"ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΑΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ" ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΟΤΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ...
Επιστολή Διαμαρτυρίας Δημοτών Δήμου Διονύσου.
Διόνυσος 11 Ιουλίου 2017
Κύριε δήμαρχε και μέλη του δημοτικού συμβουλίου,
Με την απόφαση 28492 τα συνεργεία του Δήμου Διονύσου κλείδωσαν με λουκέτο και αλυσίδα την Παιδική Χαρά στην πλατεία Παπαφλέσσα στην περιοχή της Ρέας (έναντι φαρμακείου). Στην συνέχεια οι υπάλληλοι του δήμου επιδεικνύοντας πρωτοφανή ζήλο, ήρθαν και πριόνισαν τις τσουλήθρες και τις κούνιες προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημίες στα παιχνίδια. Τελικά χθες, στις 10 Ιουλίου 2017, οι κατεστραμμένες κούνιες, τσουλήθρες και τάπητας ασφάλειας που υπήρχε εκεί φορτώθηκαν σε ένα φορτηγό και οδηγηθήκαν στα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!
Σας ενημερώνουμε ότι αυτή η Παιδική Χαρά ήταν η μοναδική που υπήρχε στον Δήμο μας καθώς οι κούνιες που υπάρχουν στην οδό Καΐρη είναι δωρεά των λατομείων, οι κούνιες στην περιοχή Αιολίδας δεν έχουν ακόμη παραδοθεί (αφού πριν από ένα χρόνο τις κλείσατε για ανακαίνιση) και οι κούνιες στην Εκάλη (Αγία Μαρίνα) είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Εκάλης, Δροσιάς, Διονύσου, Ρέας και των γειτονικών περιοχών. Είναι ακατανόητη η μανία καταδίωξης που έχει καταλάβει εσάς και το δημοτικό συμβούλιο και έχετε επιδοθεί σε ένα ανώφελο «Κυνήγι Παιδικής Χαράς» διαλύοντας τις κούνιες στην Πλατεία Παπαφλέσσα, στην Στρατή Καρρά, στην πλατεία Σεμέλης, την Λ. Θησέως πριν το φανάρι της Διονύσου και άλλες που για οικονομία χρόνου δεν θα αναφέρω.
Με δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου 2017 μας ενημερώνετε ότι η παιδική χαρά δεν είχε σήμα πιστοποίησης και ότι ήταν επικίνδυνες, και ότι: «Η Δημοτική Αρχή ασχολείται μεθοδικά με το ζήτημα των παιδικών χαρών από τον Σεπτέμβριο του 2014 που ανέλαβε τη διοίκηση και ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή τις διαδικασίες που προβλέπονται, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αποκατάστασή τους. Να σημειωθεί ότι στα όρια του Δήμου μας υπάρχουν 29 χώροι παιδικών χαρών και σύμφωνα με τις Εκθέσεις Επιθεώρησης διαπιστευμένου φορέα πιστοποίησης που έκανε προέλεγχο, αυτοί δεν τηρούσαν τις απαιτήσεις ασφάλειας, τα όργανα σε όλες τις παιδικές χαρές δεν είχαν πιστοποιητικό εξοπλισμού και καμία παιδική χαρά δεν ήταν κατάλληλη προς χρήση. Με την υπ’ αρ. 8/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε: α) η οριστική διακοπή λειτουργίας – κατάργηση τριών παιδικών χαρών στον Άγιο Στέφανο που κρίθηκαν ακατάλληλες ως προς τη χωροθέτησή τους β) η προσωρινή διακοπή λειτουργίας όλων των παιδικών χαρών οι οποίες είναι μη συμμορφούμενες με τις προδιαγραφές έως ότου αναβαθμιστούν και πιστοποιηθούν γ) η ανάρτηση σε όλες τις παιδικές χαρές πινακίδων που θα ενημερώνουν τους πολίτες ότι ο χώρος δεν πληροί τις προδιαγραφές πιστοποιημένης παιδικής χαράς και ότι απαγορεύεται η χρήση τους δ) η αποξήλωση και απομάκρυνση των οργάνων κατηγορίας 1, δηλαδή αυτών που ήταν ιδιαίτερα παλιάς τεχνολογίας και δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν με διορθωτική επέμβαση στις απαιτήσεις των προτύπων ή που ήταν κατεστραμμένα και επικίνδυνα».
