ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: "Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ"


ΓΡΑΠΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ EDIONYSOS.GR ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΑΝΑΡΟΥ (ΔΡ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΘΑΛΠΗΣ"). ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ, ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΤΕΘΗ  ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΕΧΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ EDIONYSOS.GR ΠΡΟΣ ΤΟΝ κο ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟΝΙΣΕ, ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ...



Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ

Αγαπητοί μας Συμπολίτες,

Μετά την ανεύθυνη παραπληροφόρηση που στην αρχή κρίναμε σαν άνευ σημασίας αλλά στην συνέχεια είδαμε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το τι πραγματικά συνέβη με την γνωστή πλέον για την πόλη μας ιστορία φημών σχετικών με την φιλοξενία προσφύγων , έτσι απλά για να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι διασποράς ψεύτικων ειδήσεων που τόση αναστάτωση έχει προκαλέσει σε όλους μας.

Θα σας παρακαλούσαμε λοιπόν να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τα παρακάτω, για την αποκατάσταση της αλήθειας :

Το κτιριακό συγκρότημα του γηροκομείου ΝΕΑ ΘΑΛΠΗ κατασκευάσθηκε το 1982 από την οικογένεια Καλφόπουλου στα πρότυπα αντίστοιχων μονάδων της Βόρειας Ευρώπης.

Από το 2006 είναι μισθωμένο στην οικογενειακή εταιρεία του νέου επιστήμονα και διδάκτορα Ψυχολογίας και Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης κ. Δημήτρη Καμπανάρου, λειτουργεί δε με την με αριθμό 5007/2006 , ΦΕΚ 298/06.03.07 σαν Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κινητικά Πασχόντων Ατόμων.

Κατά τα 11 τελευταία χρόνια λειτουργίας της πιστεύουμε ότι έχει αφήσει ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα προσφέροντας όχι μόνο τις υπηρεσίες της στους κατοίκους του Δήμου μας, αλλά και σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Μέσα στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και εξαιτίας της τεχνογνωσίας και της εμπεδωμένης εμπειρίας μας στο αντικείμενο εργασιών μας, δεχθήκαμε προτάσεις συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών της μονάδας ΝΕΑ ΘΑΛΠΗ σε περιορισμένο αριθμό ηλικιωμένων προσφύγων που χρήζουν μακροχρόνιας φροντίδας, με αντίτιμο μάλιστα που θα κάλυπτε μόνο το κόστος διαμονής χωρίς κανένα άλλο οικονομικό όφελος για εμάς, σε ένδειξη ελάχιστης συμπαράστασης στους ανθρώπους που έζησαν την φρίκη του πολέμου.

Το εγχείρημα αυτό θα γινόταν υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης μια από τις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως «Γιατροί του Κόσμου», «Praxis”, “HumanAid” κλπ.).

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί απολύτως τίποτα εξαιτίας της έλλειψης Ευρωπαϊκών πόρων για την χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οποιοσδήποτε άλλος συσχετισμός της χρήσης μέρους του κτιρίου για νεαρότερες ηλικιακές ομάδες για άλλο σκοπό, είναι πρακτικά ανυπόστατος. Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζετε ότι ΑΠΟΡΡΙΨΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ όλες τις σχετικές προτάσεις συνεργασίας, αν δεν είμαστε ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΙ με ΓΡΑΠΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ του όποιου ενδιάμεσου φορέα υλοποίησης, ότι οι γέροντες πρόσφυγες που ενδεχομένως θα δεχόμασταν να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις μας ΔΕΝ θα μετατραπούν στο τέλος σε νεαρούς (οικονομικούς στην ουσία) μετανάστες έχοντας εντελώς διαφορετική προς την δική μας νοοτροπία και κουλτούρα με πιθανό αποτέλεσμα τις γνωστές δυσάρεστες για την τοπική κοινωνία συνέπειες, όπως έχει δυστυχώς συμβεί αλλού. 

Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι πολύ πρόσφατα προέκυψαν και κάποιες προτάσεις μετατροπής ενός μικρού τμήματος του κτιρίου μας σε τεχνικό λύκειο η/και σε ξενώνα διαμονής ασθενών από την επαρχία που έρχονται για μετεγχειρητικό έλεγχο στα Νοσοκομεία της Αθήνας, τις οποίες εξετάζουμε.

Τέλος, επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι βασική παράμετρος των επαγγελματικών επιλογών μας είναι και θα είναι η διατήρηση της ασφάλειας και της ησυχίας των κατοίκων του Δήμου μας, μέρος των οποίων άλλωστε αποτελούν και οι δικές μας οικογένειες.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ                                  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΡΟΣ