επιτροπή για κάποια μεγάλα θέματα που απασχολούν το Δήμο... 

«Η διαπαραταξιακή που συγκάλεσε ο κος Ζαμάνης ήταν δυστυχώς εκ του πονηρού. Ήθελε να την εμφανίσει ως άλλοθι όταν βάρυνε το κλίμα μετά από τις επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και όχι μόνο, εξαιτίας της τακτικής του να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια έστω και στοιχειώδους συναίνεσης. Σε πλήρη αντίθεση βέβαια με όλα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι η δημοτική αρχή δεν διαθέτει κουλτούρα συνεργασίας... Ανεξάρτητα απ’αυτό όμως, είναι δεδομένο ότι η δική μας παράταξη θα παράσχει τη βοήθεια και συνεργασία της για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο.»

«Έχουμε δεχθεί, τόσο εγώ όσο και η παράταξή μου συνολικά, τόνους λάσπης από τη σημερινή δημοτική αρχή όταν ήταν αντιπολίτευση» 

Σε προσωπικό επίπεδο ποια είναι η σχέση σας με το Διονύση Ζαμάνη ; 

«Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω τα πράγματα. Έχουμε δεχθεί, τόσο εγώ όσο και η παράταξή μου συνολικά, τόνους λάσπης από τη σημερινή δημοτική αρχή όταν ήταν αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι έκαναν εκατοντάδες προσφυγές στην αποκεντρωμένη διοίκηση, επί παντός επιστητού, προσπαθώντας με κάθε μέσο να φρενάρουν την ανάπτυξη του Δήμου. Πρωτεργάτης σε όλα αυτά, μαζί με τον μέντορά του Αβραάμ Πασιπουλαρίδη, ήταν ο σημερινός Δήμαρχος. Είναι λογικό λοιπόν να έχει διαταραχθεί η μεταξύ μας σχέση και σε προσωπικό επίπεδο. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη... Εγώ πάντως δεν είμαι εκδικητικός ούτε φοβικός σε αντίθεση με άλλους...»

«Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν πω ότι ο Διονύσης Ζαμάνης γύρισε το Δήμο 5 χρόνια πίσω. Ο Δήμος έπρεπε να τρέχει σήμερα και όχι να βαλτώνει σε κινούμενα νερά... Η καταπάτηση τόσων προεκλογικών υποσχέσεων συνιστά πολιτική απάτη» 

Ο Δήμος Διονύσου, μπορεί να αναπτυχθεί στο άμεσο μέλλον ; 

«Βεβαίως και μπορεί. Δυστυχώς όμως χάθηκε πολύς χρόνος λόγω ανικανότητας και κωλυσιεργίας. Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν πω ότι ο Διονύσης Ζαμάνης γύρισε το Δήμο 5 χρόνια πίσω. Ο Δήμος έπρεπε να τρέχει σήμερα και όχι να βαλτώνει σε κινούμενα νερά... Η καταπάτηση τόσων προεκλογικών υποσχέσεων συνιστά πολιτική απάτη.»

«Δε θέλω να πιστέψω τις φήμες ότι έχουν βολευτεί εν κρυπτώ άνθρωποι, με εξωθεσμικό τρόπο, οι οποίοι αλλού παρέχουν υπηρεσίες και από άλλο φορέα πληρώνονται» 

Ποια είναι η γνώμη σας για τους ειδικούς συνεργάτες και συμβούλους που έχει προσλάβει ο Δήμαρχος ; 

«Εγώ δεν αλλάζω άποψη ούτε κάνω κωλοτούμπες όπως ο κος Ζαμάνης. Η πρόσληψη των συνεργατών αποτελεί ευθύνη του Δημάρχου. Το ζήτημα όμως είναι να γίνονται όλα με διαφάνεια. Δε θέλω να πιστέψω τις φήμες ότι έχουν βολευτεί εν κρυπτώ άνθρωποι, με εξωθεσμικό τρόπο, οι οποίοι αλλού παρέχουν υπηρεσίες και από άλλο φορέα πληρώνονται. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει πρόβλημα.»

Τι απαντάει για τις ανώνυμες καταγγελίες και τα σχόλια σε blogs και ιστοσελίδες 

Ποια είναι η θέση σας για τη δημοσίευση ανώνυμων καταγγελιών ή σχολίων σε Blogs και ιστοσελίδες ; 

«Προσωπικά έχω δεχθεί κατά καιρούς πολλές επιθέσεις από τέτοια blogs. Η ξεκάθαρη θέση μου είναι ότι ο οποιοσδήποτε έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κριτική και μάλιστα σκληρή, θα πρέπει όμως να έχει το θάρρος της γνώμης του και να βάζει την υπογραφή του στα κείμενα ή τα σχόλια που δημοσιεύει .»

Τι λέει για το Νίκο Πέππα 

Τα έχετε βρει σήμερα με τον πρώην αντιδήμαρχό σας επί των οικονομικών και πρώην υποψήφιο ευρωβουλευτή, το Νίκο Πέππα, μετά την παλαιότερη καταγγελία του ότι δεν υπέγραψε ο ίδιος την παραίτησή του ;

«Ο κος Πέππας μου έχει κάνει μήνυση, καθώς εμμένει στη θέση του ότι πλαστογραφήθηκε η υπογραφή του, κάτι το οποίο είναι αναληθές.»

Δεν θα ήταν καλύτερα να τα βρείτε ; 

«Δε διαφωνώ αλλά από τη δική μου πλευρά δεν μπορώ να κάνω κάτι. Η πρωτοβουλία ανήκει στο μηνυτή. Αν ο ίδιος θέλει να επιμένει, τότε είναι μονόδρομος να πάμε στα δικαστήρια για να αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο.»

Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη

«Σας ευχαριστώ κι εγώ.»