Προσωπικά εγώ (ως μητέρα τριών παιδιών) και όλοι όσοι υπογράφουμε την επιστολή, σας δηλώνουμε ότι οι κούνιες στην Πλατεία Παπαφλέσσα ήταν απολύτως ασφαλείς, και σίγουρα πιο ασφαλής από το να παίζουν τα παιδία μας στους χωρίς πεζοδρόμια δρόμους του Δήμου Διονύσου. Αντιλαμβανόμαστε την βούληση του Δήμου να προσφέρει ασφαλείς χώρους παιχνιδιού στους δημότες, όμως η διάλυση και σφράγιση χώρων παιχνιδιού που έχουν κατασκευαστεί με τα χρήματα των δημοτών αποτελεί μια λύση πρόχειρη και αναδεικνύει ένα πνεύμα αδιαφορίας και αναλγησίας απέναντι στην πιο ευαίσθητη μερίδα του πληθυσμού: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ μας!
Εναλλακτικά μέσα στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν αντί να καταστρέψετε τις παιδικές χαρές θα μπορούσατε να εκπονήσετε μελέτες θεραπείας των χώρων, βελτιώνοντας τα μέτρα ασφαλείας και να ανανεώσετε ή συμπληρώσετε τα παιχνίδια με νέα.
Έτσι με χαμηλό κόστος για τους δημότες θα μπορούσαν οι χώροι αυτοί να βρίσκονται σε λειτουργία καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα θα γινόντουσαν οι απαραίτητες προς την πιστοποίηση εργασίες. Μια οικονομική λύση που θα άφηνε τους πάντες ικανοποιημένους.
Εσείς όμως επιλέξατε να τις διαλύσετε ΟΛΕΣ και να χρεώσετε τους δημότες και τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή τους δημότες!) με €1,320,000 (Ένα εκατομμύριο τριακόσιες είκοσι χιλιάδες όπως αναφέρετε στο δελτίο τύπου που εκδώσατε) για την «εκπόνηση μελετών και κατασκευής νέων χώρων». Εσείς και μόνον εσείς γνωρίζετε τον λόγο…
Σε εποχές κρίσης, όπως αυτή που ζούμε, όπου ό,τι συμβαίνει γύρω μας είναι ακατανόητο και προσβλητικό η κίνηση σας αυτή «ξεχείλισε το ποτήρι». Με καρτερία υπομένουμε τις λακκούβες, την έλλειψη πεζοδρομίων, αποχετεύσεων και την πλημμελή καθαριότητα, όμως όταν οι αποφάσεις σας βλάπτουν τα παιδιά μας δεν υπάρχει ανοχή. Φτάνει ως εδώ!
Εμείς οι πολίτες και δημότες του Δήμου Διονύσου (που υπογράφουμε την επιστολή ή επικροτούμε αυτή την ηλεκτρονική ανάρτηση) ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να τεθεί ως προτεραιότητα η άμεση αποκατάσταση των παιδικών χαρών του δήμου και να προβείτε αμέσως σε ενημέρωση των δημοτών για το πότε θα γίνουν οι εργασίες συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές και η πιστοποίηση τους. Διαφορετικά θα προχωρήσουμε σε όλα τα νόμιμα μέσα που μας παρέχει ο Νόμος και το Σύνταγμα ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμα μας για την αναφορά στις αρχές, και την επιδίωξη τιμωρίας των υπευθύνων για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.
Γιατί βέβαια, σας υπενθυμίζουμε κ. Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι υποχρέωση του Δήμου και των οργάνων του δεν είναι μόνο η σφράγιση των «ακατάλληλων» ή, ορθότερα, των μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών, αλλά πρωτίστως, η ύπαρξη και λειτουργία παιδικών χαρών.
Και χρησιμοποιούμε τον όρο «μη πιστοποιημένων» και όχι «ακατάλληλων» γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμος γνωρίζει την πραγματική κατάσταση της Παιδικής Χαράς στην πλατεία Παπαφλέσσα και ότι αυτή δεν ήταν ακατάλληλη. Γιατί βέβαια, αν ήταν ακατάλληλη και άρα επικίνδυνη για τα παιδιά μας, τότε θα πρέπει να μας εξηγήσει ο Δήμος γιατί επί δύο και πλέον έτη από τη με αριθμό 8/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα εξέθετε σε κίνδυνο και δεν την είχε σφραγίσει από τότε …
Αν λοιπόν θέλετε να λέτε ότι έχετε «υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες» και θέλετε η δήλωσή σας αυτή να γίνεται αποδεκτή από τους δημότες, τότε οφείλετε να πράξετε αυτά που δηλώνετε και όχι απλά να τα … δηλώνετε. Άλλωστε από τη με αριθμό 8/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ήδη περάσει δύο και πλέον χρόνια.
Φανταζόμαστε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι το διάστημα αυτό υπερβαίνει κατά πολύ κάθε έννοια ευλόγου χρόνου.
Με εκτίμηση,
Ισμήνη Φαμπιάτου,
Δημοσιογράφος
Διόνυσος 11 Ιουλίου 2017